• Business

    Prem Watsa: Εμείς κάνουμε υπομονή για την Ελλάδα

    Prem Watsa. Chairman and Chief Executive Officer Fairfax

    Prem Watsa. Chairman & Chief Executive Officer Fairfax


    O επικεφαλής του Καναδικού επενδυτικού Fund Fairfax είναι κατηγορηματικός : “αν και δεν υπάρχουν βεβαιότητες στη ζωή, έχουμε την εντύπωση πως οι ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν ξεκάθαρα απορρίψει το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή και εφαρμόσουν το πρόγραμμα της τρόϊκας”. Το μήνυμα αυτό στέλνει μέσω της πολυσέλιδης  ετήσιας επιστολής του προς τους μετόχους του επενδυτικού ομίλου που στο τέλος του 2015 διέθετε χαρτοφυλάκιο επενδύσεων ύψους 29 δισ.δολαρίων, ο μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa ο οποίος σε γενικές γραμμές εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικός για την πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα, υποστηρίζοντας πως το ευρύτερο περιβάλλον εμφανίζεται σημαντικά επιβαρυμένο.

    Όμως για την ελληνική οικονομία είναι συγκρατημένα αισιόδοξος τονίζοντας ότι : “έχει πιάσει πάτο και εάν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση, όπως συνέβη με την Ιρλανδία προ ετών”, συμπληρώνοντας πως “θα έρθει η ώρα μας για κέρδη στην Ελλάδα”…

    H Fairfax πέρυσι συμπλήρωσε 30 χρόνια δραστηριότητας (τα οποία και εορτάστηκαν στην Ελλάδα), το 2015 εμφάνισε τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της, με καθαρά κέρδη 705 εκατ. δολαρίων. Eντούτοις ο επικεφαλής της μιλά για ορατούς κινδύνους στις αγορές, για τους οποίους οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν μέτρα, κάτι που η Fairfax έχει ήδη πράξει.

    Prem Watsa. Chairman and Chief Executive Officer Fairfax
    Prem Watsa. Chairman and Chief Executive Officer Fairfax

    Ανησυχεί

    Ο επικεφαλής του καναδικού επενδυτικού ομίλου κάνει αναφορά στους εξής παράγοντες ανησυχίας:

    * Τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την κατάρρευση των τιμών στα εμπορεύματα, με αιχμή το πετρέλαιο.

    * Την κατάσταση στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί “εναγωνίως” να στηρίξει τέσσερις μεγάλες αγορές, τη χρηματιστηριακή, την ομολογιακή, την αγορά συναλλάγματος και την αγορά ακινήτων, η οποία χαρακτηρίζεται από τον Watsa ως η μεγαλύτερη “φούσκα” που έχει δει στη ζωή του.

    * Τις αγορές ομολόγων υψηλής απόδοσης, κυρίως λόγω πετρελαίου και της παγκόσμιας εξορυκτικής δυνατότητας, τις οποίες χαρακτηρίζει “ετοιμοθάνατες”, με τα προβλήματα να μεταδίδονται ως αλυσίδα σε project αγωγών, στις τράπεζες και στις αγορές ομολόγων μέσω των οποίων εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση.

    * Τις αναδυόμενες αγορές, όπως η Βενεζουέλα, οι οποίες παραμένουν πρόβλημα και σε πιθανό default ο αντίκτυπος θα είναι σημαντικός

    * Την οικονομική πολιτική στην Ιαπωνία που δεν έχει ακόμη αποδώσει με αποτέλεσμα η χώρα παραμένει σε περιβάλλον αποπληθωρισμού.

    * Τα διαρκώς μειούμενα επιτόκια και τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού που έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα για τις τράπεζες διεθνώς, καθώς τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια τους πιέζονται.

    Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία – πέραν του συνδυασμού όλων των παραπάνω – προέρχεται, σύμφωνα με τον επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου, από το γεγονός ότι δεν υπάρχει “μαξιλάρι” (όπως συνέβη το 2008/2009 ελέω Lehman) εάν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρεθούν ξανά σε ύφεση.

    Για τους λόγους αυτούς, προειδοποιεί πως οι πιθανότητες για ανεπιθύμητες επιπτώσεις είναι τεράστιες, ενώ για τις μετοχικές αξίες, αναφέρει πως υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη πως οι τοποθετήσεις σε μετοχές, ανεξαρτήτου τιμής, αποτελούν μια εξαιρετική μακροπρόθεσμη επένδυση. “Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα μακροπρόθεσμης επενδυτικής στρατηγικής που ξεστράτισε”.

    Το μυστικό της επιτυχίας 

    PHOS ANAVOSVINEI-illustrate-Ενδεικτική, δε, της επενδυτικής στρατηγικής του ομίλου είναι και η θέση που διατυπώνεται στην επιστολή προς τους μετόχους, πως “είναι καλύτερα να κάνεις λάθος, λάθος, λάθος, λάθος, λάθος και μετά το σωστό, παρά το αντίθετο. Χρειάστηκαν 89 χρόνια για την AIG να χτίσει μετοχικό κεφάλαιο 90 δισ.δολαρίων και μόλις μια χρονιά για να το χάσει ολόκληρο….”.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ