Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Attica Bank
Και μετά την κρατικοποίηση της προκειμένου να συμψηφιστεί η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση των 150 εκατ. ευρώ, η Attica Bank θα προχωρήσει σε να αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 300 εκατ. ευρώ για να ιδιωτικοποιηθεί και πάλι, προσανατολισμένη στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ενώ η Attica Bank για την αύξηση των 300 εκατ. ευρώ θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή, και τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για πιστωτική επέκταση, την οποία τα στελέχη της τράπεζας εκτίμησαν στα 2 δις ευρώ για την τριετία 2021-2023.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν πριν από λίγο κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, με κύριο θέμα την: Ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013 («DTC”), σχηματισμός ειδικού αποθεματικού, δωρεάν έκδοση παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση του ειδικού αποθεματικού και αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού που αφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο και εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Attica Bank στόχος είναι ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων να διαμορφωθεί στο 1%, χαμηλότερα και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023. Το σχέδιο που έχει υποβάλλει η τράπεζα στον επόπτη, την Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει:
– Πώληση ομολόγων ενδιάμεσης σειράς εξόφλησης εντός των επομένων δύο μηνών, από την οποία εκτιμάται ότι θα προκύψουν κεφαλαιακά κέρδη, τα οποίαν θα ενισχύσουν το βασικό και το συνολικό δείκτη κεφαλαίων της τράπεζας κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.
– Ένταξη της τιτλοποίησης Ωμέγα (στην οποία θα περιληφθούν οι προηγούμενες τιτλοποιήσεις Αρτεμις και Astir I και ΙΙ) στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ». Η ένταξη θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο φέτος και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενισχύοντας κατά πέντε μονάδες τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Όπως ανέφερε η Διοίκηση της τράπεζας στους μετόχους: Από την ενέργεια αυτή και μόνο η τράπεζα εξοικονομεί εποπτικά κεφάλαια, τα οποία αντιστοιχούν σε μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, η ενέργεια αυτή κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το παρελθόν της τράπεζας μέσω της οριστικής αποκοπής του κινδύνου που συνδέεται με τα NPLs.
-Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών, ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου. Η αύξηση εντάσσεται στο επιχειρηματικό σχέδιο για την τριετία 2021 – 2023 για την χρηματοδότηση της πιστωτικής επέκτασης, ύψους περίπου δύο δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2023, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του περιβάλλοντος.
Διαβάστε επίσης