• Business

    Η «χρυσή τομή» στον εξωδικαστικό μηχανισμό – «Ανάσα» για χιλιάδες επιχειρήσεις


    Βρέθηκε η «χρυσή τομή» στις εκκρεμότητες του εξωδικαστικού μηχανισμού σε ότι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς το «κούρεμα» θα επιτυγχάνεται μέσω των χαμηλών προστίμων.

    Κυβέρνηση και θεσμοί -σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- συμφώνησαν τα πρόστιμα που βαρύνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να υπολογίζονται με βάση τις νέες κλίμακες προστίμων. Στη ρύθμιση αυτή θα υπάγονται όλοι οι φόροι και οι οφειλές προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

    Με τον τρόπο αυτό ξεπεράστηκε η μεγάλη διαφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, με τους τελευταίους να επιθυμούν «κούρεμα» και του ΦΠΑ, όπως και του ΦΜΥ. Διότι στην πράξη, τα χαμηλότερα πρόστιμα θα λειτουργούν ως «κούρεμα» επί των οφειλών.

    Και ταυτόχρονα θα δοθεί «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μέσα από το υπάρχον πλαίσιο ρυθμίσεων τα χρέη τους προς το Ελληνικό Δημόσιο.

    Σημειώνουμε ότι το «κούρεμα» στις οφειλές του ΦΠΑ και στον ΦΜΥ αποτελούσε μεγάλο «αγκάθι» για να κλείσουν οι εκκρεμότητες του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς οι δύο αυτοί φόροι θεωρούνται ανακυκλούμενοι. Δηλαδή πρόκειται για φόρους που είτε έχουν παρακρατηθεί όπως στην περίπτωση του ΦΜΥ ή έχουν εισπραχθεί όπως στην περίπτωση του ΦΠΑ και κατ΄ επέκταση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να «κουρευτεί» η αρχική οφειλή (χωρίς τα πρόστιμα).

    Επομένως η επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου θα «τρέξει» με βάση τη συμφωνία αυτή.
    Υπενθυμίζουμε ότι οι δανειστές επέμεναν ευθύς εξ αρχής για ρύθμιση «πακέτο» όλων των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, καθώς θεωρούν πως μόνο η ρύθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.

    Από την πλευρά τους οι τράπεζες ετοιμάζουν τις λίστες τους -με βάση τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη διεκπεραιώσει- για το ποιες επιχειρήσεις θα εντάξουν μέσα στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Τα πιστωτικά ιδρύματα εξάλλου γνωρίζουν καλά -από προηγούμενες ρυθμίσεις- τόσο τους κλάδους όσο και τους μεμονωμένους πελάτες που ανταποκρίνονται στη λογική ανάλογων ρυθμίσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην εντατική οι μισθοί επί ΣΥΡΙΖΑ: Μέσος μισθός 394 ευρώ μικτά (όμως δεν θέλουμε ούτε την Fraport ούτε το Ελληνικό)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαστούκι στην κυβέρνηση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Στο μηδέν η ανάπτυξη το 2016

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιβεβαίωση του mononews: Η ΑΚΤΩΡ ανέλαβε και επίσημα την ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης



    ΣΧΟΛΙΑ