• Business

    Capital Economics: Εξίσου επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία η Ελλάδα, με Ιταλία και αμερικανικούς δασμούς

    • NewsRoom


    Μπορεί τη Δευτέρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να χαιρέτισαν την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, ωστόσο τα προβλήματα της χώρας δεν έχουν τελειώσει επισημαίνει η Capital Economics σε νέα ανάλυσή της. Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η χώρα συνιστά κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία σε ανάλογο βαθμό με την Ιταλία και τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

    Ειδικότερα, στην εβδομαδιαία της οικονομική έκθεση η Capital Economics σημειώνει ότι για την Ελλάδα υπάρχουν κάποιο λόγοι για αισιοδοξία στο εγγύς μέλλον, όπως ότι η οικονομία της αναπτύσσεται σε ένα βαθμό, ότι οι πληρωμές τόκων για τα δάνεια διάσωσης έχουν μειωθεί και ότι  η ελληνική κυβέρνηση έλαβε χρήματα ώστε να μην χρειαστεί να βγει άμεσα στις αγορές,

    Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «εδώ τελειώνουν οι καλές ειδήσεις». Όπως εξηγεί η έκθεση της Capital Economics, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχασαν το waiver επομένως οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να τα χρησιμοποιούν ως εγγύηση για φθηνό δανεισμό από την ΕΚΤ. Από τότε που επιβεβαιώθηκε μάλιστα, από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο, το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 10%, ενώ την ίδια περίοδο τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης σημείωσαν πτώση μόλις 6%.

    Επιπλέον, η Capital Economics σημειώνει πως συμφωνεί με το ΔΝΤ, ότι η επίσημη πρόβλεψη για τη μείωση του δημόσιου χρέους εξαρτάται από υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις. Τα εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προσθέτει η έκθεση, θα είναι πολιτικά δύσκολο να διατηρηθούν, ειδικά με τις εκλογές που πρέπει να γίνουν ως τον Οκτώβριο του 2019.

    Και με την ΕΚΤ να περιορίζει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωση καθώς η ανάπτυξη σε άλλες χώρες της ευρωζώνης επιβραδύνεται, καταλήγει η Capital Economics «είναι δύσκολο να δούμε τι θα οδηγήσει σε μια ισχυρή και διαρκή ανάκαμψη την Ελλάδα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γερμανικός Τύπος για διάγγελμα: Ο Τσίπρας μίλησε για το ένδοξο παρελθόν, γιατί το παρόν είναι μουντό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τρεις επενδυτικοί οίκοι που πιστεύουν στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ