• Business

    MEGA: Θα πάρει ο Τζίγγερ το όπλο του; Οι δυσκολίες του εγχειρήματος και η παράμετρος Μπόμπολας

    Γιάννης Βαρδινογιάννης. Επιχειρηματίας.

    Γιάννης Βαρδινογιάννης. Επιχειρηματίας.


    Ξεκίνησε σαν ψίθυρος ελπίδας που απλώθηκε σε χρόνο dt. «Η οικογένεια Βαρδινογιάννη διερευνά σοβαρά τον ενδεχόμενο να δώσει χείρα βοηθείας στο MEGA» ήταν η φράση που άρχισε να κυκλοφορεί από χτες το πρωί και μάλιστα όχι από τυχαία χείλη. Οι πληροφορίες ότι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης με τις «ευλογίες» του πατέρα του Βαρδή, βλέπει σοβαρά την εμπλοκή του στο μέχρι πρότινος μεγαλύτερο ιδιωτικό κανάλι της χώρας, δεν ήταν δυνατόν να μην φτάσουν με κάποιο τρόπο στα αυτιά των ενδιαφερομένων.

    Παίρνοντας σαν δεδομένο όχι μόνο την οικονομική ισχύ της συγκεκριμένης οικογένειας, αλλά και το γεγονός ότι οι τράπεζες που εμπλέκονται στην δανειοδότηση του καναλιού, μόνο θετικά αντιμετωπίζουν μια τέτοια εμπλοκή, οι ελπίδες για την σωτηρία του αναπτερώθηκαν.

    Κανείς βέβαια δεν μπορεί να προδικάσει τις όποιες εξελίξεις, αφού τους τελευταίους μήνες η παράνοια που επικρατεί στον τηλεοπτικό χώρο είναι τέτοια που οι φήμες γίνονται ειδήσεις πριν πεις «κύμινο».

    Στο MEGA που οι εργαζόμενοι κρατάνε στον αέρα με νύχια και με δόντια, είναι σίγουρο ότι η ελπίδα θα πεθάνει τελευταία.

    Αν ο Τζίγγερ όπως αποκαλούν οι φίλοι του τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη πάρει το όπλο του, το κανάλι θα σωθεί και θα σταθεί ξανά στα πόδια του.

    Κανείς δεν γνωρίζει το πιθανό σχέδιο σωτηρίας που επεξεργάζεται ο επιχειρηματίας τις τελευταίες ώρες αν ευσταθούν τα όσα διαρρέουν για την απόφασή του να μπει γερά στο παιχνίδι σωτηρίας του σταθμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταρτίζει ένα business plan το οποίο θα παρουσιάσει στις τράπεζες. Το σχέδιο είναι βέβαιο ότι θα περιέχει μεγάλες περικοπές δαπανών.

    Με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να  μένει προς το παρόν εκτός τηλεοπτικού τοπίου, η οικογένεια Βαρδινογιάννη σε περίπτωση που τελεσφορήσουν οι προσδοκίες για το MEGA, θα βρεθεί να είναι ο κύριος μέτοχος σε δύο κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, με ότι σημαίνει αυτό για τους υπόλοιπους ανταγωνιστές.

    Βέβαια σε αυτή την περίπτωση για να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος θα πρέπει οι δυο εταιρίες να συγχωνευθούν αφού το Star κάθε χρόνο χρειάζεται χρηματοδοτικές ενέσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ αλλά και το mega χρειάζεται σημαντικές περικοπές δαπανών. Υπό αυτές τις συνθήκες εάν τελικά η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποφασίσει να επενδύσει θα χρειαστεί μια αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 20 εκ ευρώ.

    Οι παράμετροι που πρέπει να υπολογισθούν 

    Θεωρείται δεδομένο ότι η πλευρά Ψυχάρη δεν πρόκειται να καλύψει την αύξηση οπότε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης πρέπει να καλύψει και το ποσοστό αυτό. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο έτερος μέτοχος Φώτης Μπομπολας αν και η λογική λέει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί. (Ήδη χρωστάει 4 μισθούς στους εργαζόμενους στο Πήγασο οπότε έχει σημαντικότερα θέματα να επιλύσει)

    Πρακτικά δηλαδή η πλευρά Βαρδινογιάννη καλείται να σηκώσει όλο το βάρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του MEGA. Χρηματοοικονομικά πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα που δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί αποδώσει τα αναμενόμενα.

    Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όπως λένε τραπεζίτες  χρειάζεται ένα αυστηρό business plan τριετίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ο Ψυχάρης (ΔΟΛ) είχε πει σε στενό του συνεργάτη από τον Δεκέμβριο ότι δεν θα πληρώσει. Όλος ο διάλογος

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Τίτλοι τέλους για το ιστορικό συγκρότημα του ΔΟΛ – Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια του – Τι θα συμβεί με τον Σταύρο Ψυχάρη

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σταύρος Ψυχάρης: Τα «μαύρα» Χριστούγεννα του πάλαι ποτέ ισχυρού ανδρός του ΔΟΛ



    ΣΧΟΛΙΑ