F

Business

Αντώνης Λυμπέρης: Στο «σφυρί» το σπίτι (της Μυκόνου) του εκδότη που νόμιζε ότι έγινε Λάτσης

limperis-makri

Αντώνης Λυμπέρης – Έλενα Μακρή


Ενα από τα καλοκαίρια της ευμάρειας της προηγούμενης δεκαετίας, δύο μεγάλοι επιχειρηματίες της χώρας περίμεναν υπομονετικά, στην ουρά του αεροδρομίου της Μυκόνου, το αεροπλάνο της γραμμής. Μαζί τους και περίπου 100 άτομα που πέρασαν το Σαββατοκύριακο στο «νησί των ανέμων». Ξαφνικά άπαντες βλέπουν τον εκδότη Αντώνη Λυμπέρη να περνάει με την οικογένεια του και τις Φιλιππινέζες προς την έξοδο όπου περιμένουν τα ιδιωτικά αεροπλάνα. Απλά ο 60χρονος, σήμερα, επιχειρηματίας επέστρεφε στην Αθήνα, όχι με το αεροπλάνο της γραμμής αλλά με ενοικιασμένο. Οι δύο επιχειρηματίες που παρακολουθούσαν τη σκηνή (τα ονόματα τους είναι σε γνώση του mononews.gr) απλά μειδίασαν. Και οι δύο τους σήμερα (όπως και τότε) είναι πανίσχυροι, ενώ ο Λυμπέρης έχει πτωχεύσει!!!

Τα χρόνια που ο κ. Λυμπέρης ενοικίαζε αεροπλάνα για να επιστρέψει στην Αθήνα από την Μύκονο έχουν περάσει πλέον. Τώρα ένα από τα ωραιότερα σπίτια στο «νησί των ανέμων», το «παλάτι» του εκδότη που πρωταγωνίστησε στα lifestyle έντυπα, βγαίνει στο σφυρί στις 12 Ιουνίου από την Alpha Bank, με τιμή εκκίνησης τα 2,1 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ακίνητο 350 τ.μ., με μινιμαλιστική αρχιτεκτονική θέα που πραγματικά κόβει την ανάσα και βρίσκεται στο ύψωμα της θέσης Τούρλος της Μυκόνου. Το ακίνητο αποπερατώθηκε το 2002 και ανακαινίστηκε το 2012 δηλαδή λίγο πριν καταρρεύσει επιχειρηματικά ο πρώην εκδότης.

To οικόπεδο είναι 4.600 τμ. Από την επιτόπια έρευνα του εκτιμητή της τράπεζας  προέκυψε ότι εντός αυτού έχει ανεγερθεί διώροφη κατοικία πολυτελούς κατασκευής 350,65 τμ με υπόγειο και πισίνα. Είναι επενδυμένο με πέτρα και αποτελείται από κουζίνα, σαλόνι, τραπεζαρία και ένα W.C. και Στάθμη Ορόφου που αποτελείται από τέσσερα ευρύχωρα υπνοδωμάτια και τα λουτρά τους και ένα καθιστικό. 

Το ακίνητο είναι αποπερατωμένο με χρόνο αποπεράτωσης το 2002 και έγινε ανακαίνιση το 2012.

Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει πισίνα, διαμορφώσεις, πέργκολες, πετρόχτιστοι αναβαθμοί, ράμπα πρόσβασης οχημάτων και φυτεύσεις. 

Το ποσό της οφειλής στην τράπεζα είναι 500.000 ευρώ. 

Το σπίτι του Αντώνη Λυμπέρη στη Μύκονο. Πρόκειται για ένα ακίνητο των 350 τ.μ. με μινιμαλιστική αρχιτεκτονική και θέα που πραγματικά κόβει την ανάσα.

Όμως σύμφωνα με το Πιστοποιητικό βαρών του Κτηματολογικού Γραφείου Μυκόνου φαίνεται να υπάρχουν τα εξής βάρη στο παραπάνω αναφερόμενο ακίνητο:

1) Προσημείωση Υποθήκης γραμμένη με Αριθμό 694 και Ημ/νια Καταχ. 27-06-2008 ΥΠΕΡ της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. (νυν Alpha Bank) για το ποσό των 2.400.000,00 Ευρώ. 

2) Προσημείωση Υποθήκης γραμμένη με Αριθμό 1.143 και Ημ/νια Καταχ. 02-12-2009 ΥΠΕΡ της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ για το ποσό των 5.500.000  Ευρώ.

3) Προσημείωση Υποθήκης γραμμένη με Αριθμό 251 και Ημ/νια Καταχ. 09-03-2010 ΥΠΕΡ της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ για το ποσό των 1.000.000  Ευρώ και Ολική Τροπή Προσημειώσεως σε Υποθήκη με αριθμό 678 / 31-03-2014 και με δικαιούχο πλέον την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. με αριθμό 154/ 31-03-2014.

Αντώνης Λυμπέρης
Έλενα Μακρή-Λυμπέρη και Αντώνης Λυμπέρης

Το μικρό γραφειάκι 

Από ένα μικρό γραφειάκι στην Πλατεία Βικτωρίας, ο Αντώνης Λυμπέρης έφτασε -σε τρεις δεκαετίες- να διευθύνει ένα εκδοτικό κολοσσό στο Κορωπί, σε κάτι γραφεία που θύμιζαν χώρους πολυεθνικής διαφημιστικής εταιρείας στη Νέα Υόρκη.

Οι φήμες λένε ότι την εποχή της δόξας ο Αντώνης Λυμπέρης και η σύζυγος του, Έλενα, είχαν αγοράσει, για να γευματίζουν τα μεσημέρια στην εταιρεία τους, δύο ζευγάρια σερβίτσια Hermes που κόστιζαν κοντά στις 70.000 ευρώ!

Ήταν η εποχή που η Ελλάδα ζούσε εκτός πραγματικότητας, τα δάνεια διπλασίαζαν με τρόπο φαντασιακό το εισόδημα του μέσου Έλληνα και η εκδοτική ελίτ της χώρας μηρύκαζε τους τρόπους και τις συνήθειες των ιδιοκτητών των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων της Δύσης.

Το όνειρο μιας διαρκούς και χωρίς όρια ανάπτυξης κράτησε δυστυχώς λίγο και η δημοσιονομική εκτροπή της χώρας προσγείωσε βίαια τη βιομηχανία του Τύπου στη σκληρή πραγματικότητα.

Ο μεγάλος δανεισμός σε συνδυασμό με την δραματική μείωση της διαφήμισης και των πωλήσεων αποσταθεροποίησε πλήρως τον περιοδικό Τύπο στην χώρα που δεν είδε εγκαίρως αυτό που έρχεται.

Ήταν πια ζήτημα χρόνου να οδηγήσει τις άλλοτε δυναμικές αυτές εκδοτικές εταιρείες στην ασφυξία, αφού δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα σωτηρίας των επιχειρήσεων τους. Και κυρίως επειδή δεν διέθεταν την απαραίτητη ρευστότητα για να μπορέσουν να τις αναδιαρθρώσουν.

Ο Αντώνης Λυμπέρης, λένε όσοι τον ξέρουν, υπήρξε άνθρωπος δημιουργικός που σε λίγα χρόνια άλλαξε την αντίληψή μας για το πώς δημιουργούνται τα περιοδικά στην Ελλάδα λανσάροντας τίτλους και εκδοτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας σφραγίζοντας μια ολόκληρη εποχή.

Όπως όλοι οι πολίτες σε αυτήν τη χώρα, πίστεψαν ότι μια μικρή αγορά με περιορισμένα όρια, θα μπορούσε να ζει και να ανταγωνίζεται το lifestyle άλλων χωρών με διαφορετικό υπόβαθρο και δυνατότητες.

Τα απομεινάρια μιας πτώχευσης

Στις 6 Οκτωβρίου του 2016 , λίγο μετά τις δέκα και μισή ξεκίνησε μια μέρα που δεν έμελλε να είναι σαν όλες τις άλλες για τους εργαζόμενους στα περιοδικά «Εγώ Weekly», «Τηλεκοντρόλ», «Κάθε μέρα με την Αργυρώ», «4 Τροχοί», «Autobild» και στο site «Myself.gr».

Η έλευση στελέχους από τον Όμιλο της Alpha Editions, αποδείχτηκε η αρχή για το δραματικό σκηνικό που στήθηκε στα γραφεία του αριθμού 40 επί της οδού Κηφισίας. Το μέρος όπου ζούσαν και ανέπνεαν για την δουλειά τους δεκάδες δημοσιογράφοι, διορθωτές, φωτογράφοι, τεχνικοί, διαφημιστές και γραμματείς γνωστών εβδομαδιαίων περιοδικών.

Περιοδικών από την παλιά μiντιακή αυτοκρατορία του Αντώνη Λυμπέρη που μεταβιβάστηκαν κατά πολλούς εν μια νυκτί σε άλλη εταιρία. Αρκετοί είχαν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν, να κλείνουν επαγγελματικά ραντεβού ή να κάνουν τις επαφές της ημέρας όταν τα άσχημα νέα, διαδόθηκαν με ταχύτητα φωτός.

Η ανακοίνωση στους πρώτους εργαζόμενους που είχαν προσέλθει ότι αυτή θα ήταν η τελευταία ημέρα τους στην δουλειά και ότι θα έπρεπε να μεταβούν άμεσα στο λογιστήριο για να παραλάβουν τις επιταγές με τις αποζημιώσεις τους, προκάλεσε ένα ντόμινο ανθρώπινων στιγμών, που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί.

Άνθρωποι που τις έζησαν λένε ότι δεν πρόκειται να το ξεχάσουν ποτέ…

Δάκρυα και ερωτηματικά

Νεαρές γυναίκες έβαλαν τα κλάματα -πολλές από αυτές παντρεμένες με παιδιά και συζύγους άνεργους αδυνατούσαν αρχικά να το συνειδητοποιήσουν- συνεργάτες αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο με τα δάκρυα να αυλακώνουν το πρόσωπό τους και δημοσιογράφοι που εργαζόντουσαν με το γνωστό «μπλοκάκι» αναρωτιούνταν αν αυτοί θα πληρωθούν.

Η τελεσίδικη δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δικαίωσε τους πρώην εργαζόμενους στις «Εκδόσεις Λυμπέρη ΑΕ» που είχαν στραφεί εναντίον του ζεύγους Λυμπέρη και της εταιρίας «Alpha Editions ΑΕ» στην οποία μεταβιβάστηκαν οι τίτλοι των ως άνω περιοδικών, λίγες ημέρες πριν από την κατάρρευση του Ομίλου, τον Νοέμβριο του 2012.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, η δική τους δικαίωση σήμανε αυτόματα την απόλυση των συναδέλφων τους επιβεβαιώνοντας όπως έλεγε με σχεδόν με σβησμένη φωνή ένας από αυτούς το ρητό, «Ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Η κ. Έλενα Μακρή-Λυμπέρη εμφανίστηκε σοκαρισμένη και αυτή στα γραφεία των περιοδικών, χωρίς να μπορεί να πει σχεδόν τίποτε παραπάνω από ένα «Καλή δύναμη» σε όποιον την πλησίαζε.

Ειδοποιήθηκε λένε οι πληροφορίες κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν η κατάσταση είχε ήδη δρομολογηθεί και άνθρωποι στα όρια της κατάρρευσης πήγαιναν στο λογιστήριο για να υπογράψουν τις απολύσεις τους και να παραλάβουν τις επιταγές με τις αποζημιώσεις τους.

Το σοκ για όλους ήταν τέτοιο, που δεν ήξεραν τι να κάνουν όταν όλα είχαν τελειώσει μέσα σε λίγη ώρα και τα αποκαΐδια της πάλαι ποτέ μιντιακής αυτοκρατορίας του ζεύγους Λυμπέρη, έσβησαν αφήνοντας πίσω τους διαλυμένους ανθρώπους.

Το τέλος του lifestyle

Για πολλούς αυτό ήταν το κύκνειο άσμα του ζευγαριού που έφτασε να εκδίδει πάνω από σαράντα τίτλους περιοδικών στα χρόνια της ψεύτικης ευδαιμονίας.

Τότε που ο Έλληνας ανακάλυψε κατά πολλούς, μέσα από την ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου και τον εκδοτικό όμιλο του Αντώνη Λυμπέρη, το lifestyle, τις νέες τάσεις στην μόδα, τα luxury items και την Porsche Cayenne, το status symbol του χρηματιστηρίου και της Μυκόνου.

Ο Αντώνης Λυμπέρης σοκαρίστηκε και αυτός με το ξαφνικό λουκέτο της εταιρείας στην οποία συμμετείχαν ο κουμπάρος του, κ. Δημήτρης Κοντομηνάς, και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος των «Αττικών Εκδόσεων».

Ίσως λένε κάποιοι να αντιλήφθηκε με αυτό τον επώδυνο τρόπο, ότι τελικά δεν ήταν όλα καλώς καμωμένα στο πρώτο λουκέτο του πάλαι ποτέ κραταιού ομίλου του.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η διάδοχος εταιρία -η «Alpha Editions ΑΕ»- υποχρεούται να καταβάλλει στους συντάκτες και τους εργαζόμενους στο διαφημιστικό τμήμα των «Εκδόσεων Λυμπέρη», τις δεδουλευμένες αποδοχές που είχε παραλείψει να τους καταβάλει για το διάστημα πριν από την κατάρρευση του Ομίλου.

Έλενα Μακρή-Λυμπέρη και Αντώνης Λυμπέρης

Τραγικό παιχνίδι

Το ποσό που αναλογεί για το χρονικό διάστημα από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του ιδίου έτους, μαζί με την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων, αγγίζει σύμφωνα με το παρασκήνιο τις 700.000 ευρώ.

Υποχρέωνε μάλιστα την εταιρία να απασχολεί τους εργαζόμενους που κέρδισαν την διαμάχη με το ζεύγος Λυμπέρη με τους ίδιους όρους εργασίας που ίσχυαν γι’ αυτούς, πριν από την διακοπή δραστηριοτήτων των «Εκδόσεων Λυμπέρη» και την μεταβίβαση των τίτλων στη παρούσα εταιρία.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με την απόφαση είχαν αποκλειστεί από το νέο εταιρικό σχήμα επειδή είχαν στραφεί νομικά κατά του ζεύγους Λυμπέρη.

Μόνο που άθελά τους με την νίκη αυτή, προκάλεσαν σε ένα τραγικό παιχνίδι τα όσα δραματικά έλαβαν χώρα εκείνη την Τετάρτη το πρωί στο κτήριο όπου εκδίδονταν τα περιοδικά, εκ τω οποίων μόνο δύο συνέχισαν την λειτουργία τους.

Η αποχώρηση των δεκάδων εργαζομένων κράτησε μέχρι το απόγευμα, προκειμένου να τελειώσει η διαδικασία των απολύσεων και το μάζεμα των προσωπικών τους αντικειμένων από τα γραφεία τους.

Γραφεία που ερήμωσαν, αφήνοντας πίσω τους ανοιχτούς υπολογιστές, πλάνα της ερχόμενης εβδομάδας που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Έλενα Μακρή-Λυμπέρη σε πάρτι για παπούτσια πολυτελείας και οι εργαζόμενοι που παίζει να περιμένουν αμοιβές ακόμα και ξυπόλητοι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έλενα Λυμπέρη: Η απατηλή λάμψη της χρεοκοπημένης ματαιοδοξίας και το εξώδικο από την πισίνα της βίλας της, που γλίτωσε τον πλειστηριασμό


ΣΧΟΛΙΑ