• Business

    Πάνω από τις 500 μονάδες το ΧΑ και τα σύνορα ερμητικά κλειστά…

    Χρηματιστήριο


    Τελικά αποδεικνύεται και στην πράξη ότι οι αγορές ζουν με προσδοκίες. Την ώρα που το θερμόμετρο στο μεταναστευτικό χτυπάει «κόκκινο» και η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot, το ελληνικό χρηματιστήριο κοιτάζει αλλού. Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται στις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους, στις ελπίδες για επιστροφή του κουαρτέτου στη χώρα και επίσπευση της αξιολόγησης από τους θεσμούς, στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων -που προς το παρόν ικανοποίησαν την αγορά- αλλά και στο γενικότερο θετικό κλίμα που επικράτησε στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

    Έτσι, ο γενικός δείκτης μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες διάσπασης των 500 μονάδων κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, κατόρθωσε σήμερα, με μοχλό τις τράπεζες, να τερματίσει στις 507,12 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 4,78%, ενώ στο σύνολο της εβδομάδας σημείωσε άνοδο 5,53%.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές το ρίσκο για τη χώρα μας παραμένει υψηλό και οι ισορροπίες εύθραυστες, την ώρα που σε οικονομικοπολιτικό επίπεδο το τοπίο παραμένι θολό.

    Οι τράπεζες στο επίκεντρο

    Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης αναδείχθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με την Eurobank να κερδίζει ποσοστό 13,79%, την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 13,64%, την Πειραιώς να κλείνει με κέρδη 11,38% και την Εθνική να ενισχύεται κατά 10,91%. Παράλληλα, οι μετοχές του κλάδου πραγματοποίησαν σχεδόν το 85% του ημερήσιου τζίρου, που ανήλθε στα συνολικά στα 68,3 εκατ. ευρώ.

    Στο επίκεντρο θα παραμείνουν οι τραπεζικοί τίτλοι και την ερχόμενη εβδομάδα αφού στις 2 Μαρτίου ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα η Eurobank και στις 3 Μαρτίου η Alpha Bank.

    Από τους υπόλοιπους κλάδους ξεχώρισαν η ΕΧΑΕ με άνοδο 9,78%, η Jumbo που μετά τα θετικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε κέρδισε ποσοστό 7,92%, η ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκε κατά 6,58%, ο Μυτιληναίος ακολούθησε με κέρδη 6,10%.

    Σχολιάζοντας τις προοτπικές της εγχώριας αγοράς ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities αναφέρει ότι “ξεπερνώντας κάποια στιγµή τα ρίσκα που έρχονται από το µακροοικονοµικό περιβάλλον οι επενδυτές θα αναζητήσουν τις αξίες που έχουν ισχυρά δεδοµένα κερδοφορίας ως εκ τούτου είναι σηµαντικό να υπάρχει ένας πυρήνας εταιριών που να µπορεί να εκφράσει αυτές τις επιλογές. Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση της κερδοφορίας σε ικανοποιητικά επίπεδα µετά από µια χρονιά επιεικώς «ακατόρθωτη» εκτός από το στίγµα αντοχής που δίνει στην αγορά αποτελεί µια έµπρακτη υπόσχεση αύξησης κερδών σε συγκυρίες οµαλότερων συνθηκών ζήτησης και κυρίως σε συνθήκες κανονικότητας της ρευστότητας”.

    Στο μεταξύ, από την 1η Μαρτίου το ελληνικό ETF GREK αλλάζει διαχειριστή και από τον FTSE πηγαίνει στους κανόνες διαχείρισης του MSCI έχοντας ωστόσο σηµαντικές αλλαγές στην σύνθεση και στις σταθµίσεις του που αναµένεται να επηρεάσουν τζίρο και τάση στην συνεδρίαση της ερχόµενης ∆ευτέρας.



    ΣΧΟΛΙΑ