• Business

    Ανακάμπτει το πετρέλαιο κίνησης και οι βενζίνες μετά το lockdown – Ανύπαρκτη η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Αισθητή ανάκαμψη καταγράφει η κατανάλωση πετρελαιοειδών μετά την επαναλειτουργία της πλειονότητας των εμπορικών καταστημάτων και την επιστροφή μεγάλου αριθμού εργαζομένων στην εργασία τους, ύστερα από σχεδόν δυο μήνες αναγκαστικής απουσίας από τα καθήκοντά τους.

    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μετά τις 4 Μαΐου και τη σταδιακά άρση των περιοριστικών μέτρων έχει συρρικνωθεί σημαντικά το ποσοστό κάμψης της κατανάλωσης βενζίνης και έχει περιορισθεί σε κάτω από το -30% ενώ το πετρέλαιο κίνησης η μείωση έχει υποχωρήσει στο -10% από -60% που ήταν την περίοδο του lockdown.

    Μια εξέλιξη απολύτως δικαιολογημένη, μετά την σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς. Επιπλέον, όπως παρατηρούν άνθρωποι της αγοράς, «το αυτοκίνητο στην παρούσα συγκυρία φαίνεται πως αποτελεί ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς σε σχέση με τα μαζικά μέσα μεταφοράς».

    Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην πορεία τους επόμενους τρεις μήνες της θερινής περιόδου, όπου παραδοσιακά υπάρχει αυξημένη ζήτηση για πετρελαιοειδή λόγω του τουρισμού. Η αίσθηση που υπάρχει με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι πως η κατανάλωση καυσίμων θα υποχωρήσει μεταξύ 20% και 35%, καθώς σταδιακά θα επανεκκινήσουν και οι αεροπορικές πτήσεις και τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών προς τα νησιά. Αυτή τη στιγμή, η κατανάλωση καυσίμων στην αεροπορία υποχωρεί κατά 95% και στην ακτοπλοΐα κατά 70%.

    Υποτονική είναι πλέον και η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, αφού οι καταναλωτές φρόντισαν το προηγούμενο διάστημα να αποθηκεύσουν όσο περισσότερο μπορούσαν και να εκμεταλλευθούν την «κατρακύλα των τιμών». Μάλιστα, η θεαματική έκρηξη των πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης βοήθησε τον κλάδο να κρατηθεί όρθιος και να μετριάσει τις απώλειες κατά την διάρκεια του lockdown.

    Παράγοντες του κλάδου εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι για τη συνέχεια και την πορεία ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και δεν αποκλείουν να υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις όσον αφορά στην βιωσιμότητα των μικρότερων «παικτών».

    «Τα δύσκολα για τον κλάδο αρχίζουν τώρα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), Γιάννης Αλιγιζάκης, λέγοντας πως και τους επόμενους μήνες η κατανάλωση καυσίμων αναμένεται να είναι πτωτική, πιέζοντας τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων. Και αυτό κυρίως λόγω του πλήγματος που αναμένεται να υποστεί η τουριστική κίνηση φέτος.

    Όσον αφορά στην παροχή πίστωσης δυο εβδομάδων που τελικά δόθηκε από την κυβέρνηση στις εταιρείες πετρελαιοειδών για την προκαταβολή των δασμών, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ υπογραμμίζει πως δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα ενώ κάνει ειδική αναφορά στη μείωση των ενοικίων κατά 40% για τους πρατηριούχους, λέγοντας πως είναι εξόφθαλμα άδικο οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να καταβάλλουν το 100% των ενοικίων στα ιδιολειτουργούμενα πρατήρια βενζίνης.



    ΣΧΟΛΙΑ