• Business

    Οι νομικοί που κέρδισαν τις δουλειές των αποκρατικοποιήσεων. Ποιες δικηγορίνες έκαναν την έκπληξη 

    • NewsRoom


    Πάνω από 45 σύμβουλοι, οι μισοί από τους οποίους είναι ξένοι όμιλοι, συμμετέχουν στο εν εξελίξει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποιήσεων (Asset Development Plan – ADP) που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Πρόκειται για χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους οι οποίοι έχουν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια για να προχωρήσουν πωλήσεις συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και σειρά ακινήτων.  Ανάμεσα στους συμβούλους είναι και 16 νομικές φίρμες, 11 ελληνικές και 5 διεθνείς μεταξύ των οποίων η Clifford Chance , η Holman Fenwick Willan κλπ. Όπως ήταν αναμενόμενο όμως οι ελληνικές φίρμες  όπως και στο παρελθόν πρωταγωνίστησαν.

    Αριστείδης Χιωτέλης. Ιδρυτής KLC

    Τις περισσότερες δουλειές 3 στον αριθμό τις κέρδισε το Γραφείο Μπερνίτσα  και ακολούθησαν με 2 projects  τα γραφεία Ποταμίτης – Βεκρής, AKL (Αλεξίου- Κοσμόπουλος), Δρακόπουλος και Βασαλάκης, KLC Law Firm (Χιωτέλης, Λουκόπουλος, Λαμνίδης) , και Your Legal Partners.  Το γραφείο Κουταλίδη που παραδοσιακά κέρδιζε δουλειές στο παρελθόν από τις αποκρατικοποιήσεις έως τώρα έχει εργαστεί μόνο για ένα project. Οπως λένε στην αγορά ίσως αυτό να σημαίνει ότι έχει μειωθεί η επιρροή και η ισχύς του. Καποιοι μιλάνε ακόμα και για παρακμή.

    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένα σχετικά άγνωστο γραφείο το Your Legal Partners το οποίο διοικείται από τις νεαρές αλλά έμπειρες  δικηγορίνες κ. Γκολφινοπούλου και Χριστοδούλου κέρδισε 2 μεγάλες δουλειές. Το συγκεκριμένο νομικό γραφείο φαίνεται ότι έσπασε την αλυσίδα των παραδοσιακών δικηγόρων που κέρδιζαν όλα τα projects στο παρελθόν. Αξίζει να τονισθεί όμως ότι το μεγαλύτερο και δυσκολότερο Project αυτό του Ελληνικού (7 δις ευρώ ) το κερδισε  το γραφείο  Παπαδημητρίου – Ασημακοπούλου -Φλώρου – Κανέλλια. 

    Ποιοι κέρδισαν τα μεγάλα projects των αποκρατικοποιήσεων:

    Γραφείο Μπερνίτσα:  ΤΡΕΝΟΣΕ, ΓΟΥΡΝΕΣ, Castello Bibbeli

    Ποταμίτης – Βεκρής: Αφάντου,  ΔΑΑ/ σύμβαση

    AKL (Αλεξίου- Κοσμόπουλος):  ΟΛΠ, ΟΛΘ

    Δρακόπουλος και Βασαλάκης:  14 Αεροδρόμια, Μαρίνες

    Your Legal Partners

    Κατερίνα Χριστοδούλου. Επικεφαλής Your Legal Partners

    (Γκολφινοπούλου – Χριστοδούλου κλπ): 14 Περιφερειακά αεροδρόμια , Μαρίνες

    KLC Law Firm (Χιωτέλης, Λουκόπουλος, Λαμνίδης) : Μαρίνες , Ηλεκτρονικές δημοπρασίες

    Πλατής- Αναστασιάδης: Μαρκόπουλο

    Ζέμπερης – Μαρκεζίνης- Λάμπρου: Εγνατία οδός

    Παπαδημητρίου – Ασημακοπούλου -Φλώρου – Κανέλλιας:  Ελληνικό

    Σφηκάκης και Συνεργάτες:  Μαρίνες

    Γραφείο Κουταλίδη: ΔΕΣΦΑ

    Παναγιώτης Μπερνίτσας. Νομικός
    O πίνακας του ΤΑΙΠΕΔ με τις αποκρατικοποιήσεις και τους συμβούλους



    ΣΧΟΛΙΑ