• Business

    Στουρνάρας – τραπεζίτες: Επί τάπητος τα “καυτά” θέματα των τραπεζών

    Τράπεζα Ελλάδος: Διάθεση καινούργιων τραπεζογραμματίων 5 ευρώ και 10 ευρώ

    Γιάννης Στουρνάρας


    Τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο νομοθετικό πλαίσιο, η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο αναβαλλόμενος φόρος και ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτέλεσε το κύριο μενού του γεύματος που παρέθεσε σήμερα το μεσημέρι το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

    Στο γεύμα παρακάθησαν ο πρόεδρος της ΕΕΤ και πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, οι κ.κ. Βασίλης Ράπανος, Γιώργος Χατζηνικολάου, Τάκης Θωμόπουλος, Παν. Ρουμελιώτης, πρόεδροι αντίστοιχα της Alpha Bank, Πειραιώς Εθνικής και Attica Bank, ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Θεόδωρος Μητράκος, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών κ.κ. Φωκίων Καραβίας, Δημ. Μαντζούνης, Γ. Πουλόπουλος, Λεων. Φραγκιαδάκης, Θ. Πανταλάκης, οι επικεφαλής των βασικών Επιτροπών της ΕΕΤ και ο Γενικός  Γραμματέας της Ενωσης.

    Το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου, ενέχει τον κίνδυνο να βγουν εκτός στόχων -σε ότι αφορά των περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων- οι τράπεζες.

    Επίσης οι τραπεζίτες θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμη και τη βραδυνή Σύνοδο του ΔΝΤ και τη συμμετοχή του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Αναφορά έγινε και στην πρόταση του υποδιοικητή της ΕΚΤ κ. Κονστάντσιο, σύμφωνα με την οποία πρέπει να δημιουργηθούν τοπικές bad banks και μάλιστα που θα στηρίζονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

    Στην ανακοίνωση της για τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα η ΕΕΤ σημειώνει πως «εντάσσεται στον κύκλο επαφών που πραγματοποιεί η Διοίκηση της ΕΕΤ με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, τους επικεφαλής των εποπτικών αρχών, πολιτικούς και επιχειρηματικούς φορείς και θεσμικούς παράγοντες εκτός και εντός Ελλάδος, με προτεραιότητα την επίλυση των βασικών ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, την επιτάχυνση της επιστροφής του κλάδου στην κανονικότητα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, την ενημέρωση των φορέων για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει, τη διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας με τους φορείς για την προώθηση των ευρύτερων στόχων του κλάδου της οικονομίας και την αναβάθμιση της εικόνας των τραπεζών στην πελατεία, τις διεθνείς αγορές και την κοινωνία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το ΔΝΤ συνεδριάζει, η Αθήνα ανησυχεί: Όλο και πιο ισχυρές οι πιέσεις από τους δανειστές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσες Porsche πωλήθηκαν τον Ιανουάριο στην Ελλάδα;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The wise man: Ποιος τραπεζίτης δε θέλει να γίνει CEO στην Πειραιώς; Τι συμβαίνει με τον Α. Θωμόπουλο και τον Ε. Βασιλάκη;



    ΣΧΟΛΙΑ