• Business

    Αποκάλυψη: Ποια κόκκινα δάνεια θα πουλήσουν πρώτα οι τράπεζες στα funds


    Τα δάνεια που θα μεταβιβάσουν πρώτα σε funds οι τράπεζες είναι τα καταγγελμένα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, εφόσον απαλειφθούν τα εμπόδια στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δημιουργηθεί μια αποτελεσματική δευτερογενής αγορά τραπεζικών δανείων στην Ελλάδα.

    Αυτό αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, και συγκεκριμένα στην επισκόπηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπογραμμίζει ότι:

    Οι τράπεζες θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν τα προβληματικά δάνειά τους σε τιμή αρκετά χαμηλότερη από την ήδη απομειωμένη αξία ισολογισμού, χωρίς να επηρεάζεται ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας. Ειδικότερα η ΤτΕ σημειώνει ότι, το σύνολο των καταγγελμένων δανείων ύψους 48 δισ. ευρώ, με αξία εξασφαλίσεων ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ, θα μπορούσε δυνητικά να μεταβιβασθεί στο 30% της αξίας τους, ήτοι 14 δισ. ευρώ χωρίς να γίνει χρήση του υφιστάμενου υπερβάλλοντος κεφαλαιακού αποθέματος (capital buffer).

    Ωστόσο επισημαίνεται ότι το είδος και η αξία των εξασφαλίσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διενέργεια λογιστικών προβλέψεων και συνακόλουθα για τη δυνητική τιμολόγηση μεταβιβάσεων χαρτοφυλακίου.

    Σημειώνεται ότι στα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (περιλαμβανομένων και των καταγγελθέντων) ή μόνο για τα καταγγελθέντα ανοίγματα, η αξία των εξασφαλίσεων υπερβαίνει κατά πολύ την αξία ισολογισμού (μετά από προβλέψεις) των εν λόγω δανείων.

    Η ανάλυση της ΤτΕ έγινε με βάση μία σειρά από βασικές παραδοχές, ήτοι ότι: α) υπάρχει δευτερογενής αγορά για ελληνικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, και β) δεν υπάρχουν φορολογικές ή άλλου είδους επιπτώσεις, που θα μετρίαζαν την κεφαλαιακή επίπτωση από στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών.

    Συμπερασματικά, η ανάλυση καταδεικνύει ότι για ορισμένα είδη ανοιγμάτων και ειδικότερα για τα καταγγελμένα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια οι τράπεζες θα μπορούσαν να εξετάσουν συναλλαγές μεταβίβασης ανοιγμάτων για τις οποίες δεν θα υπάρχει επίπτωση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, εφόσον απαλειφθούν τα εμπόδια στη διαχείριση των ΜΕΑ και δημιουργηθεί συνακόλουθα μια αποτελεσματική δευτερογενής αγορά τραπεζικών δανείων στην Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ζωούλλης Μηνά (Αθηναϊκή Ζυθοποιία) : Ποια είναι τα σχέδιά μου για το 2017

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Τα βρήκαν μπαστούνια και βάζουν στο αφορολόγητο και λογαριασμούς ΔΕΚΟ και σταθερής-κινητής τηλεφωνίας

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Big Business για Λ. Μπόμπολα , Γ. Περιστέρη και Αλεξία Μπακογιάννη 



    ΣΧΟΛΙΑ