• Business

    Ν. Καραμούζης: «Σταυροφορία» με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια και τη ρευστότητα

    Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank


    «Σταυροφορία» έχει ξεκινήσει ο κ. Νικόλας Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, και μαζί με το προεδρείο της ΕΕΤ, συνεχίζει τις συναντήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μείζονα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που δεν είναι άλλα από τα «κόκκινα» δάνεια και η ρευστότητα.

    Την Πέμπτη αντιπροσωπεία της ΕΕΤ, υπό τον κ. Καραμούζη, θα βρεθεί στην Φρανκφούρτη και θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Βίτορ Κονστάντζιο, ενώ συνάντηση θα έχουν και με στελέχη του SSM.

    Να σημειωθεί ότι αύριο Τρίτη το προεδρείο της ΕΕΤ θα συναντηθεί με τη σιδηρά κυρία του SSM κα Ντανιέλ Νουί, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

    Το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης με την κα Νουί είναι οι εξελίξεις στο «μέτωπο» των «κόκκινων» δανείων, θα υπάρξει ένας απολογισμός των στόχων του 2016 όπως αυτοί απεικονίστηκαν στα σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών, και θα συμφωνηθούν οι στόχοι για το 2017, για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Οι τραπεζίτες θα ενημερώσουν την κα Νουί πως ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2016 όλες οι τράπεζες είχαν μείωση των επισφαλών δανείων, η τάση αυτή αντιστράφηκε και τις πρώτες 60 μέρες του 2017 προστέθηκαν στο σύστημα 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν σε ρύθμιση. Και ακόμα θα ενημερώσουν πως η καθυστέρηση τόσο στο κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο και στην ψήφιση νέων νομοθετημάτων – εξωδικαστικός μηχανισμός, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νομική προστασία τραπεζικών στελεχών και στελεχών του δημοσίου – έχει προκαλέσει εκροές καταθέσεων.

    Στην Φρανκφούρτη την Πέμπτη θα βρεθούν ο πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νικόλας Καραμούζης, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ κ. Γ. Χατζηνικολάου, η ΓΓ της Ένωσης κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη και οι πρόεδροι των επιτροπών Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων κ. Θόδωρος Καλαντώνης, Διαχείρισης Κινδύνων κ. Αλεξ. Μπένος, Συντονιστικής Επιτροπής Αγορών και Κεφαλαίων κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης και του Διατραπεζικού Forum Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων κ. Σπύρος Παπασπύρου.

    Στη συνάντηση τους με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ κ. Κοντσάντζιο τα στελέχη της ΕΕΤ θα παρουσιάσουν την ελληνική μακροοικονομική εικόνα και θα εστιάσουν στα θέματα ρευστότητας. Οι εξελίξεις στο μέτωπο των καταθέσεων – καθώς από την αρχή του χρόνου οι εκροές είναι αυξημένες – η εξάρτηση από τον ELA, η πρόσβαση στη διατραπεζική, και τέλος του QE, αναμένεται να συζητηθούν με τον κ. Κοντσάντζιο, νούμερο 2 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Καραμούζη, τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Σ. Παπασπύρου και τη Γενική Γραμματέα κα Χ. Απαλαγάκη συναντήθηκε στις 7 Μαρτίου στο Λουξεμβούργο με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) κ. Werner Hoyer, τον αρμόδιο για την Ελλάδα Αντιπρόεδρο κ. Jonathan Taylor και στελέχη του οργανισμού για τη συζήτηση, μεταξύ άλλων, της σύντομης ενημέρωσης για την τρέχουσα εικόνα του ελληνικού Τραπεζικού συστήματος και της βελτίωσης των βασικών δεικτών του 2016.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην Αθήνα η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί – Τα «κόκκινα δάνεια» στο προσκήνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζανακόπουλος για έγγραφο Ντάισελμπλουμ: Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Σταθάκης: Νομική εμπλοκή με πρώην golden boy του ΑΔΜΗΕ – Δεν δέχεται να επιστρέψει τα χρήματα



    ΣΧΟΛΙΑ