• Business

    “Αναβαθμίζεται” ο Λεωνίδας Μπόμπολας

    Λεωνίδας Μπὀμπολας. Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάκτωρ


    Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ “φιγουράρει” ανάμεσα στις μετοχές που παραμένουν έντονα τοποθετημένοι οι ξένοι επενδυτές. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ξένων θεσμικών επενδυτών έχει σημειώσει σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, στο 15,5% από 7,5%.

    Στα γραφεία των αναλυτών, εντός και εκτός συνόρων, γίνεται πολύς λόγος για την πορεία του τίτλου. Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάκτωρ σε Β- από CCC+ από τον οίκο Standard and Poor’s και η επιλογή της μετοχής στα top pick των αναλυτών της εγχώριας χρηματιστηριακής , Alpha Finance, είναι δύο εξελίξεις που επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον των χρηματιστηριακών παραγόντων γύρω από τις κινήσεις του Λεωνίδα Μπόμπολα.

    Λεωνίδας Μπόμπολας, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ
    Λεωνίδας Μπόμπολας, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Οι προοπτικές

    Ο σεμνός και χαμηλών τόνων υιος του παντοδύναμου Γιώργου Μπόμπολα , σε στενή συνεργασία με τον Δημήτρη Κούτρα σχεδιάζουν την επόμενη μέρα.
    Σε πρόσφατη παρουσίαση του ομίλου αναφερόταν, πως θα διεκδικήσει τη χρηματοδότηση, κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου σε κοινοπραξία με τη γαλλική Vinci.

    Ο Γ. Σουφλιάς σέρνει τον χορό παρέα με τον Δ. Κούτρα και με φόντο το σήμα της ΑΚΤΩΡ, κατά τα εγκαίνια τμημάτων της Εγνατίας Οδού.
    Ο Γ. Σουφλιάς σέρνει τον χορό παρέα με τον Δ. Κούτρα και με φόντο το σήμα της ΑΚΤΩΡ, κατά τα εγκαίνια τμημάτων της Εγνατίας Οδού.

    Ψηλά στην ατζέντα του πλάνου του ισχυρού άνδρα των κατασκευών είναι και η Μέση Ανατολή. Οι χώρες της περιοχής μπορούν να προσφέρουν τα μεγάλα νούμερα (σε προϋπολογισμούς έργων). Και βέβαια , δεν μένει εκτός σχεδίων η Βαλκανική, όπου οι ανάγκες για έργα υποδομής είναι τεράστιες.

    Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, Αναστάσης Καλλιτσάντσης, Δημήτρης Κούτρας, Λεωνίδας Μπόμπολας.
    Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, Αναστάσης Καλλιτσάντσης, Δημήτρης Κούτρας, Λεωνίδας Μπόμπολας.

    Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έχει αναλάβει σειρά έργων στη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία, ενώ εκτελεί ένα από τα πλέον δύσκολα τμήματα του περίφημου διευρωπαϊκού άξονα 10 (Αθήνα – Βιέννη – Βερολίνο). Πρόκειται για το τμήμα Demir Kapija – Smokvia, προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ, στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM). Ο ίδιος όμιλος έχει αναλάβει οδικά και σιδηροδρομικά έργα στη Ρουμανία.

    Γιώργος Μπόμπολας, 87 ετών. Εκδότης και επιχειρηματίας.
    Γιώργος Μπόμπολας, 87 ετών. Εκδότης και επιχειρηματίας.

    Ολες οι κινήσεις έχουν έναν κοινό παρανομαστή να εμφανιστούν ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας και να μειωθεί το ρίσκο της χώρας. Με αυτές τις προϋποθέσεις, θεωρούν οι αναλυτές, ότι η μετοχή θα αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία. Η ομαλοποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την υλοποίηση του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση θα βελτιώσει τις προοπτικές του ομίλου το 2016.

    Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της κατασκευαστικής δραστηριότητας του Ομίλου παραμένει υψηλό και ανέρχεται σε 3,5 δις ευρώ, με το 53% να αφορά συμβάσεις έργων στο εξωτερικό. Επίσης δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα όλες οι συμφωνίες για επανεκκίνηση των έργων στο εσωτερικό που όμως βαίνουν προς ολοκλήρωση.

    O διευθύνων σύμβουλος της «Πήγασος ΑΕ» ,Φώτης Μπόμπολας.
    O διευθύνων σύμβουλος της «Πήγασος ΑΕ» ,Φώτης Μπόμπολας.

    Οι οικογενειακές business
    Μπορεί την τελευταία δεκαετία, οι κυβερνήσεις να άλλαξαν, το πολιτικό σύστημα να κατάρρευσε , όχι όμως οι εργολάβοι-μιντιάρχες της δυναστείας Μπόμπολα.

    Οι εταιρίες του ομίλου με δεδομένο ότι είχαν σημαντική ρευστότητα , γιγαντώθηκαν και απέκτησαν κυρίαρχη παρουσία σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Την ίδια περίοδο, οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές τους κατέρρευσαν και τα ποσοστά τους σε «φιλέτα», όπως η Αττική Οδός, πέρασαν στον κατασκευαστικό όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τον οποίο ελέγχει η οικογένεια.

    Η Μαρία Μπόμπολα ασχολείται με τις περιοδικές εκδόσεις του ομίλου.
    Η Μαρία Μπόμπολα ασχολείται με τις περιοδικές εκδόσεις του ομίλου.

    Μέσω συμβάσεων παραχώρησης, τις οποίες υπέγραψε το 2007, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαχειρίζεται σήμερα σχεδόν το 50% του εθνικού δικτύου της χώρας, σε συνεργασία με ισχυρούς εγχώριους και διεθνείς ομίλους. Μέσω της ΗΛΕΚΤΩΡ, ο όμιλος Μπόμπολα κυριαρχεί στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Μέσω της εταιρίας Ελληνικά Λατομεία, ο ίδιος όμιλος ελέγχει σχεδόν το 60% των μεγάλων λατομείων της χώρας. Επίσης, κάτω από την “ομπρέλα” του ομίλου βρίσκονται και δραστηριότητες γύρω από την ναυτιλία . Το μεγάλο όμως στοίχημα είναι οι διαγωνισμών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

    Οσο για τον εκδοτικό βραχίονα, µε ναυαρχίδες το Mega και το «Εθνος» και δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αφού ελέγχει ηλεκτρονικά µέσα, εφηµερίδες, περιοδικά, τυπογραφεία, πρακτορεία διανοµής κ.λπ., η οικογένεια περνάει δύσκολες µέρες λόγω της οικονοµικής κρίσης και των χρεών.

    Από τα εγκαίνια των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Νέα Κηφισιά.
    Από τα εγκαίνια των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Νέα Κηφισιά.

    Ο πατριάρχης της οικογένειας Γιώργος Μπόµπολας δαπανά περισσότερο χρόνο µε τα εγγόνια, ενώ µε τις άγριες περικοπές στην Πήγασος, που εκδίδει το «Εθνος», την «Ηµερησία» κ.λπ., ασχολείται ο υιός Φώτης Μποµπόλας.

    Ο αδελφός του, Λεωνίδας Μπόμπολας προτίμησε να ασχολείται με τον κατασκευαστικό όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

    Χαμηλών τόνων ο Λεωνίδας Μπόμπολας απεχθάνεται το λεγόμενο lifestyle. Δεν παρευρίσκεται συχνά σε κοσμικές εκδηλώσεις, παρά μόνο σε εκείνες που αφορούν στον όμιλο, δεν είναι πολυφωτογραφημένος στις σελίδες των περιοδικών.Προτιμά μια πιο ήσυχη ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο ξαφνικός χαμός της νεότατης συζύγου του βύθισε στο πένθος όλη την οικογένεια.



    ΣΧΟΛΙΑ