• Business

    Motor Oil: Εντυπωσίασε με ρευστότητα και κέρδη το 2016 – Τι ετοιμάζει το 2017

    Πέτρος Τζαννετάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής οικονομικών της Motor Oil

    Πέτρος Τζαννετάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής οικονομικών της Motor Oil


    Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ρευστότητας μετά το νέο ρεκόρ παραγωγής που σημείωσε το 2016 ο όμιλος της Motor Oil, δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει με περισσότερη άνεση τις προκλήσεις που απορρέουν από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον του 2017.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση, η οποία προχώρησε στην καθιερωμένη ενημέρωση των επενδυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2016, από τα 363,1 εκατ. ευρώ ρευστότητας που εξασφάλισε το 2016  τα 283,7 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη μείωση του χρέους και τα 77,6 εκατ. ευρώ για τη διάθεση του μερίσματος του 0,90 ευρώ ανά μετοχή.

    «Δε θα πληρώσουμε λιγότερο από το εύλογο, κοιτάμε πάντα τη μερισματική απόδοση και θέλουμε μια δίκαιη απόδοση για τους μετόχους» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Το μέρισμα για τη χρήση του 2016  είναι κατά 0,25 ευρώ αυξημένο σε σχέση με αυτό  για τη χρήση του 2015  (0,65 ευρώ). Ήδη έχει δοθεί προμέρισμα 0,25 ευρώ, ενώ εκτός από τα 0,65 ευρώ δεν είναι στις προθέσεις ή στην πολιτική του ομίλου άλλη έκτακτη παροχή προς τους μετόχους.

    Για την Motor Oil, ο όμιλος  είχε να επιδείξει για το 2016 τέσσερα δυνατά σημεία: Τη δυνατή κερδοφορία (κέρδη EBITDA 603,5 εκατ. ευρώ, 22,65% αύξηση 22,65% σε σχέση με το 2015), τις ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές (363,1 εκατ. ευρώ ), η σημαντική μείωση του δανεισμού σε ιστορικό χαμηλό (μειώθηκε στο 1,1 από 1,3 δισ. ευρώ) και την εξαιρετική αναλογία κερδών EBITDA – δανεισμού ( 0,47 το 2016, από 1,13 το 2015).

    Ήταν μια χρονιά μεταβλητότητας των τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου, το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ρευστό και καθιστά δύσκολο το σχεδιασμό, ωστόσο εκείνο που κάναμε ήταν να προχωρήσουμε τη σταδιακή αποσύνδεση των επιδόσεων του ομίλου από τις διακυμάνσεις της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών της ΜΟΗ.

    Σε επίπεδο εταιρείας τα κέρδη EBITDA του ομίλου το 2016 αυξήθηκα ήταν υψηλότερα κατά 21,37% (522,8 εκατ. ευρώ το 2016 από 430,79 εκατ. ευρώ το 2015). Σημαντική ήταν και η μείωση του τραπεζικού δανεισμού σε επίπεδο εταιρείας στα 857,3 εκατ. ευρώ το 2016 από 1 δισ. ευρώ. Το καθαρό χρέος σε εταιρικό επίπεδο στα 168,5 εκατ. ευρώ από 452,3 εκατ. ευρώ. Κι εδώ η σχέση καθαρού χρέους προς ίδια κεφάλαια ήταν 0,24 από 0,89.

    Τα διυλιστήρια της Κορίνθου αύξησαν εντυπωσιακά τις εξαγωγές τους και έτσι προχώρησε η σταδιακή αποσύνδεσή τους από την εγχώρια αγορά. Ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας, αφενός, ανέβηκε στα 13,1 εκατομμύρια τόνους, από 12,8 εκατ. τόνους, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του εξωτερικού να αντιστοιχούν στο 77,85% του συνόλου, έναντι 76,07% το 2015.

    Οι εξαγωγές ήταν αυξημένες κατά 4%, ενώ και στην εγχώρια αγορά η Motor Oil επέλεξε σχεδόν όλες τις πωλήσεις της να τις κάνει στο δίκτυο των θυγατρικών της Avin και Coral (πρώην Shell), ήτοι το 22% του συνόλου των πωλήσεων (εσωτερικό και εξωτερικό). Ποσοστό 14% διατέθηκε στην Saudi Aramco.

    Ανάμεσα στα άλλα που αξίζει να τονιστούν από την ενημέρωση των αναλυτών είναι και δύο στοιχεία τα οποία δείχνουν τη διαφοροποίηση της δραστηριότητας της Motοr Oil στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αύξηση των πωλήσεων LPG από το δίκτυο της Coral Gas αντιστάθμισε τις μεγάλες απώλειες του ντίζελ κίνησης και θέρμανσης.

    Επιπλέον κάθε χρόνο ο όμιλος δημιουργεί 20 με 25 σημεία πώλησης άλλων προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη διοίκηση αυξάνονται τα μικρά καταστήματα σούπερ μάρκετ, τα καφέ (I Love Café) και τα πλυντήρια αυτοκινήτων (Wash it). Με τον τρόπο αυτό ο όμιλος επικεντρώνει στην αύξηση εσόδων πέραν των πωλήσεων των καυσίμων.

    Επίσης όπως επισημάνθηκε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία αναμένεται να γίνει ακόμη πιο εμφανής το 2017, είναι και η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ από το πελατολόγιο του ομίλου. Μάλιστα για φέτος οι πωλήσεις της ΜΟΗ προς τη ΔΕΗ αναμένεται να μηδενιστούν.

    Όσο για τη νέα χρονιά, το πρώτο τρίμηνο του έτους μπήκε θετικά ως προς το περιβάλλον των τιμών, καθώς συνεχίζονται οι εκπτώσεις στο αργό πετρέλαιο. Έχουμε τη δυνατότητα επιλογής αργών, έχουμε συνεργασία με αξιόπιστους προμηθευτές, βελτιστοποιούμε τις προμήθειες, έχουμε παρόμοια εικόνα με πέρυσι, αναφέρθηκε σχετικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Energean: Θα πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Μαυροβούνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Motor Oil: Με νέο ρεκόρ παραγωγής έκλεισε το 2016, στα 0,9 ευρώ το μέρισμα



    ΣΧΟΛΙΑ