• Business

    Boom…Να γιατί ανεβαίνει η μετοχή της Coca Cola

    Αναστάσης Δαυἰδ. CEO Coca Cola 3E

    Αναστάσης Δαυἰδ. CEO Coca Cola 3E


    Με θετικές προοπτικές ξεκινά, όπως όλα δείχνουν, η θητεία του νέου Προέδρου της Coca Cola HBC, Αναστάση Δαυίβ, ο οποίος αναμένεται να πάρει και επίσημα το χρίσμα του επικεφαλής του ομίλου στη Γενική Συνέλευση της εταιρίας τον ερχόμενο Ιούνιο.Η μετοχή της Coca Cola στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταγράψει κέρδη από τις αρχές της εβδομάδας παρά την αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς, γεγονός που αποδίδεται στην ικανοποίηση αφενός από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία για την χρήση του 2015 και αφετέρου στην απόφαση της να δώσει μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 11,1% σε σχέση με αυτό που διένειμε το 2014.

    Ο τίτλος της εισηγμένης έκλεισε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στα 17,16 ευρώ και διαπραγματεύται σήμερα λίγο πάνω από τα 18 ευρώ.

    Πρώτη ημέρα εισαγωγής των μετοχών της Coca Cola στην αγορά του Λονδίνου
    Πρώτη ημέρα εισαγωγής των μετοχών της Coca Cola στην αγορά του Λονδίνου

    Παρά την μείωση των καθαρών εσόδων του ομίλου κατά 2,5%, στα 6,34 δισ. ευρώ, η οποία αποδίδεται από τη διοίκηση της εταιρίας στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, σημαντικά αυξήθηκε ο όγκος των πωλήσεων σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, για πρώτη φορά στην πενταετία, ενώ βελτίωση παρουσίασε και το περιθώριο κέρδους.

    Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 15,8% και ανήλθαν στα 418,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 280,3 εκατ. ευρώ.

    Στις εμπορικές πρωτοβουλίες απέδωσε την αύξηση του όγκου των πωλήσεων ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Δημήτρης Λόης και υποστήριξε ότι και το 2016 ο όμιλος θα αναλάβει δράσεις για να ξεπεράσει τα εμπόδια που προκύπτουν σε κάθε χώρα που δραστηριοποιείται.

    Σημειώνεται ότι το 2015, οι αναπτυγμένες αγορές επέστρεψαν σε πορεία ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να καταγράψει η εταιρία καλές επιδόσεις σε Ιταλία και Ελλάδα. Επίσης σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων σε όλες τις χώρες των αναπτυσσόμενων αγορών με τις πιο θετικές τάσεις να καταγράφονται σε Πολωνία και Ουγγαρία.

    Για το 2016, η Coca Cola HBC θα συνεχίσει τη διαχείριση της αύξησης των εσόδων. Θα προχωρήσει σε αυξήση της τιμής των προϊόντων σε αγορές που έχουν επιβαρυνθεί από τις τις δυσμενείς συναλλαγματικές μεταβολές και σε αγορές όπου υποχωρούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις. Επίσης, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να διαθέτει το κατάλληλο σήμα, στην κατάλληλη συσκευασία, στην κατάλληλη τιμή, για το κατάλληλο κανάλι διανομής έτσι ώστε να επιτύχει καλύτερη αξία για κάθε κιβώτιο που διαθέτουμε στην αγορά.

    Κύριος άξονας των ενεργειών της θα είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση των επιδόσεων που πέτυχε φέτος με επιπλέον αύξηση του όγκου πωλήσεων και εσόδων σε συνδυασμό με την αύξηση του περιθωρίου κέρδους.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ