Στις 30 Ιουνίου 2025 λήγει οριστικά η ισχύς των υφιστάμενων εργοληπτικών πτυχίων για χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των δημοσίων έργων, αν δεν έχουν μέχρι τότε καταθέσει εκ νέου φάκελο μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Όπως εξηγεί στο mononews ο Ζαχαρίας Αθουσάκης Πρόεδρος του ΣΑΤΕ, ακόμη και οι ατομικές επιχειρήσεις οφείλουν να υποβάλουν πλήρη φάκελο στο Υπουργείο, αλλιώς από τις 2 Ιουλίου τα πτυχία που κατέχουν καθίστανται άκυρα και δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, ενώ παράλληλα θα στερηθούν και το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματός τους.
Το νέο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ), που ενεργοποιήθηκε –τυπικά– με βάση το ΠΔ 71/2019, εισάγει ένα ενιαίο πλαίσιο καταγραφής όλων των οικονομικών φορέων του κλάδου, κατατάσσοντας τους σε τάξεις (από την 1η έως την 7η) και σε έξι κατηγορίες έργων: οικοδομικά, οδοποιία, ηλεκτρομηχανολογικά, υδραυλικά κ.ά.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αθουσάκη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου –παρά τις δεσμεύσεις– τέθηκε ουσιαστικά σε λειτουργία μόλις τον Μάιο του 2024 και μάλιστα για 10 μήνες παρέμενε εκτός λειτουργίας ή αντιμετώπιζε σοβαρά τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή φακέλων. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «μόνο τους τελευταίους δύο μήνες δέχεται κανονικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως θα προλάβει να καταθέσει φάκελο μόνο το 20% των εγγεγραμμένων».
Συνεπώς, περί τις 3.000 εργοληπτικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων περίπου 500 είναι τεχνικές εταιρείες και οι υπόλοιπες ατομικές επιχειρήσεις (μηχανικοί και υπομηχανικοί), κινδυνεύουν να χάσουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς και συνεπώς την επαγγελματική τους ιδιότητα.
Ανταγωνισμός – φάντασμα στους διαγωνισμούς έργων
Η άρση της ισχύος των υφιστάμενων πτυχίων και η μη δυνατότητα επανεγγραφής στο νέο μητρώο, οδηγεί σε ένα οξύμωρο και εξαιρετικά επικίνδυνο σενάριο σύμφωνα με το οποίο στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων θα συμμετάσχει μόνο ένα 20% των εργοληπτικών επιχειρήσεων (οι οποίοι θα έχουν προλάβει να ενταχθούν στο σύστημα), καταρρακώνοντας στην πράξη τον ανταγωνισμό.
Αυτό σημαίνει πως οι τιμές των έργων θα ανεβαίνουν λόγω έλλειψης ανταγωνιστικών προσφορών, το δημόσιο θα υφίσταται οικονομική ζημία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός του «παιχνιδιού», χωρίς καν να ευθύνονται για την υποφαινόμενη καθυστέρηση. Συνεπώς οι τέσσερις μόλις μεγάλες εταιρείες θα συνεχίσουν να μονοπωλούν τα έργα.
Η κατάσταση αυτή έχει τις ρίζες της στο ίδιο το ΠΔ 71/2019 που, ενώ τέθηκε σε ισχύ για την αναθεώρηση του πλαισίου των εργοληπτικών πτυχίων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, στην πράξη μπήκε στο “ψυγείο” επί πέντε χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη δοθεί η δυνατότητα σε μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις να συνενωθούν, να μετεξελιχθούν και να αποκτήσουν πτυχία ανώτερων τάξεων – με συνέπεια τη συρρίκνωση της παρουσίας τους στα μεγάλα έργα.
Οι επαγγελματικές ενώσεις (ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ) και οι ενδιαφερόμενοι φορείς ζητούν πλέον άμεση παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας, προκειμένου να δοθεί χρόνος ώστε να κατατεθούν εμπρόθεσμα οι φάκελοι. Η παράταση κρίνεται απολύτως απαραίτητη, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των εργοληπτικών επιχειρήσεων αλλά κυρίως για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, το οποίο υπονομεύεται από την κατακόρυφη πτώση του ανταγωνισμού και τον αποκλεισμό της πλειονότητας των οικονομικών φορέων.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χατζηδάκης για Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Ήταν ένας πολιτικός μπροστά από την εποχή του – Τι μου έκανε εντύπωση
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Kέρδισε το στοίχημα με το επιβατικό κοινό – Μειώθηκαν οι ροές αυτοκινήτων στο κέντρο – Τι δείχνει μελέτη
- Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Πεπτικού Συστήματος Μετεωρισμός, «φούσκωμα», δυσπεψία
- Καζιμίρ (ΕΚΤ): Ένοχος για δωροδοκία ο Σλαβάκος τραπεζίτης – Πρόστιμο 200.000 ευρώ ή φυλάκιση
