• Business

    Στ. Πιτσιόρλας: Και ο Αστέρας και τα αεροδρόμια και ο ΟΛΠ

    Στέργιος Πιτσιόρλας

    Στέργιος Πιτσιόρλας.


    Αίσιο τέλος φαίνεται πως θα έχει η «περιπέτεια» της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα συζητηθεί η νέα, βελτιωμένη πρόταση της COSCO, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν να είναι ανώτερη των αποτιμήσεων της αξίας του Οργανισμού.

    Παρά την εξαιρετικά αρνητική οικονομική εικόνα του ΟΛΠ (που θα ήταν ζημιογόνος αν δεν συνυπολογίζονταν τα έσοδα από τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται για λογαριασμό της COSCO η PCT), αλλά και την αφαίρεση τμήματος στη λιμενοβιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας, η κινεζική εταιρεία δεν το βάζει κάτω και επιμένει, και πλέον ο λόγος περνά στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, που καλείται να αποφασίσει αν η δεύτερη προσφορά της COSCO είναι ικανοποιητική.

    Αν τελικά η συμφωνία για τον ΟΛΠ κλείσει (κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει εντός της ημέρας), θα είναι μία μεγάλη επιτυχία που θα πρέπει να πιστωθεί σε μεγάλο βαθμό στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, που τα έχει βάλει με θεούς και δαίμονες για να προωθήσει τις απαραίτητες αποκρατικοποιήσεις, και μετά τις επιτυχίες με τον Αστέρα Βουλιαγμένης και τα αεροδρόμια φαίνεται πως θα είναι υπεύθυνος για ακόμα ένα μεγάλο deal.

    Θα έλεγε κανείς, βέβαια, πως ο Στέργιος Πιτσιόρλας κάνει απλώς τη δουλειά του, ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ – όμως θα πρέπει σίγουρα να του αναγνωρίσει κανείς και πόσο δύσκολο είναι να κάνει τη δουλειά του, όταν υπονομεύεται διαρκώς από μία κυβέρνηση που «φοβάται» τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις και θέτει συνεχώς εμπόδια στον δρόμο του.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» πριν από δέκα ημέρες, όπου σχολίαζε αρνητικά όσους αντιστέκονται στις ιδιωτικοποιήσεις, καλώντας την Αριστερά να απελευθερώσει την κοινωνία από τον κρατισμό, ο οποίος κατατρώει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία στην Ελλάδα.

    Βέβαια, ο ίδιος δε φαίνεται να πτοείται από τις επιθέσεις που δέχεται (και ευτυχώς) – άλλωστε γιατί να πτοηθεί; Έχει ήδη αποδείξει πως είναι ένας εξαιρετικά ικανός μάνατζερ, με πυγμή και με σειρά επιτευγμάτων σε ό,τι κι αν καταπιάστηκε. Και η προώθηση μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία ασθμαίνει και η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να τις εμποδίσει, φαίνεται πως θα είναι το magnum opus του.



    ΣΧΟΛΙΑ