• Business

    Τραπεζες: Ερχεται μεγάλο ξεκαθάρισμα των επιχειρήσεων


    Σε κοινή δεξαμενή θα βρεθούν τα στοιχεία των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές προς τις τράπεζες και οφειλές προς το δημόσιο, φορολογικές και ασφαλιστικές, προκειμένου να ξεκινήσει το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» των μη βιώσιμων μονάδων. Το σχετικό μητρώο, που θα περιλάβει ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τις οφειλές τους προς ιδιώτες, δηλαδή τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους τους, δημιουργείται μέσα από τη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος με το υπουργείο Οικονομικών και θα αποτελέσει τη βάση δεδομένων που θα κρίνει το μέλλον των επιχειρήσεων.

    Με αυτά τα στοιχεία, θα αποτιμηθεί η βιωσιμότητα και στη συνέχεια, θα αποφασιστεί το είδος των ρυθμίσεων που θα χρησιμοποιηθούν αλλά και πως θα εισπραχθούν τα οφειλόμενα από όσους δεν κριθούν βιώσιμοι. Η αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έχει περιορίσει σημαντικά το χρόνο που χρειάζονται οι διαδικασίες και τις έχει απλοποιήσει καθώς για παράδειγμα μειώθηκε ο χρόνος πραγματοποίησης των πλειστηριασμών σε 12-18 μήνες από 30-36 μήνες και ενισχύθηκε έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, η ανακτησιμότητα.

    Το σαφάρι για τη διαχείριση κόκκινων δανείων επιταχύνεται και γίνεται με το συντονισμό της ΤτΕ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ενδιαφέρεται για το κομμάτι των οφειλών προς το δημόσιο. Στις μεγάλες επιχειρήσεις, το πλέγμα της έκθεσης περιλαμβάνει περισσότερες από μια τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καταγραφή της συνολικής εικόνας, κάτι που επιχειρείται τώρα.

    Το ΤΧΣ έχει αναθέσει στην McKinsey μελέτη για τα επιχειρηματικά δάνεια, η οποία θα αποτυπώνει τις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες, δηλαδή και τράπεζες άνω του 1 εκ.ευρώ και ανάλογου ποσού οφειλές προς το δημόσιο. Θα ακολουθήσει μια μάλλον σύνθετη διαδικασία αποτίμησης της βιωσιμότητας από τον συνδυασμό της κατάστασης οφειλών, των οικονομικών μεγεθών και προοπτικών και τη θέση στον κλάδο. Για τις μεν βιώσιμες, θα αποφασιστεί η λύση αναδιάρθρωσης και τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν ενώ για τις μη βιώσιμες, ο δρόμος είναι ένας: η εκκαθάριση και εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων.

    Η ριζική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες οδηγεί σε αναδιάταξη των κλάδων της οικονομίας και δημιουργεί προβληματισμό στους επιχειρηματίες, μήπως υπό την πίεση εποπτικών αρχών, Θεσμών και επενδυτών, οι τράπεζες στην «αγωνία» τους να δείξουν αποτελέσματα, προχωρήσουν σε άτσαλες κινήσεις, τραβώντας το χαλί από επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα επιβίωσης.

    «Η αναδιάταξη κλάδων σχετίζεται με ένα συνολικό σχέδιο για την οικονομία, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και ούτε καν εκπονείται», τονίζουν στο mononews, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας που βλέπουν με ανησυχία να επιταχύνονται διαδικασίες αλλαγής του επιχειρηματικού χάρτη ερήμην των ίδιων των επιχειρηματιών.



    ΣΧΟΛΙΑ