• Business

    Κακός καφές και Ferrari: Τα στοιχεία που προδίδουν έναν κακό hedge fund manager


    Ποιες είναι οι σοβαρότερες ενδείξεις ότι δεν αξίζει να επενδύσει κανείς τα λεφτά του σε ένα νέο hedge fund; Στελέχη της αγοράς που μίλησαν στο Absolute Return Symposium στη Νέα Υόρκη αποκάλυψαν τα «μυστικά» τους.

    Μία κλασική περίπτωση, όπως σημειώνει σε άρθρο του το Business Insider, είναι το λεγόμενο «σύνδρομο της κόκκινης Ferrari». Με άλλα λόγια, ένας νέος hedge fund manager που πάει και αγοράζει ένα πολυτελές αυτοκίνητο με τη μία είναι κάποιος που πιθανότατα καλό θα ήταν να αποφύγεις.

    Υπάρχουν ωστόσο και κάποια λιγότερο εμφανή σημάδια. «Ο κακός καφές», λέει ο Kent Clark, επικεφαλής επενδυτικής ομάδας στην Goldman Sachs – είναι ένα σημάδι ότι ο μάνατζερ δεν έχει επενδύσει πραγματικά στο hedge fund ως επιχείρηση.

    Ο Michael Weinberg της Protégé Partners επίσης αποφεύγει αυτούς που δεν έχουν επενδύσει επαρκώς στην επιχείρησή τους. «Και το ίδιο αν δεν έχουν την αυτοπεποίθηση ή το ενδιαφέρον να επενδύσουν σε έναν marketer ή μία κατάλληλη επιχείρηση. Τη σήμερον ημέρα τα νέα εγχειρήματα πρέπει να είναι θεσμικά, και ένα θεσμικό νέο εγχείρημα σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από ένα θεσμικό νέο εγχείρημα πριν από πέντε ή δέκα χρόνια», εξηγεί.

    Ο Mark Yusko, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Creek Capital, συνηθίζει επίσης να αποφεύγει τους ανθρώπους που δεν είναι συγκεντρωμένοι. «Τους ανθρώπους που αποσπάται η προσοχή τους – ο τύπος που με άφησε να περιμένω στο γραφείο του για μία ώρα καθώς συναντούσε τον αρχιτέκτονά του, ήταν μία ισχυρή αρνητική ένδειξη», σημειώνει.

    Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα χαρακτηριστικά – κάποιοι άνθρωποι απλώς δεν είναι φτιαγμένοι για διαχειριστές χαρτοφυλακίων, λέει ο Yusko.

    yusko
    Mark Yusko

    «Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πραγματικά θέλουμε ν αποφύγουμε. Μέρος αυτού είναι το θέμα του αναλυτή / διαχειριστή χαρτοφυλακίου. Υπάρχουν πάρα πολλοί εξαιρετικοί αναλυτές. Υπάρχουν πολύ λίγοι καλοί διαχειριστές χαρτοφυλακίου. Γιατί ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου είναι ολόκληρος ο εγκέφαλος. Οι αναλυτές είναι το αριστερό ημισφαίριο. Εντάξει, ξέρουν τις λεπτομέρειες, τους αριθμούς, κοιτάζουν τον πίσω καθρέφτη. Η διαχείριση χαρτοφυλακίου έχει να κάνει με το μέλλον», παρατηρεί.

    Μάλιστα, ο Yusko επεσήμανε πως η βιομηχανία των hedge funds απαριθμεί σήμερα πάνω από 10.000 hedge funds, όμως δεν είναι όλα καλά. Υποστήριξε μάλιστα πως δεν υπάρχουν ούτε 1.000 καλά hedge funds.

    Ο Yusko συνηθίζει επίσης να αποφεύγει τους αλαζόνες ανθρώπους. «Σε αυτήν τη δουλειά, αν είσαι ένας θρύλος, αν είσαι ο George Soros, ο Michael Steinhardt, ο Julian Robertson, έχεις δίκιο το 58% των φορών. Αν είσαι θρύλος», εξηγεί και σημειώνει πως αν κάποιος αρνείται ότι μπορεί να έχει άδικο, αυτή είναι μία πολύ αρνητική ένδειξη. Κατά τον ίδιο, η ταπεινότητα και η αυτογνωσία είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για έναν διαχειριστή κεφαλαίων.



    ΣΧΟΛΙΑ