• Business

    Wall Street: Και συνεχίζει…Νέο ρεκόρ με το βλέμμα στη Fed

    dow jones


    Έβδομη ημέρα ρεκόρ για το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones σήμερα, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed για τα επιτόκια. Στην πλειονότητα τους οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ παράλληλα στις ανακοινώσεις θα δώσει το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της και την περαιτέρω νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει το 2017. 

    Κέρδη καταγράφουν όλοι οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500 να καταγράφουν νέα ρεκόρ. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο  Dow έκλεισε για έκτη διαδοχική συνεδρίαση σε ιστορικό υψηλό, με το ράλι που πυροδότησε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίζεται λόγω των προσδοκιών για υιοθέτηση πολιτικής φιλικής προς τις επιχειρήσεις από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων ο Τραμπ έχει κάνει λόγο για περικοπές φόρων και αύξηση των επενδύσεων σε έργα υποδομής.

    Στο μεταξύ, η Εθνική Ένωση Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης αισιοδοξίας για τις μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 3,5 μονάδες τον Νοέμβριο σκαρφαλώνοντας στις 98,4 μονάδες. Πρόκειται για την ισχυρότερη μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο του 2009.

    Στα μακροοικονομικά νέα, υποχώρησαν κατά 0,3% οι τιμές εισαγωγών το Νοέμβριο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Φεβρουάριο και έρχεται να διαταράξει την πρόσφατη τάση της σύσφιξης του κόστους για εισαγόμενα αγαθά.

    Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και το αργό πετρέλαιο, μετά και τα στοιχεία που δημοσίευσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) σύμφωνα με τα οποία  η παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό.

    Ωστόσο η IEA εκτιμά ότι οι αγορές στο πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους θα είναι περισσότερο ισορροπημένες, εάν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εφαρμόσουν την υπόσχεσή τους για μείωση της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να υποστηρίξουν τις τιμές αργού.



    ΣΧΟΛΙΑ