• Business

    Την παγωμένη πόρτα της ΕΚΤ χτυπάει η Λούκα Κατσέλη-Ποιους θα δει και τι θα συζητήσει

    Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος


    Σε αγωνιστική ετοιμότητα …βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος αφού, παρά την παράταση που πήραν οι αλλαγές σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων ως τον Σεπτέμβρη, εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο διοικήσεων.

    Ο Σταύρος Λεκκάκος οδεύει στη θέση του προέδρου της Attica Bank ενώ επίκειται η ανακοίνωση του νέου CEO στην Τράπεζα Πειραιώς, με την Λούκα Κατσέλη να  πηγαίνει αύριο στη Φραγκφούρτη για ένα «δεύτερο γύρο» με την Ντανιέλ Νουί.

    Η σιδηρά κυρία του SSM θα ακούσει και πάλι τα επιχειρήματα της Λούκας Κατσέλη, η οποία υποστηρίζει ότι η θέση της ως επικεφαλής του κόμματος της Κοινωνικής Συμμαχίας στο κρίσιμο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών, δεν είναι δυνατόν να της στερήσει την θέση της προέδρου στον Ομιλο της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, όπως και οι κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: «το μέλος του δ.σ. δεν πρέπει να έχει υπηρετήσει την περίοδο τεσσάρων ετών πριν τον διορισμό του στο δ.σ. σε σημαντικές θέσεις του δημοσίου, μεταξύ των οποίων ως σημαντικό στέλεχος πολιτικού κόμματος και ανώτερο στέλεχος δημοσίων επιχειρήσεων».

    Eκτενές δημοσίευμα της Wall Street Journal προ ημερών περιέγραφε πολύ γλαφυρά την προηγούμενη συνάντηση των δύο γυναικών όταν η Λούκα Κατσέλη διαμαρτυρήθηκε έντονα για το περιεχόμενο του νόμου – ο οποίος πράγματι περιορίζει τη δυνατότητα συμμετοχής σε τραπεζικό δ.σ. σε λίγους ξένους – και έλαβε μια απάντηση που δεν σήκωνε αντιρρήσεις : «ο νόμος είναι νόμος».

    Καθώς βασικό μέλημα των Θεσμών είναι η απεμπλοκή των τραπεζών από κάθε πολιτική παρέμβαση, ειδικά αυτό το κομμάτι του νόμου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να τροποποιηθεί παρότι κάτι τέτοιο προανήγγειλε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

    Πιο άμεση πάντως εξέλιξη είναι η μετάβαση του Σταύρου Λεκκάκου στην Attica Bank. Η αλλαγή διοίκησης, και σίγουρα του προέδρου Γιάννη Γαμβρίλη, αναμένεται στην γενική συνέλευση αύριο και σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ο Σταύρος Λεκκάκος, έμπειρος τραπεζίτης και με εξαιρετικό track record στον Ομιλο Πειραιώς επί σειρά ετών και την τελευταία περίοδο ως CEO, θα αναλάβει τα ηνία της τράπεζας.

    Θέμα λίγων ημερών είναι για την Πειραιώς η ανακοίνωση του νέου CEO με τις πληροφορίες να μην συγκλίνουν αφού ένας από τους επικρατέστερους για πολλούς υποψήφιος, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, κατά άλλες πηγές, απορρίφθηκε στην τελική ευθεία.

    Οι συνολικές αλλαγές πάντως σε δ.σ. και επιτροπές μπορούν να γίνουν ως το Σεπτέμβριο με την αξιολόγηση πάντως να συνεχίζεται με βάση το χρονοδιάγραμμα.

    Σε επιστολή του προς τις τράπεζες το Ταμείο δίνει σαφές στίγμα με βάση τις επιταγές του νόμου, ο οποίος εξαιρεί μεγάλο μέρος των υφιστάμενων μελών των δ.σ. και των επιτροπών.

    Όλα τα μέλη του δ.σ. μιας τράπεζας πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς τραπεζικής, ελεγκτικής, διαχείρισης κινδύνων και διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα, σημειώνεται ότι η εμπειρία σε ανώτερη διευθυντική θέση θα πρέπει να έχει αποκτηθεί σε επιχείρηση σημαντικού μεγέθους, σε μία ή σε συνδυασμό των δραστηριοτήτων που απαριθμώνται εξαντλητικά.

    Το Ταμείο περιγράφει πρόσθετα κριτήρια σχετικά με τα μη εκτελεστικά μέλη, τα οποία θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια εμπειρία ως μέλη δ.σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή σε επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, πάντως μη κρατική. Οπως προβλέπεται, το δ.σ. θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη που θα προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές, με δεκαπενταετή εμπειρία εκ των οποίων τρία χρόνια σε διεθνή τράπεζα. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί δεν πρέπει να έχουν σχέση κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δέκα ετών με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

    Το έγγραφο του ΤΧΣ απαριθμεί επίσης τις δεξιότητες που απαιτούνται για τα μέλη των επιτροπών. Για παράδειγμα, τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου θα πρέπει να έχουν πρόσφατη χρηματοοικονομική εμπειρία σε τουλάχιστον έναν από τους τομείς χρηματοοικονομικών, ελέγχου, λογιστικής, τραπεζικής ενώ το 75% των μελών θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα.

    Στην Επιτροπή Κινδύνων, τα μέλη θα πρέπει αν έχουν δέκα χρόνια εμπειρία, σε τουλάχιστον ένα ή σε συνδυασμό των παρακάτω τομέων: τραπεζικής, διαχείρισης κινδύνων, κεφαλαιαγορών, πιστωτικού κινδύνου, διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων ενώ τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών της επιτροπής θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/nikos-tsakos-posa-esoda-tha-feri-stin-ten-nea-simfonia-navlosis/53396

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/ena-apo-ta-hedge-funds-pou-evgale-polla-lefta-apo-tin-ellada-proetimazete-gia-chirotero-senario/53389



    ΣΧΟΛΙΑ