• Business

    Ανατροπή στις τράπεζες: Η αβεβαιότητα έφερε αύξηση του ELA κατά 300 εκατ. ευρώ

    Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδας


    Αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ ήταν η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

    Όπως αναφέρει το  πρακτορείο, η έκτακτη χρηματοδότηση στο τέλος του Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 43,1 δισ. ευρώ, από 42,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου. Η αύξηση αυτή πιστοποιεί την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργεί το μη κλείσιμο της β΄αξιολόγησης και αντικατοπτρίζεται με την μείωση των καταθέσεων.

    Από τον Ιούνιο του 2016 έως σήμερα η εξάρτηση των τραπεζών από το ELA υποχωρούσε διαρκώς. Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδας είχε ανακοινώσει πως το ανώτατο όριο δανεισμού μέσω του  ELA μειώνεται κατά 100 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου οι τράπεζες είχαν καταφέρει να περιορίσουν κατά 2% την έκθεσή τους στον μηχανισμό, μειώνοντας από τα 43,7 δισ. στα 42,8 δισ. ευρώ (μείωση κατά 900 εκατ. ευρώ.)

    Οι ελληνικές τράπεζες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην έκτακτη χρηματοδότηση του ELA, από το Φεβρουάριο του 2015, έχοντας χάσει την πρόσβαση στο χρηματοδοτικό παράθυρο της ΕΚΤ λόγω του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων εκείνης της περιόδου. Η χρηματοδότηση μέσω ELA είναι ακριβότερη από αυτή της EKT.

    Η Moody’s σε ανάλυσή της είχε προειδοποιήσει πως ενδεχόμενη αύξηση του ELA, με στόχο να αντισταθμιστεί η εκροή καταθέσεων, θα αυξήσει τα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών και θα μειώσει την κερδοφορία, ενώ θα είναι καταστροφική σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών και την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

    Τα στοιχεία του Reuters αφορούν την περίοδο μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, ενώ τα στοιχεία που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ΤτΕ έδειξαν μείωση του ELA κατά 100 εκατ. ευρώ για το διάστημα έως και την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ν. Καραμούζης: «Σταυροφορία» με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια και τη ρευστότητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαστικές αποφάσεις: Όλο το παρασκήνιο για τις αποφάσεις του ΣτΕ εναντίον των κυβερνητικών επιλογών



    ΣΧΟΛΙΑ