Business

Anex Tour: Στα χέρια της Τουρκίας ο τουρισμός από Ρωσία και Γερμανία

  • NewsRoom

Necet Kockar


 Ο τουρκικός ταξιδιωτικός όμιλος Anex Tour απέκτησε ένα ρωσικό και τρεις γερμανικούς tour-operator θυγατρικές του πτωχευμένου Thomas Cook. Τι σημαίνει όμως η κίνηση αυτή για τον ελληνικό τουρισμό; 

Με τις συμφωνίες εξαγοράς των γερμανικών τουρ οπερέϊτορ Oger Tours, Bucher Reisen και Neckermann και του ρωσικού Intourist, ο  τουρκικός όμιλος προσδοκά να φθάσει, στα έσοδα, τα 10 δισ. ευρώ και να αναδειχθεί σε δεύτερο ισχυρότερο ταξιδιωτικό οργανισμό του κόσμου μετά τον όμιλο TUI διακινώντας 8 εκατ. ταξιδιώτες.  Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα ανέφερε ο πρόεδρός του Necet Kockar αυτό αποτελεί την πρώτη φάση του σχεδίου. Η αμέσως επόμενη περιλαμβάνει συζητήσεις με την κινεζική Fosun για το ενδεχόμενο εξαγοράς και θυγατρικών του βρετανικού βραχίονα του Thomas Cook.

Ο όμιλος Anex Tour αφού γιγαντωθεί αναλαμβάνει ρόλο «εθνικού πρωταθλητή» της Τουρκίας στο χώρο του τουρισμού και αναβαθμίζεται σε ένας από τους ισχυρότερους «παίκτες» της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής αγοράς.

Έτσι η Τουρκία «κλειδώνει» σε μεγάλο βαθμό υψηλά μερίδια σε στρατηγικής σημασίας αγορές όπως της Γερμανίας και της Ρωσίας με προοπτική να γίνει κάτι ανάλογο και στην αγορά της Βρετανίας.

Με Turkish Arlines και Anex Tours κατακτά την Ευρώπη

Με την ενίσχυση της Anex Tours η Τουρκία καταφέρει, ,ετά την αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines (η οποία κατατάσσεται, ήδη, μεταξύ των 20 ισχυρότερων παικτών του κόσμου στο χώρο των αερομεταφορών)  να αποκτήσει ένα δεύτερο ισχυρό «πιόνι» στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική «σκακιέρα».

Οι δύο εταιρείες συγκροτούν ένα ισχυρό «δίπολο» μέσω του οποίου η Τουρκία αποκτά αυξημένες δυνατότητες παρέμβασης στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά. Κι επειδή η οικονομία αποτελεί προνομιακό πεδίο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία που αποκτούν τα εν λόγω ντιλ για τις ευρύτερες εθνικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

Η στρατηγική σημασία των εξαγορών της Anex Tour είναι αυταπόδεικτη από το όνομα των εταιρειών που περνούν στον έλεγχό της και το ρόλο που έχουν στις αγορές Γερμανίας και Ρωσίας. Δύο από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού.

Ποιες εταιρείες αποκτά η Anex Tours

Η Anex Tour, ειδικότερα, εξαγοράζει τον ταξιδιωτικό όμιλο Intourist ο οποίος αποτελούσε τον ρωσικό βραχίονα του Thomas Cook. Πρόκειται για τον ταξιδιωτικό οργανισμό που είχε δημιουργήσει το 1929 η τότε Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) ο οποίος ιδιωτικοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, πέρασε στον έλεγχο της εταιρείας συμμετοχών Sistema του Ρώσου ολιγάρχη Vladimir Yevtushenkov για να εξαγοραστεί από τον Thomas Cook στα τέλη του 2018.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Anex Tour, στον τουρκικό τύπο, μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιοργάνωση της Intourist το σχέδιο της Anex προβλέπει τη διάθεση μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό μέσω IPO.

Μετά την εξαγορά της Intourist η Τουρκία (μέσω της Anex) αποκτά σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της διακίνησης του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Τουρκία και όχι μόνο. Παράγοντες της ελληνικής αγοράς, ωστόσο, σημειώνουν πως η ρωσική κυβέρνηση παραδοσιακά διατηρεί στενό εποπτικό ρόλο στη διακίνηση ταξιδιωτών από και προς τη Ρωσία. Υπό αυτή την έννοια, υποστηρίζουν, η εξαγορά της Intourist από την Anex δεν αποκλείεται να εντάσσεται στο ευρύτερο πλέγμα αναβαθμισμένων σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας.

Αν η αγορά της Ρωσίας είναι σημαντική, αλλά όχι η σημαντικότερη για τον ελληνικό τουρισμό, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Γερμανία η οποία αποτελεί τη βασική δεξαμενή άντλησης τουριστών για την Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις η εξαγορά από τον τουρκικό όμιλο Anex Tour, τριών γερμανικών θυγατρικών του πτωχευμένου Thomas Cook. Θυγατρικές οι οποίες αντιπροσώπευαν πρακτικά τη ραχοκοκαλιά των δραστηριοτήτων τουρ οπερέϊτορ του γερμανικού βραχίονα του TC.

Ενδεικτικό, επίσης της ισχύος που διατηρούσε η Anex στην αγορά της Ρωσίας αλλά και της μικρής παρουσίας της στη Γερμανία. Μετά τις εξαγορές, πάντως, ο επικεφαλής του Anex εκτιμά πως τα πιο πάνω μεγέθη θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 50% το 2020 με τον όμιλο να αναμένει πως θα διακινήσει 3 εκατ. ταξιδιώτες προς την Τουρκία.ΣΧΟΛΙΑ