• Business

    Μαρίνος Κωνσταντακάτος: Πτώχευσε αλλά έχει εταιρία στα Panama Papers

    • NewsRoom


    Η ίδρυση και διεύθυνση μίας εξωχώριας (offshore) εταιρείας ή ενός καταπιστεύματος (trust), δεν αντιβαίνει τη νομοθεσία, παρόλο που χρησιμοποιούνται, κατά βάση, ως όχημα φοροαποφυγής. Ακόμα κι έτσι όμως τι γίνεται όταν στις λίστες, που αποκάλυψε η διεθνής δημοσιογραφική σύμπραξη ICIJ, μετέχει επικεφαλής εταιρείας που έβαλε λουκέτο, έχοντας αφήσει υπέρογκα χρέη σε εργαζομένους, προμηθευτές και Δημόσιο;

    Και γίνεται λόγος για την περίπτωση του Μαρίνου Κωνσταντακάτου, του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της «Αφοί Κωνσταντακάτου» που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ηλεκτρολογικού υλικού και έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης η οποία απορρίφθηκε.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιογραφικά αρχεία, ο κ. Κωνσταντακάτος εμφανίζεται να είναι μέτοχος της εταιρείας «Ltrons Inc.», η οποία διαθέτει ως καταχωρημένη διεύθυνση την οδό Κυκλάδων 7 στην Κηφισιά. Η συγκεκριμένη εταιρεία που είναι δικαιοδοσίας Παναμά εμφανίζεται ως «defaulted», δηλαδή χρεοκοπημένη.

    Ήταν Μάρτιος του 2015 όταν ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, σε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είχε διαμηνύσει ότι η αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι μόνιμη, όπως και το γεγονός ότι οι τράπεζες έπαυσαν την περαιτέρω χρηματοδότηση.

    afoi-konstantakatou

    Η ύπαρξη του ονόματος του κ. Κωνσταντακάτου στα αρχεία του Παναμά έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στους κόλπους των πρώην εργαζομένων και πιστωτών της εταιρείας. Μάλιστα η σύνδεση του με τα αρχεία αυτά εκτιμάται ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- θα χρησιμοποιηθεί από τους πιστωτές της «Αφοί Κωνσταντακάτου» ως μοχλός πίεσης για την επιτάχυνση της ικανοποίησης των οφειλών.

    Θα έλεγε βέβαια κάποιος ότι κάτι τέτοιο είναι άδικο, δεδομένου ότι οι 200 απολυμένοι της «Αφοί Κωνσταντακάτου» έχουν λαβει το ποσό της τάξης των 800 χιλιάδων ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να παραμένει σήμερα στο ταμείο ανεργίας. Ταυτόχρονα, η εταιρεία οφείλει σημαντικά ποσά στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, σε προμηθευτές και τράπεζες.

    Είχε αποκαλυφθεί, επιπλέον, ότι πριν από ένα χρόνο με στόχο την ικανοποίηση των οφειλών τους, οι πιστώτριες τράπεζες κατάσχεσαν για οφειλή της τάξης των 5 εκατ. ευρώ αριθμό ακινήτων της εταιρείας στην Αυλώνα, την Καλλιθέα, τον Βοτανικό και τον Βύρωνα. Ενώ το σύνολο των ακινήτων, συνολικής αξίας 23 εκατ. ευρώ, είναι δεσμευμένο μέχρι του ποσού των 16 εκατ. ευρώ.

    Η εργατολόγος, Κωνσταντίνα Φουντέα, αναφέρει μάλιστα για το σχετικό θέμα πως «εύλογα ερωτήματα, πρωτίστως ηθικής τάξης, προκαλεί η ύπαρξη του πρώην επικεφαλής της Αφοί Κωνσταντακάτου, Μαρίνου Κωνσταντακάτου στις λίστες Panama Papers με τους ιδιοκτήτες offshore εταιρειών. Και αυτό σε μία στιγμή που το προσωπικό της εταιρείας βρίσκεται στο δρόμο, καθώς η εταιρεία οφείλει σε αυτό υπέρογκα ποσά από αποζημιώσεις και δεδουλευμένες αποδοχές. Περιττό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν χρέη και προς το Δημόσιο».

    Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη-ακόμη για το ότι η «Αφοί Κωνσταντακάτου» είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και ταυτόχρονη αίτηση πτώχευσης. Η πρώτη δεν προχώρησε, ενώ η δεύτερη απερρίφθη από τη δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης έναντι της εταιρείας της οποίας η απόφαση εκκρεμεί, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας είχε καλέσει, παλαιότερα, τους εργαζόμενους να ταχθούν υπέρ της αίτησης πτώχευσης (που είχε καταθέσει η διοίκηση της Κωνσταντακάτου), καθώς ο πλειστηριασμός της ακίνητης περιουσίας της θα επιτρέψει την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ted-jennifer-lin-aftoschediazi-sto-piano-se-ilikia-14-eton/44868

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/tora-i-sirizei-machonte-gia-mia-kaliteri-piatsa-dite-pii-protostatoun/44676



    ΣΧΟΛΙΑ