• Business

    Τι σηματοδοτεί η πώληση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες;

    Τράπεζες


    Στοχευμένες πωλήσεις επιχειρηματικών δανείων προκειμένου να «αποφορτίσουν» τους ισολογισμούς τους έχουν δρομολογήσει οι τράπεζες. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο στόχος είναι να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια από μεγάλα ανοίγματα, κατά το δυνατόν χωρίς ζημία.

    Για το λόγο αυτό, προτεραιότητα σε κινήσεις πώλησης έχουν δάνεια επιχειρήσεων που ενδιαφέρουν τα funds, όπως για παράδειγμα, της MIG. Το ενδιαφέρον της Fortress επέτρεψε στην Eurobank να μεταβιβάσει στο fund ομολογιακό δάνειο ύψους 150 εκ.ευρώ χωρίς ζημία ενώ αναμένεται ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα λάβουν και άλλες πιστώτριες τράπεζες της MIG, όπως η Τράπεζα Πειραιώς.

    Για μια εταιρεία σαν την MIG η κίνηση αποδέσμευσης από τις τράπεζες μπορεί να αποδειχθεί επίσης επωφελής αφού η δουλειά των funds είναι η ανάκαμψη για την αποκόμιση αποδόσεων, κάτι που τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν την τεχνογνωσία να κάνουν.

    Η Eurobank προχώρησε σε μια κεφαλαιακά ουδέτερη κίνηση, πωλώντας το δάνειο σε τιμή που ήταν εγγεγραμμένη στα βιβλία της και άρα δεν έγγραψε ζημία και απάλλαξε τον ισολογισμό της από ένα μεγάλο άνοιγμα.

    Η τράπεζα διατηρεί τη διαχείριση του δανείου έναντι προμήθειας που θα καταβάλλει η Fortress, η οποία αποκτά το δάνειο και τις εξασφαλίσεις εταιριών της MIG που αφορά. Σημειώνεται ότι το ομολογιακό δάνειο έχει εγγύηση μετοχών, μεταξύ άλλων, της Attica Συμμετοχών και της Vivartia

    Τα επιτελεία των τραπεζών επεξεργάζονται πολλές ανάλογες υποθέσεις για να μειώσουν τα ανοίγματά τους και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους ενόψει των στόχων που έχει θέσει ο SSMκαι η ΤτΕ.

    Αυτές θα είναι πιο στοχευμένες περιπτώσεις ενώ μεγάλος όγκος δανείων θα αρχίσει να μεταβιβάζεται ως προς τη διαχείρισή τους σε εξιδικευμένες εταιρείες, όπως στην Pillarstone από τηνAlpha Bank και την Eurobank για επιχειρηματικά και στην Aktua από την Alpha Bank για τα δάνεια ιδιωτών.

    Η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το προπτωχευτικό και την δυνατότητα «εκδίωξης» των μη συνεργαζόμενων μετόχων και διοικήσεων, θα βοηθήσει περαιτέρω αλλά φαίνεται να καθυστερεί ακόμη.

    Οι τράπεζες θα δώσουν έμφαση σε επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας για τις οποίες θα εφαρμοστούν μακροπρόθεσμες λύσεις αναδιάρθρωσης σε συνδυασμό με την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

    Στην εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων οι τράπεζες στηρίζουν κατά το ήμισυ και πλέον την επίτευξη του στόχου μείωσης των “κόκκινων” δανείων τους. Στον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 41 δις. ευρώ, τα επιχειρηματικά ανοίγματα θα συμβάλλουν κατά 58%, στόχου εκ του οποίου το 26% αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 15% πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες , το 16% μεγάλες επιχειρήσεις και το 1% ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρ. Πειραιώς: Αγωνία για το νέο πρόεδρο. Όλα τα πιθανά πρόσωπα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (και η Αθήνα). Στο χάος οι ιταλικές τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τελείωσαν τα ψέματα για το Athens Ledra – Στις 7 Δεκεμβρίου ο τρίτος πλειστηριασμός



    ΣΧΟΛΙΑ