• Business

    Αστυνομικοί και παπάδες οι μεγαλύτεροι κακοπληρωτές των τραπεζών


    Αστυνομικοί και… παπάδες βρίσκονται πρώτοι στη λίστα των κακοπληρωτών ειδικά για τις οφειλές σε πιστωτικές κάρτες. Τα στοιχεία των τραπεζών είναι αποκαλυπτικά γιατί στην κατάταξη των μπαταξήδων βρίσκονται στις πρώτες θέσεις επαγγέλματα υπεράνω υποψίας, ή τουλάχιστον αυτά που δεν θα περίμενε κανείς να αποφεύγουν συνειδητά την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους.

    Υπηρέτες του νόμου ή της υπέρτατης δύναμης φαίνεται να μην υπακούν στις οχλήσεις των τραπεζών και να εντάσσονται στους καθ΄έξιν κακοπληρωτές πέραν της αδυναμίας την οποία το σύνολο των δανειοληπτών αντιμετωπίζει εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης. Το κρίσιμο στην συμπεριφορά των strategic defaulters είναι, όπως λένε οι τραπεζίτες, η αποφυγή συννενόησης με τις τράπεζες και η απροθυμία να βρεθεί μια λύση για την εξυπηρέτηση των οφειλών.

    Τα παράδοξα των κακοπληρωτών υπάρχουν και σε γεωγραφική βάση καθώς για παράδειγμα, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια Νησιά, οι περιοχές που κατεξοχήν επωφελούνται από την άνθηση του τουρισμού, είναι μεταξύ των περιοχών της χώρας που παρουσιάζουν τις υψηλότερες επισφάλειες.

    Αντιθέτως, οι πιο φτωχές περιοχές της Ελλάδας – Ηπειρος, νησιά Βορείου Αιγαίου και δυτική Μακεδονία – έχουν το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο 35% από 45% της προηγούμενης γεωγραφικής ομάδας.

    Πώς εξηγούν το παράδοξο οι τραπεζίτες; καταρχάς γιατί υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά σε ένα βαθμό γιατί οι κάτοικοι των πιο πλούσιων περιοχών «ανοίχτηκαν» οικονομικά και έφθασαν σε ένα επίπεδο ζωής που δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν. Η ανατολική Μακεδονία, η Πελοπόννησος ειδικά λόγων δανείων ενίσχυσης πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων και η Θεσσαλία, για τα αγροτικά κυρίως δάνεια, εμφανίζουν υψηλές επισφάλειες.

    Σε επίπεδο κλάδων, ο τουρισμός έχει τα πρωτεία και για αυτό δεν προκαλεί η εντύπωση η δημόσια αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Φωκίωνα Καραβία ενώπιον των επαγγελματιών του κλάδου στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν λάβει συνολικά δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% δεν εξυπηρετούνται.

    Από τους κλάδους και σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 71% των δανείων στην κλωστοϋφαντουργία είναι στο «κόκκινο», και ακολουθούν με καθυστερήσεις 63% τα δάνεια προς βιομηχανίες χάρτου-ξύλου και με 61,4% τα δάνεια προς αγρότες. Υψηλές καθυστερήσεις εμφανίζουν το εμπόριο κατά 54%, οι κατασκευές κατά 49% και η μεταποίησης σε ποσοστό 47,8%.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/se-ellinika-cheria-13-ekat-archimedes-tou-chatzipatera-pou-iche-kataschethi-sti-sigkapouri/45033

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/marinopoulos-den-ftani-na-allazi-tampeles-prepi-na-gemisoun-ke-ta-rafia/45024



    ΣΧΟΛΙΑ