• Business

    Barclays: Το Brexit απελευθέρωσε το τζίνι της καταστροφής


    Η ψήφος της Μεγάλης Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση – το περιβόητο Brexit – απελευθέρωσε το “τζίνι της καταστροφής” που προκαλεί αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος και κάνει την αστάθεια “νέα κανονικότητα”, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα των αναλυτών της αγοράς συναλλάγματος για λογαριασμό της Barclays.

    Στο note της για την στρατηγική αγοράς συναλλάγματος, η Barclays ισχυρίζεται ότι η τεράστια αστάθεια που επικρατεί ανά την υφήλιο, την οποία πυροδότησε το Brexit – δηλαδή το “τζίνι” που απελευθερώθηκε – ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επενδυτές της αγοράς συναλλάγματος ετοιμάζονται για μάχη και κανείς δεν τολμάει να φανταστεί το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

    Ένα από τα πιο κομβικά τμήματα της έρευνας λέει:

    “Η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου να αφήσει την ΕΕ ουσιαστικά μας εισάγει σε μια μεγάλη περίοδο αστάθειας. Οι επιπτώσεις του Brexit είναι διευρυμένες, με πιο άμεση το οικονομικό και πολιτικό διαζύγιο Ευρώπης και Μεγάλης Βρετανίας. Γενικότερα, ενισχύεται το αίσθημα αντιπαγκοσμιοποίησης. Η παρατεταμένη διαμάχη της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα και η αστάθεια που σχετίζεται με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 (η επίσημη έξοδος) μόνο χειροτερεύουν τα πράγματα. Οι επιπτώσεις στις αποφάσεις για διάθεση ανάληψης ρίσκου και κατανομή των κεφαλαίων θα είναι σημαντικές και μακροπρόθεσμες. Επομένως, λίγη παρηγοριά μας δίνει η πρόσφατη βραχυπρόθεσμη αύξηση των τιμών των υψηλού ρίσκου κεφαλαίων και του συναλλάγματος”.

    Και αυτό είναι το αντίστοιχο γράφημα της Barclays, στο οποίο απεικονίζεται το πόσο ασταθές είναι το τοπίο της οικονομικής πολιτικής:

    screen shot 2016-07-07 at 11.20.24

    Δεδομένου ότι το συνάλλαγμα έχει επηρεαστεί περισσότερο από το Brexit, είναι λογικό το γιατί η στερλίνα έχει όλη την προσοχή στραμμένη πάνω της στις αγορές από την ημέρα του δημοψηφίσματος. Από εκείνη την ημέρα, έχει κάνει τη μεγαλύτερη βουτιά εδώ και 31 χρόνια έναντι του δολαρίου και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα συνεχίσει την πτώση της. Ενδεικτικά, η Goldman Sachs προέβλεψε ότι η στερλίνα μπορεί να φτάσει να διαπραγματεύεται ακόμα και στα 1,2 δολάρια. Ακόμα, η Deutsche Bank την τοποθετεί στα 1,15 δολάρια ενώ ο Mohammed El-Erian – πρώην ισχυρός ανήρ της PIMCO – προέβλεψε ότι η ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου θα γίνει άκρως δελεαστική εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ξεκαθαρίσει την κατάσταση με την Ευρώπη σύντομα.

    Σε γενικές γραμμές, η Barclays είναι κάπως πιο αισιόδοξη, από τη στιγμή που αναμένει μια ισοτιμία της τάξεως του 1,28 δολάρια/λίρα στο εξής, δηλαδή δυο cents πιο κάτω από την τωρινή που είναι στα 1,3 δολάρια/λίρα.

    Οι αναλυτές της Barlcays, Andres Martinez και Juan Prada, τονίζουν ότι δεν πιστεύουν πως θα συνεχίσει να πιέζεται η στερλίνα έναντι του δολαρίου με τους σημερινούς ρυθμούς για πολύ ακόμα: “Αναμένουμε η αποδυνάμωση της λίρας έναντι του ευρώ να συνεχιστεί για άλλο ένα τρίμηνο μιας και η έμφαση μετατοπίζεται πλέον στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο”.

    Γεγονότα όπως το επερχόμενο ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα, η εξάπλωση του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη και συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις ισπανικές εκλογές, ουσιαστικά ενισχύουν αυτούς τους φόβους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/aschima-mantata-apo-goldman-sachs-gia-osous-tora-skeftonte-na-ependisoun-stis-ipa/59277

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sta-586-dis-miothike-o-ela-gia-tis-ellinikes-trapezes-se-chamilo-18-minon-logo-waiver/59236

     



    ΣΧΟΛΙΑ