• Business

    Ανδ. Γιαννόπουλος (InvestGR): «Η Ελλάδα επιστρέφει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη»

    • Στον Γιώργο Μανέττα


    Μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο 3ο Invest GRForum που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιου δείχνουν αρκετοί επικεφαλής ξένων εταιρειών. Όπως λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews ο ιδρυτής του συνεδρίου, Ανδρέας Γιαννόπουλος, παρατηρείται ισχυρή ζήτηση για συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, κάτι που δείχνει πόσο επίκαιρο είναι το θέμα των ξένων επενδύσεων. Ο κ. Γιαννόπουλος υπογραμμίζει πως η χώρα έχει εισέλθει σε μια νέα ελπιδοφόρα πορεία και προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον ενώ τονίζει πως εάν βοηθήσει το εξωτερικό περιβάλλον, και υπάρξει «ηρεμία στα εξωτερικά μας σύνορα, ίσως να μπορούμε του χρόνου να μιλούμε για την Επιστροφή της Ελλάδας.

    Πώς βλέπετε σήμερα και αρκετούς μήνες πριν την έναρξη του 3rdInvestGR Forum που θα πραγματοποιηθεί στις 4.6.2020την έως τώρα ανταπόκριση των κοινών με τα οποία έρχεστε σε επαφή;

    Βρισκόμαστε ενώπιον ενός «ευχάριστου» καταναγκασμού: να βρούμε θέσεις για όλους τους επικεφαλής ξένων εταιρειών, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής ως ομιλητές στο Forum. Προδήλως, αυτό δείχνει πόσο επίκαιρο, ίσως περισσότερο από ποτέ, είναι το θέμα των Ξένων Επενδύσεων, το οποίο πραγματεύεται, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το InvestGRForum.

    Φέτος το θέμα του Forum είναι «GreeceisBack». Αυτό συνδέεται κάπως με την αλλαγή στη πολιτική ηγεσία και τον νέο αφήγημά της ως προς την προσέλκυση των επενδύσεων;

    Στο τέλος του 2nd InvestGR Forum 2019, τον περασμένο Ιούνιο, διατυπώσαμε την προσδοκία και την ευχή να είναι τέτοια η κατάσταση στη χώρα έναν χρόνο μετά, ώστε να δικαιολογούσε την ιδέα μας να τιτλοφορήσουμε το 3rdInvestGR Forum 2020: Greece is Back. Χωρίς αμφιβολία, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός διανύσαμε ένα μακρύ και σκοτεινό τούνελ στη διάρκεια της υπερδεκαετούς αυτής κρίσης. Στο διάστημα αυτό έγιναν πολλά, θετικά και αρνητικά. Δεν είναι, νομίζω η ώρα να κοιτάξουμε πίσω, αν και η ανάγκη αυτογνωσίας και επίγνωσης παραμένει πάντοτε επιτακτική και σχεδόν λυτρωτική για την πορεία μας προς το μέλλον. Με δυο λόγια, πιστεύω ότι έχουν αρχίσει να πνέουν ούριοι άνεμοι στη χώρα καθόσον αφορά στις προθέσεις και τα σχέδια ξένων εταιρειών να επενδύσουν στην  Ελλάδα. Αν βοηθήσει λίγο και το διεθνές περιβάλλον, καθώς και η ηρεμία στα εξωτερικά μας σύνορα, ίσως να μπορούμε του χρόνου να μιλούμε για την “Επιστροφή της Ελλάδας».

    Μια από τις θεματικές ενότητες του φετινού forum αφορά το Brain Drain. Πιστεύετε ότι η ροή έχει αλλάξει; Οι προοπτικές για τους νέους   είναι πλέον  κατάλληλες;

    Πράγματι, ένα από τα πάνελ συζήτησης έχει τίτλο «Από το BrainDrain στο BrainGain». Πώς θα μπορούσαμε, άλλωστε, να σηκώνουμε τον πήχυ, μιλώντας για “GreeceisBack”, χωρίς παράλληλη αντιστροφή της φυγής τόσων νέων ανθρώπων στο εξωτερικό; Δεν γνωρίζω αν η ροή έχει αλλάξει. Αυτό που γνωρίζω, εξ ιδίας αντίληψης και έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια ως εργαζόμενος στο εξωτερικό, είναι ότι οι καρδιές των Ελλήνων  του εξωτερικού κτυπούν διπλά για την Ελλάδα. Ένα νεύμα θα αρκούσε για να πάρουν την απόφαση να ξανανοίξουν την πόρτα και να επιστρέψουν. Οψόμεθα.

    Ποιο πιστεύεται ότι είναι ένα απαραίτητο βήμα, που έπρεπε να είχε ήδη γίνει, ώστε η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη;

    Θα ήταν ευχής έργον αν αρκούσε «ένα μόνο βήμα». Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν ήδη γίνει πολλά και σημαντικά βήματα. Δεν θα σας έλεγα κάτι πολύ ρηξικέλευθο, αν σας δήλωνα ότι απομένουν πολλά ακόμη να επισυμβούν. Σταθερότητα στο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο, προβλεψιμότητα, λιγότεροι φόροι, ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης και επίλυσης διαφορών, κίνητρα για την Έρευνα και Ανάπτυξη είναι, ίσως, τα πλέον απαραίτητα και επιτακτικά. Νομίζω ότι διαφαίνονται θετικές προοπτικές.

    Θεωρείτε πως η χώρα έχει δημοσιοποιήσει επιτυχώς τη μεταστροφή της προς την ανάπτυξη; Τα συνέδρια αυτά βοηθούν ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες πλατφόρμες δικτύωσης ;

    Νομίζω πως το μήνυμα εντός και εκτός συνόρων είναι διαφανές και σαφές: Η Ελλάδα θέλει διακαώς τις ξένες επενδύσεις και είναι διατεθειμένη, σε πλαίσιο διαφάνειας και νομιμότητας, να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το InvestGRForum φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κατεξοχήν χώρο διατύπωσης θέσεων και προτάσεων, ένθεν κακείθεν, για το τι πρέπει να γίνει ώστε να αποτελέσει η Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Η εμπειρία μας δε των δύο προηγούμενων χρόνων καταδεικνύει ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

    Βλέπουμε ότι το συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα και του Υπουργείου Εξωτερικών; Πιστεύτε ότι η οικονομική διπλωματία αποτελεί ένα καινούργιο εργαλείο για την αποτελεσματική υποστήριξη των οικονομικών συμφερόντων  της χώρας μας;

    Πράγματι, μετά την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον ΣΕΒ, το 3rd InvestGR Forum 2020: Greeceis Back τίθεται υπό την αιγίδα και του Υπουργείου Εξωτερικών, κάτι το οποίο μας τιμά ιδιαιτέρως και υποδηλώνει τη  εμπιστοσύνη σημαντικών θεσμών στην πρωτοβουλία μας αυτή.

    Είμαι αισιόδοξος ότι η νέα στρατηγική του Υπουργείου Εξωτερικών να δημιουργήσει κάτι σαν μια «διπλωματική taskforce», με επαρκώς καταρτισμένα στελέχη και ποσοτικούς στόχους, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και την παράλληλη προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα .



    ΣΧΟΛΙΑ