• Business

    Eurobank: Πουλά κόκκινα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ. Τι θα πληρώσουν οι δανειολήπτες

    Φωκίων Καραβίας Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Πωλητήριο σε «κατακόκκινα» δάνεια τα οποία είναι καλυμμένα από προβλέψεις έχουν βάλει οι τράπεζες.

    Η Eurobank με περίπου 1,5 δισ. ευρώ καταναλωτικών δανείων, που έχει διαγράψει, βρίσκεται πιο κοντά στην πώληση και θα ακολουθήσουν όλες οι τράπεζες στο πλαίσιο κάλυψης και των στόχων που έχουν συμφωνήσει με τον SSM.

    Eξιδικευμένα funds υποβάλλουν ήδη προσφορές για το πακέτο των 200.000 καταναλωτικών δανείων που δεν έχουν εξασφάλιση και δεν εξυπηρετούνται τουλάχιστον 2 χρόνια ενώ δεν φέρουν καμία εγγύηση.

    Το προσφερόμενο τίμημα είναι της τάξης των 0,04-0,07 σεντ στο ευρώ με αποτέλεσμα η πώληση του δανείου να συμφέρει εν τέλει και τον δανειολήπτη αφού το fund που αναλαμβάνει το δάνειό του θα ζητήσει να εισπράξει ένα μικρό ποσό για να ικανοποιήσει την απαίτησή του.

    Για παράδειγμα, θα ζητήσει να εισπράξει από τον δανειολήπτη να δώσει 0,20-0,30 σεντ για κάθε 1 ευρώ, όπως τουλάχιστον έγινε σε άλλες αγορές που πωλήθηκαν δάνεια.

    Το πακέτο δανείων είναι μικρά καταναλωτικά ως 10.000 ευρώ, πιστωτικές κάρτες αλλά και δάνεια από υπερανάληψη μετρητών.

    Αυτής της κατηγορίας δάνεια θα πωλήσουν και οι άλλες τράπεζες αφού κρατούν τα δάνεια με εξασφάλιση που έχουν δυνατότητα να εισπράξουν στην πορεία. Από 1 δις.ευρώ αναμένεται να πωλήσουν το επόμενο διάστημα και ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς η Εθνική και η Alpha Bank και περίπου 1,5 δισ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς επί συνόλου 25 δισ. ευρώ καταναλωτικών δανείων και 15 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων.

    Για τον μεγάλο όγκο των δανείων οι τράπεζες θα προτιμήσουν τη λύση της ρύθμισης προκειμένου να αποκομίσουν το όφελος από την επάνοδο σε εξυπηρέτηση. Επίσης μεγάλος όγκος δανείων θα δοθεί προς διαχείριση σε τρίτους διαχειριστές όπως στην Aktua η Alpha Bank και στο ΚΚR η Αlpha Bank και η Eurobank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές οι επιχειρήσεις που τώρα είναι zombies μπορούν να επιβιώσουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλη κυκλοφορίας: Ανατροπές στην εκπνοή του χρόνου αλλά και νόμιμοι τρόποι για να μην πληρώσετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα τελευταία λόγια απόγνωσης των πιλότων του Τουπόλεφ (video)



    ΣΧΟΛΙΑ