• Business

    Ανάσα για την κρουαζιέρα -Σταμάτησαν την απεργία οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ

    • NewsRoom
    Πειραιάς


    Ρήγμα στο απεργιακό μέτωπο των λιμενεργατών σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη προκάλεσε η απόφαση των λιμενεργατών του ΟΛΠ να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Αντίθετα την απεργία συνεχίζουν για 28η μέρα οι υπάλληλοι των δύο λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) και οι λιμενεργάτες του ΟΛΘ. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι πλέον θα είναι εφικτή η μεταφορά αποσκευών των επιβατών κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά.

    Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών στον ΟΛΠ Νίκος Γεωργίου, εξηγώντας το λόγο για τον οποίο ανέστειλαν οι λιμενεργάτες και επόπτες στο λιμάνι του Πειραιά τις κινητοποιήσεις τους, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση μπόρεσε μετά από διαβουλεύσεις να εξασφαλίσει το γεγονός ότι ο γενικός κανονισμός εργασίας των εργαζομένων δεν μπορεί να καταργηθεί μονομερώς από τον νέο διαχειριστή που θα είναι η Cosco.

    Έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι σε περίπτωση που αποφασιστούν κάποιες αλλαγές από τον νέο διαχειριστή θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των συνδικάτων και στην περίπτωση που διαφωνήσουν οι δύο πλευρές τότε δεν υπάρχει άλλη λύση από τη διαιτησία μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

    Από την πλευρά της η ΟΜΥΛΕ κρατά σκληρή στάση απέναντι στη κυβέρνηση που παρουσίασε το Σαββατοκύριακο μια σειρά από πρωτοβουλίες για τα εργασιακά ζητήματα των λιμενεργατών. Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία ζητά από την κυβέρνηση να απαλείψει από τη νέα σύμβαση παραχώρησης για το Γενικό Κανονικό Προσωπικού, τη διάταξη με τη φράση «κατάργηση» από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ.

    «Εάν παραμείνει η φράση κατάργηση, σημαίνει ότι η Cosco ως ΟΛΠ ΑΕ θα αποκτήσει πλήρες ‘διευθυντικό δικαίωμα’ και θα καταργήσει κάθε πρόβλεψη του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και ειδικότερα σχετικά με τη λύση της εργασιακής σχέσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ. Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει, οι μετατάξεις είναι μόνο σε επίπεδο εξαγγελίας.

    Αρχές Ιουλίου αναλαμβάνει τη διαχείριση η Cosco

    Εν τω μεταξύ την Τετάρτη, 22 Ιουνίου στις 11:00, συνεδριάζει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να εξετάσει, εάν η συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου του ΟΛΠ από την COSCO (HONG KONG) GROUP LIMITED, δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του ανταγωνισμού. Aμέσως μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να είναι θετική ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση της νέας σύμβασης παραχώρησης στη Βουλή για έγκριση. Μέχρι τις 30 Ιουνίου η κύρωση της σύμβασης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

    Αμέσως μετά, οι Κινέζοι θα κληθούν να καταβάλουν το τίμημα για την απόκτηση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ που θα αποκτήσουν αρχικά, οπότε βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που φαίνεται ότι θα τηρηθούν πλέον αυστηρά, η Cosco το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα αναλάβει τη διαχείριση του πρώτου λιμανιού της χώρας.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/i-angliki-aston-martin-xafniazi-to-brexit-tha-enischisi-tis-exagoges-mas/54965



    ΣΧΟΛΙΑ