• Business

    Χωρίς φρένο οι ανατιμήσεις στην αγορά

    • Άννα Διανά


    Δεν φαίνεται να κοπάζει το ανατιμητικό κύμα ακρίβειας στην αγορά που ξεκίνησε από το περασμένο φθινόπωρο όταν άρχισαν τα πρώτα προβλήματα στην ενέργεια.

    Αντίθετα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών όχι μόνο δεν έρχεται σύντομα αλλά οι τιμές ακόμη δεν έχουν πιάσει ταβάνι.

    Το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την εκρηκτική άνοδο στις τιμές της ενέργειας έχουν αυξήσει το παραγωγικό κόστος πυροδοτώντας νέο γύρο αυξήσεων από τον οποίο δεν ξεφεύγουν βασικά καταναλωτικά αγαθά που συνθέτουν το καλάθι της νοικοκυράς.

    Ετσι, καταγράφονται ανησυχητικές αυξήσεις σε προϊόντα καθημερινής διατροφής, όπως το φρέσκο γάλα η μέση τιμή του οποίου διαμορφώνεται από το 1,38 ευρώ το λίτρο προ τριμήνου, στο 1,48 ευρώ. Η τιμή του αλευριού, που εκτοξεύτηκε από την πρώτη στιγμή του πολέμου στην Ουκρανία καταγράφει σημαντικές αυξήσεις. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών την 1η Μαρτίου η μέση τιμή για μια συσκευασία του ενός κιλού ήταν 1,28 ευρώ και σήμερα πωλείται 1,40 ευρώ το κιλό καταγράφοντας αύξηση κατά 9,3%.

    Οι προμηθευτές δεν  μπορούν να κρατήσουν άλλο τις ανατιμήσεις, οι οποίες θα περάσουν στην κατανάλωση, όπως τόνισε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης και ήδη τα σούπερ μάρκετ μετά το Πάσχα, όπου υπήρξε μια μικρή συγκράτηση παραλαμβάνουν τιμοκαταλόγους με διψήφια ποσοστά αυξήσεων.

    Υψηλότερα ποσοστά αυξήσεων καταγράφονται στα τυροκομικά προϊόντα με τη φέτα στη συσκευασία των 400 γρ, να αυξάνεται κατά 13,6% από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα ( από 4,84 ευρώ στα 5,50 ευρώ) ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλα βασικά αγαθά όπως τα χαρτικά ή τα είδη καθαριότητας.

    Ανεβαίνει ανησυχητικά το κόστος διαβίωσης για τα νοικοκυριά

    Η εκτίναξη των τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και με τον πληθωρισμό σε διψήφια ποσοστά-τον Μάιο έφτασε στο 10,7%- ψαλιδίζει ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη ενώ πλήττει καίρια  τα χαμηλά εισοδήματα.

    Οι ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών  στα τρόφιμα, καύσιμα αλλά και ενέργεια ανεβάζουν σημαντικά το κόστος διαβίωσης και …εξανεμίζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Το εύρος των επιπτώσεων της ακρίβειας καταγράφεται στην πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, όπου η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2022 ήταν στο 18% έναντι 14,7%.

    Ψωνίζουν όλο και λιγότερο

    Οι μεγάλες ανατιμήσεις σε συνδυασμό με την ενεργειακή ακρίβεια έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές σε μείωση της κατανάλωσης ακόμη και στα είδη σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των πωλήσεων σε όγκο κατά περίπου 8% τον Απρίλιο στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Χαρακτηριστική είναι η τριμηνιαία έρευνα της ΕΥ σε δείγμα 18.000 καταναλωτών, όπου διαπιστώνει ότι το αυξανόμενο κόστος αγαθών και υπηρεσιών επηρεάζει τις αγοραστικές δυνατότητες και αποφάσεις του 52% των ερωτηθέντων σε όλον τον κόσμο.

    Την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς δείχνει και πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ όπου έξι στους  δέκα έχουν μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και παντοπωλείου ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών κυνηγάει περισσότερο προσφορές και εκπτώσεις ή φθηνότερες επιλογές πρόϊόντων.

    Προς αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου για μέτρα στήριξης

    Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση «ξορκίζει» με κάθε ευκαιρία τα οριζόντια μέτρα στήριξης, όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ή του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά δεν αποκλείονται στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί το βάρος για τα νοικοκυριά.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας  αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εφόσον βρεθεί δημοσιονομικός χώρος. «Οποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται θα επιστρέφεται στην κοινωνία και εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί» είπε στη Βουλή αποκλείοντας πάντως τα οριζόντια μέτρα.

    Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, που επανάλαβε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις τιμές στην αγορά και αντιλαμβάνεται πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Έχουμε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που έχει αγγίξει τα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Πάντοτε σε συνδυασμό με την τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, κάθε δυνατότητα που υπάρχει θα αξιοποιείται για να στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών».

    Διαβάστε επίσης:

    SOS από τους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών: Ξεμένουμε από εργατικά χέρια, θα μας μείνει η παραγωγή στο χωράφι



    ΣΧΟΛΙΑ