• Business

    Boeing: Κοντά σε mega deal με την Emirates για τα 777X νέας γενιάς

    • Bloomberg
    O διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντέιβιντ Καλχούν.

    O διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντέιβιντ Καλχούν.


    Κοντά σε μια μεγάλη παραγγελία για αεροσκάφη νέας γενιάς 777X από την Emirates βρίσκεται η Boeing, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, γεγονός που θα παρείχε σημαντική ώθηση σε ένα πρόγραμμα που έχει καθυστερήσει χρόνια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Emirates, ο κύριος αγοραστής του 777X, είναι έτοιμη να παραγγείλει έναν διψήφιο αριθμό από το ευρείας ατράκτου αεροσκάφος.

    Ως μέρος της συμφωνίας, η περιφερειακή θυγατρική FlyDubai θα μπορούσε να αναλάβει ορισμένες παραγγελίες για το μικρότερο 787 Dreamliner που προορίζεται για την Emirates, αναφέρουν οι γνώστες του θέματος.

    Ωστόσο, Boeing και Emirates αρνήθηκαν προς το παρόν να σχολιάσουν.

    Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία

    Ένα τέτοιο deal με τη μεγαλύτερη διεθνή αεροπορική εταιρεία θα ήταν πολύ σημαντικό, καθώς θα βοηθούσε στη ώθηση του νεότερου και μεγαλύτερου αεροσκάφους της Boeing, το οποίο δυσκολεύεται να τραβήξει πωλήσεις, την ώρα που παραμένει πίσω από το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας του.

    Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος με τα αναδιπλούμενα άκρα φτερών αποτελεί τη ναυαρχίδα στη γραμμή αεροσκαφών Boeing, μετά τη διακοπή του 747.

    Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της εταιρίας, το αεροσκάφος είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και το πιο αποδοτικό αεροπλάνο με δυο κινητήρες, καταναλώνοντας 10% λιγότερα καύσιμα καθώς και εκπομπές ρύπων αλλά και 10% μειωμένα κόστη λειτουργίας.

    Εντούτοις, το 2020, εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του προσωπικού της Boeing που εργάζονταν στην ανάπτυξη του προβληματικού μοντέλου 737 MAX, αποκάλυψαν τότε και νέα προβλήματα ασφάλειας για τη ναυαρχίδα της εταιρείας, γεγονός που κόστισε στην εταιρεία σε χρήμα και καθυστερήσεις.

    Ο κρατικός αερομεταφορέας είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών ευρείας ατράκτου, χρησιμοποιώντας τον κόμβο του στο Ντουμπάι ως παγκόσμιο σύνδεσμο μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας.

    Με το Dubai Air Show που ξεκινά τη Δευτέρα, η εκδήλωση θα αποτελέσει ένα venue για μεγάλες προσφορές, καθώς οι αερομεταφορείς σπεύδουν να αναπληρώσουν και να αναβαθμίσουν τους στόλους τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις αεροσκαφών ευρείας ατράκτου έχουν αυξηθεί φέτος, καθώς η αγορά στενών αμαξωμάτων ανέκαμψε πιο γρήγορα μετά την πανδημία Covid-19.

    Άλλοι αερομεταφορείς που ενδέχεται να ανακοινώσουν σημαντικές δεσμεύσεις στην εκδήλωση περιλαμβάνουν την Turkish Airlines, η οποία βρίσκεται κοντά στην παραγγελία για περίπου 350 αεροσκάφη Airbus, στενής και ευρείας ατράκτου.

    Την ίδια στιγμή, η επέκταση του στόλου της με αεροσκάφη ευρείας ατράκτου όπως το 787, θα σηματοδοτούσε μια στρατηγική στροφή για τη FlyDubai, η οποία βασίζεται πλέον στους μονούς διαδρόμους του Boeing 737 για μικρότερες διαδρομές στη Μέση Ανατολή, σε μέρη της Αφρικής και μέχρι τη Μαλαισία, σύμφωνα με τον ιστότοπο του αερομεταφορέα.

    Όσον αφορά την Emirates, βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις και με την Airbus σχετικά με μια παραγγελία για τη ναυαρχίδα A350 του ευρωπαϊκού κατασκευαστή. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η Airbus δεν έχει σχολιάσει κάτι επ’ αυτού.

    Ωστόσο, η συμφωνία με την Boeing βρίσκεται ακόμη υπό τελικές διαπραγματεύσεις, ενώ οι όροι και ο χρόνος των όποιον ανακοινώσεων ενδέχεται να αλλάξουν, επισημαίνουν οι γνώστες του θέματος.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μπάγερν Μονάχου: Άλμα 30% στα έσοδα – «Εξαιρετικό επίτευγμα» λέει ο CFO

    Λάθη και παραλείψεις σε ελέγχους της EY

    Black Friday: Θετική ανταπόκριση στο «early start» των προσφορών



    ΣΧΟΛΙΑ