• Business

    Χ. Δαυίδ: Αγωνία για Frigoglass. Αυτές είναι οι επόμενες κινήσεις

    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass

    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass


    Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει πλέον η Frigoglass, με τους βασικούς μετόχους της ν’ αναζητούν σχέδιο σωτηρίας, καθώς τα απανωτά πλήγματα που έχει δεχθεί η εταιρία καθιστούν πλέον αβέβαιο το μέλλον της. Οι μετοχές της εισηγμένης έχουν χάσει από τις αρχές του έτους σχεδόν το 90% της αξίας τους, ενώ από τις 15 Απριλίου διαπραγματεύονται πλέον στην Κατηγορίας Επιτήρησης.

    Η πρώτη κίνηση ανακούφισης θα έρθει από το δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ που θα χορηγήσει στην εισηγμένη η Truad Verwaltungs AG, ο μεγαλύτερος μέτοχος της, συμφερόντων Δαυίδ-Λεβέντη, και θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και για κεφάλαιο κίνησης. Η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, έδωσε το πράσινο φως για το δάνειο, εν μέσω βέβαια, έντονων διαμαρτυριών των μετόχων μειοψηφίας που καταλογίζουν ευθύνες στη διοίκηση για λάθος χειρισμούς, οι οποίοι έφεραν την εταιρία σε δεινή θέση.

    Χάρης Δαυίδ - Λάνα Ντιμπιέρ
    Χάρης Δαυίδ – Λάνα Ντιμπιέρ

    Κατά τη διάρκεια της γεν. συνέλευσης, ο πρόεδρος του του ΔΣ της Frigoglass, Χάρης Δαυίδ, αναφέρθηκε στη δύσκολη, όπως τη χαρακτήρισε, στιγμή που βιώνει η εταιρία. Επισήμανε ότι η διοίκηση δεν είναι ευχαριστημένη από την ακύρωση της συμφωνίας πώλησης του κλάδου υαλουργίας και έχει αγωνία για τις εξελίξεις. Ωστόσο, τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί η υλοποίηση της στρατηγικής της.

    Υπενθυμίζεται ότι η Frigoglass υπέγραψε τον Μάιο του 2015 συμφωνία πώλησης του κλάδου υαλουργίας με την GZI, με έδρα τη Νιγηρία, έναντι 225 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2016, η εταιρία προέβη σε λύση αυτής της συμφωνίας καθώς ο αγοραστής δεν εκπλήρωσε την προϋπόθεση για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης και οι αναθεωρημένες προσφορές δεν αντικατόπτριζαν την αξία του κλάδου και ως εκ τούτου δεν κρίθηκαν συμφέρουσες.

    frigoglass

    Μετά την λύση της εν λόγω συμφωνίας, η μετοχή της Frigoglass κατέρρευσε ενώ αποθαρρυντικά ήταν και τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η εισηγμένη για το 2015. Στο τέλος της προηγούμενης χρήσης εμφάνισε ζημιές ύψους 62,08 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές οφειλές (net debt) της ανήλθαν στα 304 εκατ. ευρώ.

    Οι ανησυχίες των μετόχων μειοψηφίας

    Όπως είναι φυσικό, οι δραματικές απώλειες που σημείωσε η μετοχή της εταιρίας σε συνδυασμό με το αβέβαιο μέλλον της έχουν θορυβήσει τους μετόχους μειοψηφίας, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της γ.δ. δεν δίστασαν να καταλογίσουν ευθύνες στη διοίκηση της για τους χειρισμούς της. Συγκεκριμένα, αμφισβήτησαν τις απαντήσεις και τους λόγους για την ακύρωση της συμφωνίας τονίζοντας ότι δεν ήταν πειστικές, ενώ ο χρόνος που απαιτήθηκε μέχρι να ανακοινωθεί η αρνητική αυτή εξέλιξη ήταν μεγάλος επιβαρύνοντας σημαντικά τη μετοχή.

    Μάλιστα, ορισμένοι μέτοχοι έθεσαν το ερώτημα κατά πόσο η ακύρωση της συμφωνίας είχε στόχο την κατάρρευση της μετοχής, με απώτερο στόχο τη δημόσια προσφορά έναντι χαμηλού τιμήματος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου της Frigoglass Χ. Δαυίδ, ο οποίος θεώρησε μία τέτοια πρακτική αδιανόητη.

    Ο ίδιος τόνισε ότι από τη στιγμή που ακυρώθηκε η συμφωνία τα μέλη της διοίκησης άρχισαν να εργάζονται για την επόμενη ημέρα, ενημερώνοντας τόσο τους επενδυτές όσο και τις χρηματιστηριακές αρχές για τις εξελίξεις. Παράλληλα, ο CEO της εταιρίας Νίκος Μαμουλής, επισήμανε ότι όλες οι διαδικασίες έγιναν νομότυπα και με διαφάνεια και ότι τηρήθηκαν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

    Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις στον κλάδο υαλουργίας και το ενδεχόμενο να θα τεθεί εκ νέου σε πώληση, η διοίκηση υποστήριξε ότι παραμένει το πιο κερδοφόρο κομμάτι του ομίλου, ένα σταθερό asset, το οποίο θα εξετάσουν μόνο αν υπάρξει κάποια συμφέρουσα πρόταση, αλλά προς το παρόν δεν έχουν κάτι στα χέρια τους.

    Στόχος είναι πλέον η ανασύνταξη δυνάμεων και η κατάρτιση του πλάνου ανακεφαλαιοποίησης που θα δημοσιοποιηθεί τους επόμενους μήνες, με στόχο η εταιρία να αποκτήσει και πάλι υγιή κεφαλαική δομή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/fragkou-angelikousis-ke-palios-odigoun-ti-naftiliaki-agora/40425



    ΣΧΟΛΙΑ