• Business

    Τράπεζες: Πρέπει να κουρέψουν τα δάνεια σε 2000 επιχειρήσεις (στο μοντέλο του ΝΙΚΑ)

    κούρεμα


    Με κατενάτσιο απαντούν οι ελληνικές τράπεζες στις ανάγκες των επιχειρήσεων για ριζικό haircut των οφειλών τους αφού η παρούσα εύθραυστη περίοδος δεν επιτρέπει τις δραστικές κινήσεις που έχει ανάγκη η οικονομία. Οι τραπεζίτες ζητούν κάλυψη σε νομικό επίπεδο για να υπογράψουν αναδιαρθρώσεις που θα φέρουν κατ΄ανάγκην ζημία στους ισολογισμούς ενώ θέτουν θέμα σοβαρής βελτίωσης συνολικά του πλαισίου ώστε να εφαρμόζονται ενιαίες λύσεις για τα χρέη προς τράπεζες και δημόσιο και να ισχύσουν φορολογικές ελαφρύνσεις.

    H ευρεία αναμόρφωση του ισχύοντος πλαισίου είναι αυτό που ζητούν οι ελληνικές τράπεζες ενώ για δάνεια άνω των 20 δισ.ευρώ των μεγάλων επιχειρήσεων που δεσμεύουν επί μακρόν τους πόρους του συστήματος και αποτελούν θηλιά στην οικονομία έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης.

    Οι τράπεζες ζητούν καταρχάς αλλαγές στο νόμο Δένδια ώστε να ανοίξει η «βεντάλια» του κουρέματος για επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους, όπως και να δοθεί η δυνατότητα για ισόποσο κούρεμα οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και  εφορίες. Ο νόμος σήμερα περιορίζει τη δυνατότητα ταυτόχρονης εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να μπορούν να διαγράψουν μέρος των χρεών και με όριο τις 500.000 ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τη δυνατότητα διαγραφής μόνο τόκων και προσαυξήσεων και όχι του κεφαλαίου.

    Το lobbying των τραπεζιτών εντοπίζεται στην θέσπιση της δυνατότητας να γίνεται ισόποσο «κούρεμα» οφειλών σε τράπεζες, σε ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο, με το σκεπτικό ότι με αυτόν τον τρόπο μια βιώσιμη επιχείριση θα μπορούσε «να σταθεί στα πόδια της».

    Εξίσου σημαντικό αίτημα είναι το φορολογικό όφελος που θα μπορούν να αποκομίσουν οι τράπεζες – σήμερα είναι η έκπτωση της ζημιάς από τα ακαθάριστα έσοδα για 15 χρόνια –  όπως και η ευχέρειά τους να παίρνουν τα δικαιώματα ψήφου των εταιρειών που οδεύουν προς ειδική εκκαθάριση εάν ελέγχουν το 40% των απαιτήσεων. Η ισχύς του νόμου Δένδια ως έχει, παρατάθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου και το υπουργείο Οικονομίας επιδιώκει να τον επεκτείνει για τουλάχιστον μια τριετία. Μέχρι τώρα μόνο εκατό επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος.

    Ισως ακόμη πιο κρίσιμο για τους έλληνες τραπεζίτες, από τις διοικήσεις ως τα στελέχη που μετέχουν στις επιτροπές, είναι να υπάρξει ένας τρόπος νομικής κάλυψης για τις κινήσεις αναδιάρθρωσης. Το βαρύ πολιτικό κλίμα έχει κάνει τα στελέχη να διστάζουν ενώπιον κυρίως haircut οφειλών που όμως είναι αναγκαία για την βιωσιμότητα των αναδιαρθρώσεων.

    Καθώς δεν είναι δυνατή η παροχή νομικής προστασίας γενικά, αυτό που εξετάζεται είναι η θέσπιση, νομοθετικά, κριτηρίων και πρωτοκόλλων βάσει των οποίων θα διαπιστώνονται η βιωσιμότητα και άλλα χαρακτηριστικά μιας επιχείρισης και θα «υποδεικνύεται» η λύση του haircut οφειλών, με τρόπο που η πραγματοποίησή του θα καλύπτει τα στελέχη που την αποφασίζουν.

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/trapezes-tha-poulane-ke-enimera-dania-se-funds/37561



    ΣΧΟΛΙΑ