• Business

    Credit Suisse και China Merchants Bank διεκδικούν τα ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια της RBS


    Η Credit Suisse και η China Merchants Bank ενδιαφέρονται για την απόκτηση του τομέα χρηματοδότησης ναυτιλιακών επιχειρήσεων της Royal Bank of Scotland που έχει την έδρα του στη χώρα μας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

    Στο γραφείο της RBS στην Ελλάδα εργάζονται περίπου 40 υπάλληλοι, ενώ η αξία του (καθώς είναι προς πώληση όχι μόνο το χαρτοφυλάκιο των δανείων του, αλλά ολόκληρο το γραφείο, μαζί με τους υπαλλήλους του που είναι ειδικευμένοι στην είσπραξη χρεών) φέρεται να ξεπερνά τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με το Reuters, η RBS, που ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τη βρετανική κυβέρνηση, έχει ήδη κάνει προκαταρκτικές συζητήσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές.

    Η RBS διέθετε στο α’ τρίμηνο του 2016 ένα χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων ύψους 9,1 δις ευρώ, το 11% των οποίων βρίσκεται σε σημαντική καθυστέρηση, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει το τίμημα της εξαγοράς του τμήματος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον της Credit Suisse εκδηλώνεται μόλις δύο μήνες αφού η ελβετική τράπεζα «προσπέρασε» την RBS και είναι πλέον ο κορυφαίος δανειστής στην ελληνική αγορά, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 10%, όταν το μερίδιο της RBS στα τέλη του 2015 είχε πέσει στο 9,25% (από 16,5% που ήταν το 2012).

    Από την άλλη, η κινεζική China Merchants, σύμφωνα με το Reuters, προσπαθεί να εντοπίσει ευκαιρίες στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες στην αγορά. Μάλιστα, τον Μάρτιο πηγές του διεθνούς πρακτορείου ανέφεραν ότι η China Merchants είχε καταθέσει ανεπίσημη πρόταση για την εξαγορά του Baltic Exchange.

    «Για μία κινεζική τράπεζα, το να αγοράσει το ελληνικό τμήμα της RBS είναι μία πόρτα για την Ευρώπη», δήλωσε στέλεχος της αγοράς στο Reuters.

    Μάλιστα, σύμφωνα με άλλο τραπεζικό στέλεχος, η China Merchants Bank ενδεχομένως να έχει τον πρώτο λόγο για το deal: «Δεν είναι σαφές αν η κεφαλαιακή θέση της Credit Suisse θα της επέτρεπε να πετύχει μια συμφωνία, ειδικά αν Κινέζοι παίκτες το διεκδικούν».

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/55753-2/55753



    ΣΧΟΛΙΑ