• Ηλεκτρονική απάτη

    Business

    Ανησυχητική αύξηση ηλεκτρονικής απάτης

    • NewsRoom

    Η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ανά τον κόσμο. Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα υψηλό από το κοινό και οι πάροχοι έχοντας αυτό ως γνώμονα δημιουργούν περιεχόμενο και ποικιλία στις επιλογές των παικτών.

    Στην Ελλάδα από την άλλη με τις συντονισμένες προσπάθειες της ΕΕΕΠ εδώ και χρόνια υπάρχει ένα ξεκάθαρο καθεστώς από Νόμιμες και Αδειοδοτημένες Στοιχηματικές Εταιρείες, όπως είναι για παράδειγμα η Betsson, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ασφάλεια και αξιοπιστία.

    Επίσης, η αμερικανική βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών η οποία αναπτύσσεται ραγδαία όσον αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες, όμως έχει παρατηρηθεί και αύξηση στις απόπειρες διαδικτυακής απάτης το περασμένο έτος.

    Το περασμένο διάστημα διεξήχθη μια έρευνα αναφορικά με τις τάσεις για διαδικτυακές απάτες, από την TransUnion και τα αποτελέσματα προξενούν ανησυχία στις αρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου και κάθε είδους ηλεκτρονικής απάτης.

    Η TransUnion συγκεκριμένα, δημοσίευσε την Παγκόσμια Έκθεση Τάσεων Ψηφιακής Απάτης σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου σε ζητήματα όπως η απάτη στη ναυτιλία.

    Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν διαφόρων ειδών βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Από αυτές, τα τυχερά παιχνίδια ήταν στην κορυφή όσον αφορά την ετήσια αύξηση των προσπαθειών ηλεκτρονικής απάτης. Επίσης, συμμετείχαν στην έρευνα, επιχειρήσεις και τομείς βιομηχανιών σχετικά με ταξίδια και αναψυχή, τηλεπικοινωνίες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ασφάλειες.

    Για τα αποτελέσματα της έρευνας, μίλησε ο Sean Donnelly, SVP, Global Fraud Solutions της TransUnion, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά όχι “η ηλεκτρονική απάτη συνεχίζει να επηρεάζει διάφορους επιχειρηματικούς τομείς και οι θύτες αναζητούν πάντα την επόμενη ευκαιρία”.

    Επίσης, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του επί του θέματος, ανέφερε ότι “παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες βιομηχανίες που συνεχίζουν να έχουν έναν στόχο στην πλάτη τους, όπως είναι επί παραδείγματι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή τα ταξίδια και οι δραστηριότητες αναψυχής, που θα πρέπει να χρησιμοποιούν προληπτικά λύσεις και στρατηγικές ανίχνευσης ηλεκτρονικής απάτης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους καθώς και την προστασία των αποτελεσμάτων τους”.

    Η έρευνα που έτρεξε η TransUnion συμπεραίνει ότι οι περισσότερες απόπειρες ηλεκτρονικής απάτης σχετίζονται με ψεύτικες ταυτότητες. Ειδικότερα, υπήρξε μεγαλύτερη δραστηριότητα στην προσπάθεια παράνομης χρήσης της ταυτότητας ενός άλλου προσώπου, με σκοπό τη διάπραξη παράνομων και ύποπτων συναλλαγών.

    Η έκθεση υποστηρίζει επίσης στη δημοσίευσή της, ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του Covid-19, καθώς και στην άνοδο του διαδικτυακού τζόγου στις ΗΠΑ, γιατί έχουν αυξηθεί τα ποσοστά ηλεκτρονικής απάτης.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συγκεκριμένα, υπήρξε μεγάλη αύξηση στο τομέα της ψηφιακής απάτης, το οποίο προκαλεί ανησυχία και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, στρέφει εκ νέου την προχοσή της στον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια.

    Ειδικότερα, ο τζόγος σημείωσε αύξηση στις απόπειρες ηλεκτρονικής απάτης κατά 60% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

    Επίσης, ο τομέας των ταξιδιών και οι δραστηριότητες αναψυχής σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 58%, ενώ στην κατηγορία των τηλεπικοινωνιών ο αριθμός ήταν αισθητά μικρότερος, της τάξεως του 30%. Ακόμη, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κατέγραψαν 27% αύξηση συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και τέλος, οι απόπειρες απάτης στον ασφαλιστικό κλάδο αυξήθηκαν κατά 11%.

    Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και την μεταφορά στην Ευρώπη, τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά και εν μέρει καθησυχαστικά, αν ληφθεί υπόψη η αύξηση που έχει παρατηρηθεί στις ΗΠΑ. Μια παρόμοια μελέτη που διεξήχθη το προηγούμενο διάστημα για την απάτη ταυτότητας στην Ευρώπη, αποκάλυψε ότι έως και το 10% των καταναλωτών είχαν πέσει θύματα ηλεκτρονικού εγκλήματος τους τελευταίους 12 μήνες.

    Η GBG διαπίστωσε ότι έως και το 18% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών έχει υποπέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούσαν τεχνολογία για την προστασία των πελατών τους από τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες από επιτήδειους.

    Συμπερασματικά, η μάστιγα της ηλεκτρονικής απάτης σε πολλούς τομείς, είναι ένα θέμα συζήτησης για κάθε χώρα στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, με τα αποτελέσματα ερευνών να δείχνουν ότι οι χρήστες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν και ποιους παρόχους εμπιστεύονται για τις συναλλαγές τους.