• Business

    Τύχη έφερε η Σοφία Βακάκη στα Jumbo

    Βακάκης

    Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής της εταιρείας Jumbo


    Με αύξηση κερδών στο εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2015 συνδυάστηκε η είσοδος της νέας γενιάς της οικογένειας Βακάκη στο διοικητικό συμβούλιος της Jumbo, αφού από τον Ιανουάριο του 2016, η κόρη του δημιουργού της αυτοκρατορίας των γνωστών πολυκαταστημάτων, Σοφία Βακάκη, είναι πλέον εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της εταιρίας.

    Στο πρώτο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης 2015/2016, παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά και τα capital controls, τα κέρδη της εταιρίας ανήλθαν στα 72,52 εκατ. ευρώ από 62,67 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 15,72%.

    Κωνσταντίνος Βενετόπουλος, Σοφία Βακάκη.
    Κωνσταντίνος Βενετόπουλος, Σοφία Βακάκη

    Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος περιλαμβάνει τις Χριστουγεννιάτικες πωλήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν ιδιαίτερα στην Ελλάδα εξαιτίας της επαρκούς αποθεματοποίησης και της πλήρους κάλυψης των αναγκών σε προϊόντα, παρά τους περιορισμούς και τις εγγενείς δυσκολίες. 

    Οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 8,97% φτάνοντας τα 371,75 εκατ. ευρώ από 341,13 εκατ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Κατά την περίοδο αυτή οι πωλήσεις στην Ελλάδα κατέγραψαν μικρή άνοδο, ενώ τα καταστήματα του εξωτερικού σημείωσαν δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2015 ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο κατάστημα του Ομίλου στo Pitesti της Ρουμανίας (12.000 τ.μ.).

    Αύξηση μικτού περιθωρίου κέρδους 

    Κατά την έναρξη της οικονομικής χρήσης 2015/2016 η διοίκηση του Ομίλου Jumbo είχε ανακοινώσει τις προβλέψεις της εκτιμώντας ότι το μικτό περιθώριο κέρδους θα πιεστεί λόγω της ανόδου του δολαρίου έναντι του ευρώ. 

    Ωστόσο, η σημαντική πτώση στα ναύλα και στις τιμές των πρώτων υλών, όχι μόνο σταθεροποίησε το μικτό περιθώριο κέρδους αλλά επιπλέον το αύξησε σε 51,54% έναντι 50,97% που ήταν στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

    Τα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 105,48 εκατ. eυρώ έναντι 91,65 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, αυξημένα κατά 15,10%.

    jumbo

    Εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους 

    Παρά τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου η διοίκηση της εταιρείας διατηρεί την εκτίμησή της για αύξηση των ετήσιων πωλήσεων μεταξύ 6%-8% λόγω των προκλήσεων του δευτέρου εξαμήνου και των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων στην Ελλάδα. 

    Όπως έχει προαναγγελθεί, στόχος της αποτελεί η αποτελεσματικότερη διαχείριση του υπάρχοντος δικτύου και υποδομών της μέσω της επαναξιολόγησης αλλά και αναβάθμισης των παλαιών καταστημάτων αλλά και η επέκταση του δικτύου σε σημεία όπου δεν έχει ακόμα παρουσία η εταιρεία με την προσθήκη νέων καταστημάτων, τα επόμενα χρόνια. 

    Στα πλαίσια αυτής της αναδιάρθρωσης του δικτύου, ο Όμιλος τερμάτισε τη λειτουργία δύο μικρών ενοικιαζόμενων καταστημάτων τον Ιανουάριο του 2016. Κατά συνέπεια, ο Όμιλος σήμερα διαθέτει ένα δίκτυο 71 καταστημάτων σε τέσσερις χώρες. Αναλυτικά διέθετε 51 καταστήματα στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 8 στη Βουλγαρία, 7 στη Ρουμανία καθώς και το ηλεκτρονικό κατάστημα e-jumbo. 

    Ο Όμιλος Jumbo αναμένεται κατά την επόμενη οικονομική χρήση, που ξεκινά τον Ιούλιο του 2016, να λειτουργήσει ένα νέο υπερ-κατάστημα στην Ελλάδα, ένα νέο υπερ-κατάστημα στη Βουλγαρία και δύο νέα υπερ-καταστήματα στη Ρουμανία. 

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

    Θετικές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την εταιρία, ενώ αρκετές χρηματιστηριακές έχουν συμπεριλάβει τη μετοχή της στις κυριότερες επιλογές τους για το 2016. H Beta Securities επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 11,8 ευρώ για τη μετοχή  και τη σύσταση overweight. Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή την έχει τοποθετήσει στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της (top picks) θέτοντας τη δίκαιη τιμή στα 11,80 ευρώ και η Euroxx Χρηματιστηριακή έχει δώσει τιμή στόχο στα 12,50 ευρώ. Πιο συγκρατημένη η Alpha Finance διατυπώνει τιμή στόχο για τον τίτλο τα 9,3 ευρώ, με σύσταση neutral. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν αλλαγές στις εκτιμήσεις τους μετά την προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.  Σήμερα η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 10,10 ευρώ με μικρή άνοδο.



    ΣΧΟΛΙΑ