• Business

    Α. Φράγκου: Πουλάει μετοχές 100 εκατ. δολ. για να αγοράσει πλοία η Navios Partners

    Αγγελική Φράγκου Navios ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Maritime Holdings


    Την πρόθεσή της να προχωρήσει άμεσα σε πώληση μετοχών αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων και εξαγορές πλοίων γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Navios Maritime Partners, συμφερόντων της εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Navios Partners, η εταιρεία έχει συμφωνήσει με επενδυτές για την πώληση περίπου 47,6 εκατομμυρίων κοινών μετοχών έναντι 2,10 δολαρίων την καθεμιά, με τη συνολική αξία των μετοχών να ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα καθαρά έσοδα για την εταιρεία θα ανέλθουν στα 95 εκατομμύρια δολάρια. Η πώληση θα ολοκληρωθεί περίπου στις 20 Μαρτίου.

    Σημειωτέον ότι η τιμή των 2,10 δολαρίων είναι κατά 16% χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής χθες, Τρίτη.

    Η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι τα χρήματα από την πώληση των μετοχών θα αξιοποιηθούν για γενικούς επιχειρησιακούς σκοπούς, “συμπεριλαμβανομένων αποκτήσεων πλοίων”, μία αναφορά που πυροδοτεί έντονες φήμες ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η Navios Partners θα αποκτήσει κάποιο πλοίο από τη μητρική της εταιρεία.

    Εν τω μεταξύ, πάντως, ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε στους αναλυτές η πρόσφατη ανακοίνωση της Navios Partners για την αναχρηματοδότηση ενός δανείου ύψους 405 εκατομμυρίων δολαρίων με ελαφρώς χειρότερους όρους από αυτούς που ίσχυαν μέχρι πρότινος.

    Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η δανειακή διευκόλυνση Term Loan B, διάρκειας 3,5 ετών, δίνεται με επιτόκιο Libor +500 μονάδες βάσης, αυξημένο δηλαδή σε σχέση με το επιτόκιο Libor +425 μονάδες βάσης που ίσχυε για την τρέχουσα δανειακή διευκόλυνση, με διάρκεια πέντε ετών.

    Ωστόσο, παρά την αύξηση του επιτοκίου και τη μείωση της διάρκειας του δανείου, ο αναλυτής της JP Morgan, Noah Parquette, εκτιμά πως η αύξηση αυτή δεν είναι σημαντική, ενώ η ταχύτερη μόχλευση αντιστοιχεί καλύτερα στη μείωση της αξίας των πλοίων της Navios Partners. Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά σε σημείωμά του προς τους πελάτες της τράπεζας ότι τώρα που η αβεβαιότητα γύρω από την αναχρηματοδότηση του δανείου αυτού αίρεται, η Navios Partners πιθανόν να μπορέσει να επαναφέρει τη διανομή μερίσματος που έχει μπει στον “πάγο”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Χατζηπατέρας: Οι τσιμπημένες τιμές των VLGCs χαλάνε τα σχέδια της Dorian LPG

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στ. Τσαντάνης (Seanergy): Συμφωνία της ναυτιλιακής με τις τράπεζες για τις ρήτρες των δανείων της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πάει για την απόλυτη κυριαρχία στην Hellenic Seaways ο Grimaldi – Οι δύο ανταγωνιστές του



    ΣΧΟΛΙΑ