• Business

    Γιατί οι τράπεζες μπορούν να κερδίσουν έως και 220%


    Σημαντικά περιθώρια ανόδου μέχρι και 220%, κατά περίπτωση, βλέπουν ξένοι και εγχώριοι αναλυτές για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα επιδείνωση στο οικονομικοπολιτικό σκηνικό της χώρας. Σε report της η HSBC, επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις, αντιμετωπίζοντας φόβους όπως το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η πολιτική αβεβαιότητα, η φυγή κεφαλαίων και οι υποχρεωτικές αργίες, τα capital controls.

    Ωστόσο, η κρίση έχει συμβάλει στη ριζική αναδιάρθρωση του κλάδου, στη αύξηση της συγκέντρωσης και στην καλύτερη διαχείριση του λειτουργικού κόστους. Έτσι, η HSBC εκφράζεται θετικά για τον κλάδο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αρνητικών εκπλήξεων. Δεδομένου μάλιστα ότι είναι συνηθισμένες οι αναταράξεις για την Ελλάδα, στα σενάρια αποτίμησης έχουν λάβει υπόψη τους και τον εύθραυστο χαρακτήρια της ελληνικής ανάκαμψης. Παράλληλα, η ξένη τράπεζα επισημαίνει ότι παραμένει έντονη η αβεβαιότητα σχετικά με τα χαρτοφυλάκια των επισφαλών δανείων.

    Οι αναλυτές της τράπεζας επέκτειναν την κάλυψη τους στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, περιλαμβάνοντας σε αυτή και τις τράπεζες Eurobank και Εθνική.

    Ειδικότερα, για τη Eurobank η HSBC στην ανάλυση της δίνει τιμή-στόχο τα 1,23 ευρώ -περιθώριο ανόδου περίπου 220% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής. Για την Εθνική δίνει τιμή-στόχο τα 0,39 ευρώ -άνοδο 160% από την τρέχουσα αποτίμηση-, η Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 2,92 ευρώ μπορεί να σημειώσει άνοδο 130% από την τρέχουσα τιμή και η τιμή-στόχος της Πειραιώς, τα 0,27 ευρώ, απέχει κατά 120% από την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης. Η HSBC δίνει σύσταση “αγορά” και για τις τέσσερις μετοχές.

    Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τις τράπεζες

    Υψηλότερα θέτει τον πήχη για τις αποτιμήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών και η Eurobank Equities, συστήνοντας “αγορά”, υπό τον όρο ότι θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο το βασικό μακροοικονομικό της σενάριο.

    Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή οι τράπεζες προσφέρουν ένα ελκυστικό συνδυασμό θεμελιωδών και υποτιμημένων αποτιμήσεων, ενώ το discount τους έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει μεγάλο.

    Έτσι, η χρηματιστηριακή θέτει τιμή-στόχο τα 2,95 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, τα 0,44 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και τα 0,25 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς.

    Αναφορικά με τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2015, η Eurobank Equities προβλέπει ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν βελτιωμένη εικόνα σε ρευστότητα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

     



    ΣΧΟΛΙΑ