• Business

    Έκπληξη από Warren Buffet. Δείτε που επένδυσε τα χρήματα του

    • NewsRoom
    Warren Buffet

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Τις επενδυτικές του επιλογές που έκανε το 2016 γνωστοποίησε  ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway, Warren Buffett. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η Coca Cola , η IBM , η Wells Fargo , η American Express και η Apple. Έκπληξη αποτέλεσε η επένδυση του ισχυρού Fund Manager και επικεφαλής της Berkshire-Hathaway ειδικά στην Apple μια μετοχή που δεν προτιμούσε έως πρόσφατα. Σε μια ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακά περίοδο, στο περιβάλλον που διαμορφώνει η εκλογή Trump στην Προεδρεία των ΗΠΑ, είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τη -διάσημη- στρατηγική αγοράς και διακράτησης μετοχών, ο W. Buffett εμφάνισε αυξημένη κινητικότητα, με πολλές αγορές αλλά και πωλήσεις, καθώς και με προσθήκες νέων εταιρειών στο χαρτοφυλάκιό του.

    Πλέον στο χαρτοφυλάκιό του ο Buffett έχει 45 διαφορετικές μετοχές, όμως πολλές από αυτές αποτελούν σχετικά μικρές τοποθετήσεις. Έτσι, ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου είναι επενδεδυμένο σε μικρό αριθμό μετοχών, ως εξής:

    Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπάρχουν 2 μετοχές που ξεχωρίζουν. Η Berkshire διαθέτει ποσοστό 26,7% στην Kraft Heinz, που αποτελεί και την μεγαλύτερη τοποθέτησή της σε κοινές μετοχές. Επιπλέον η Berkshire έχει warrants για την αγορά 700 εκατομμυρίων μετοχών της Bank of America, με δικαίωμα άσκησής τους έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Αν η Berkshire ασκήσει το δικαίωμά της αυτό, θα πρόκειται για μια επένδυση αξίας 16,8 δισ. δολαρίων.

    Τί άλλαξε σε σχέση με το προηγούμενο έτος; Από τις 15 μεγαλύτερες επενδύσεις της  Berkshire, οι 4 είναι καινούριες: πρόκειται για τις Apple, Delta Airlines, Southwest Airlines και United Continental.

    Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές που πούλησε η Berkshire είναι των Deere & Company, AT&T, Procter & Gamble και Wal-Mart.

    Η προσθήκη της Apple δεν αποτελεί έκπληξη, σχολιάζουν ξένοι αναλυτές, λόγω της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά, των δυνατοτήτων τιμολόγησης που διαθέτει και των τεράστιων αποθεμάτων της σε ρευστό.

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway
    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Έκπληξη ωστόσο αποτελούν, σε κάποιο βαθμό, οι 3 αεροπορικές εταιρείες. Από το1989 ο Buffett είναι ξεκάθαρα αρνητικός απέναντι στον κλάδο. Το 2007 δήλωνε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει χειρότερη επιχειρηματική δραστηριότητα, από εκείνη που αναπτύσσεται γρήγορα, χρειάζεται πολλά κεφάλαια για να πετύχει ανάπτυξη και κερδίζει λίγα ή και τίποτα. Όπως οι αεροπορικές».

    Ξένα δημοσιεύματα φέρουν μια παρουσίαση που έκανε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της American Airlines, Doug Parker, ως παράγοντα που πιθανόν να άλλαξε τη γνώμη του Buffett. Το αν ισχύει πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ, καθώς ο Buffett έχει ως κανόνα να μη συζητά τις επενδυτικές επιλογές της Berkshire.



    ΣΧΟΛΙΑ