• Business

    Γιατί ο Mr Dogus έδωσε 4 εκ. για να αγοράσει ακίνητο στο Κολωνάκι

    Ferit F. Sahenk. Ετων 47. Επικεφαλής ομίλου Dogus


    Στην αγορά του πρώην ακινήτου της Καναδικής Πρεσβείας στο Κολωνάκι έναντι 4 εκατ. ευρώ προέβη η MK Mykonos Hotel Company SA, θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus Holding του Ferit Sahenk.

    Το μεγάλο ακίνητο στο Κολωνάκι

    dogus-akinito-kolonaki

    Το εξαώροφο κτίριο βρίσκεται στη γωνία των οδών Υψηλάντου και Γενναδίου, στο Κολωνάκι. Το κτίριο, επιφάνειας 1.411 τ.μ. έχει οικοδομηθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ενώ το τίμημα, θα ήταν κατά πολύ υψηλότερο αν η συμφωνία είχε γίνει άλλες εποχές.

    Το εν λόγω ακίνητο είχε βγει προς πώληση από τη διεθνή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Colliers εδώ κι ένα χρόνο περίπου- δεδομένου ότι η καναδική πρεσβεία μετακόμισε σε πιο σύγχρονο κτίριο στο Χαλάνδρι- ενώ η συμφωνία φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκε μέσα στο Σεπτέμβριο.

    Το προφίλ του πολυεκατομμυριούχου Ferit Sahenk

    Ferit-SahenkFerit Sahenk. Ετών 51. Διευθύνων σύμβουλος της Dogus Holding

    Ο Ferit Sahenk είναι από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Τουρκίας. Είναι πρόεδρος της εταιρείας συμμετοχών Dogus Holding. Με προσωπική περιουσία 3,4 δισ. δολαρίων, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του Ayhan Sahenkκαi και την αύξησε, ο Ferit Sahenk βρίσκεται στην κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων της Τουρκίας. Το 2013 κατατάχθηκε στην 395η θέση της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes. Διατηρεί επιχειρηματκό όμιλο που περιλαμβάνει περί τις 150 εταιρείες και απασχολεί 30.000 εργαζόμενους. Τον Ιανουάριο του 2006, παρέθεσε δεξίωση στην Ελβετία κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Σπούδασε στην Αμερικανική Σχολή της Ελβετίας και το 1989 πήρε το πτυχίο του στην επιστήμη του Μάρκετινγκ και Ανθρώπινου Δυναμικού από το Κολλέγιο της Βοστόνης. Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, εργάστηκε στην Dogus Garanti Bank, όπου και ανδρώθηκε επαγγελματικά. Ο Sahenk έμεινε εκεί οκτώ χρόνια και το 1998 άρχισε να δουλεύει στον όμιλο. Λίγο καιρό μετά, απέκτησε δύο αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων, ενώ παράλληλα άρχισε να λειτουργεί και το εθνικό κανάλι της Τουρκίας, NTV.

    Ο όμιλος Dogus

    Ο οικογενειακός όμιλος συμμετοχών κτίστηκε σταδιακά, ξεκινώντας το 1951 ως Dogus Insaat με τις πρώτες επενδύσεις του Αϊχάν Σαχένκ στον κλάδο των κατασκευών. Εκτοτε έχει ενισχύσει την παρουσία του στις εγχώριες και τις διεθνείς υποδομές στην Τουρκία και την Ευρώπη, συμμετέχοντας σε έργα αυτοκινητοδρόμων, λιμένων και νοσοκομείων, καθώς και σε υδροηλεκτρικά έργα.  επεκτάθηκε στις εισαγωγές, τα αυτοκίνητα και τα τρόφιμα.

    Απέκτησε δυο αλυσίδες σουπερμάρκετ και δραστηριοποιήθηκε στην τηλεόραση. Οι πόροι για τη χρηματοδότηση αυτών των δραστηριοτήτων προήλθαν από την πώληση μετοχών της Garanti. Η Garanti Bank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας με ενεργητικό 90 δισ. ευρώ, υποκαταστήματα σε Ρουμανία και Μόσχα, και σύμφωνα με το περιοδικό «Financial Magazine Euro Μoney» αναδείχθηκε το 2011 ως η καλύτερη τράπεζα στην Τουρκία για ενδέκατη φορά.

    Το 2004 εκχώρησε το 25% της τράπεζας στον αμερικανικό κολοσσό της General Electric αντί 1,6 δισ. δολαρίων, ενώ το 2010 εισήλθε στην Garanti και η ισπανική τράπεζα Banco Bilbao Vizcaya Argenteria. Το ποσοστό της τελευταίας ανέρχεται στο 6,3% και το αντίτιμο, που κατέβαλε, είναι της τάξεως των 2 δισ. δολαρίων. Ο Ferit Sahenk, επιπλέον, δημιούργησε και μία εταιρεία ανθρωπίνου δυναμικού την Humantitas για να μπορέσει να έχει μία δεξαμενή εξοπλισμένων στελεχών για την πολυσχιδή εταιρεία του.

    Το 2012 διείσδυσε σε έναν ακόμα ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο, αυτόν των μοντέρνων πολυσυλλεκτικών εστιατορίων, αποκτώντας το 74% του τουρκικού Door’s Group. Ο όμιλος διαθέτει 18 εμπορικά σήματα, όπως τα Kitchenette (διεθνής κουζίνα), Gina και Da Mario (ιταλική), καθώς και ένα πλειοψηφικό μερίδιο στην αλυσίδα εστιατορίων Go Mongo (ινδική και κινεζική).

    Ο όμιλος Dogus δραστηριοποιείται σε τομείς των μέσων ενημέρωσης, του τουρισμού, της οικονομίας και των κατασκευών. Πρόσφατα, επεκτάθηκε και σε αλυσίδα πολυτελών εστιατορίων.

    Η Dogus Holding γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη υπό την καθοδήγηση του Sahenk. Η εταιρία αγόρασε το 74% των μετοχών της Door’s Group που περιλαμβάνει φίρμες όπως οι Kitchenette και Go Mongo. Τα έσοδά της αγγίζουν τα 5,7 δισ. δολάρια.

    Η Dogus ελέγχει μια σειρά από τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, Star TV, NTV Spor TV, CNBC – e, Kral TV, κ.ά.) κατέχοντας το 10% του τομέα της διαφήμισης της χώρας καθώς επίσης ραδιοφωνικούς σταθμούς ενώ εκδίδει το τουρκικό «National Geographic» και το «Vogue».

    Στον τουρισμό ελέγχει τα ξενοδοχεία Grand Hyatt και Park Hyatt στην Κωνσταντινούπολη και Maritim Hotel Grand Azur στο Μαρμαρά, ενώ στον τομέα της μόδας συνεργάζεται με διεθνείς οίκους όπως Emporio Armani, Gucci and Loro Piana.

    Στην αγορά αυτοκινήτων της Τουρκίας αντιπροσωπεύει πάνω από 10 αυτοκινητοβιομηχανίες μεταξύ των οποίων είναι οι γερμανικές Volkswagen Audi και Porche, η Bentley, η Lamborghini, η Bugatti, καθώς και οι Seat, Skoda και Scania.

    Στις κατασκευές, τον τομέα που έκανε ζάπλουτο τον πατέρα του, έχει αναλάβει τμήμα της κατασκευής της γραμμής 1 του Μετρό της Σόφιας και συμμετέχει στην υλοποίηση του αεροδρομίου στο Κίεβο, ενώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσει μέσω της D. Energy μεγάλα έργα των οποίων η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φτάνει το 1 GW και σε αξία τα 2,2 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ