• Business

    Ώρα μηδέν για την Eldorado στην Ελλάδα


    Σήμερα, η καναδική εταιρεία θα διατυπώσει τους στόχους της για το 2016. Τι θα πει ο Paul Wright για τις επενδύσεις στην χώρα μας. Καθοριστικής σημασίας είναι τα επόμενα 24ωρα για την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες, καθώς σήμερα θα δημοσιοποιηθούν οι στόχοι της διοίκησης (guidance 2016) της καναδικής ELDORADO GOLD και θα προσδιορισθούν με λεπτομέρειες τα πλάνα του ομίλου για την θυγατρική της Ελληνικός Χρυσός και τις επενδύσεις στο πλούσιο σε πολύτιμα ορυκτά μέταλλα υπέδαφος της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ.Φέσσας με τον επικεφαλής της πολυεθνικής εταιρίας Eldorado Gold, Paul Wright
    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ.Φέσσας με τον επικεφαλής της πολυεθνικής εταιρίας Eldorado Gold, Paul Wright

    Η ηγεσία της Eldorado Gold, υπό την καθοδήγηση του Paul Wright επεξεργάζεται τα νέα δεδομένα μετά και την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία το λουκέτο στο οποίο είχε ταχθεί υπέρ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, είναι αντισυνταγματικό. Η απόφαση αυτή ήρθε να προστεθεί στις άλλες 15 αποφάσεις, οι οποίες είναι υπέρ της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός, συνολικού ύψους 1 δισ. Δολαρίων.

     Την ίδια ώρα, προβληματισμένοι είναι οι μέτοχοι της καναδικής εταιρείας μετά τα πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας την περίοδο 2012-14 και ενέκριναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης, ύστερα από εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος).

    Τα διαφυγόντα κέρδη από την καθυστέρηση του χρονοδιαγράμματος, με υπαιτιότητα του Δημοσίου, είναι εκατομμυρίων ευρώ. Το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, η λειτουργία του οποίου έχει ανασταλεί, θα έπρεπε από το 2014 να βρίσκεται σε κανονική λειτουργία. Το έργο στην Ολυμπιάδα έχει ανασταλεί έως τον Μάρτιο. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης εκδόθηκε το 2012.

    Τα ερωτήματα 

    Πάνος Σκουρλέτης, ετών 54. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Έχει υπολογίσει η ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο διεκδίκησης από τους επενδυτές αποζημίωσης;  Θεωρείται βέβαιο ότι οι καθυστερήσεις και οι ματαιώσεις των έργων θέτουν σε κίνδυνο τον δείκτη ROI  (προβλέψεις για την απόδοση της επένδυσης ), τις εισροές και εν γένει το business plan.

    Θα βρει ο αρμόδιος Υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, κοινό τόπο συνεννόησης με τους επενδυτές, που, έως σήμερα, έχουν τοποθετήσει στις Σκουριές περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια;

    Γιατί οι 16 αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν έχουν οδηγήσει στην επιτάχυνση της υλοποίησης των απαιτούμενων γραφειοκρατικών ενεργειών

    Θα παρασχεθούν οι απαιτούμενες άδειες για τα έργα ανάπτυξης σε Σκουριές και Ολυμπιάδα,  έως το Μάρτιο, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας;

    Διαφορετικά, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγηθούν στις ουρές του ΟΑΕΔ πάνω από 1000 εργαζόμενοι.



    ΣΧΟΛΙΑ