• Business

    Αmazon-McDonald’s: Kάτι τρέχει με τους δύο κολοσσούς-Πληρώνουν 15 δολ./ώρα τους εργαζόμενους

    • NewsRoom
    Amazon Jeff Bezos


    «Όλο και περισσότερες πολιτείες αυξάνουν τους κατώτατους μισθούς στις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη, οι εργαζόμενοι στα fast food πληρώνονται πλέον με 15 δολάρια ανά ώρα από την 1η Ιανουαρίου. Η Amazon το κάνει επίσης σε εθνικό επίπεδο. Τι συμβαίνει στην καρδιά του καπιταλισμού;» αναφέρει σε ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

    Το 2012 οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες fast food McDonald ‘s, KFC και Burger King στη Νέα Υόρκη, κατέβηκαν σε απεργία με αίτημα να λαμβάνουν κατώτατο μισθό 15 δολάρια την ώρα.

    Το αίτημά τους δεν έτυχε θερμής υποδοχής καθώς εκείνη την εποχή ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνούσε τα 7,25 δολάρια την ώρα.

    Έξι χρόνια αργότερα, το κίνημα «Αγωνιστείτε για 15 δολάρια την ώρα» έχει επιτύχει το στόχο του: Από την 1η Ιανουαρίου, οι αλυσίδες fast-food θα πληρώνουν τους υπαλλήλους τους τουλάχιστον 15 δολάρια την ώρα.

    Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με διαδικτυακούς κολοσσούς όπως η Amazon, η οποία από το περασμένο φθινόπωρο καταβάλει ελάχιστο ωρομίσθιο 15 δολαρίων για τους εργαζόμενους του στην Αμερική.

    Η εκπτωτική αλυσίδα Target θα ακολουθήσει μέχρι το 2020, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης Wal-Mart εξακολουθεί να υστερεί με αρχικό μισθό 11 δολαρίων την ώρα. «Οι εργαζόμενοι στην Wal-Mart έχουν κουραστεί να εργάζονται με μισθούς πείνας. Λέω την οικογένεια Walton της Wal-Mart, ότι πρέπει να κάνει το σωστό και να καταβάλει στους εργαζομένους ένα μισθό που θα μπορούν να ζήσουν,» λέει ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θ. Κόντες για κρουαζιέρα: «Η Τουρκία δίνει επιδοτήσεις, εμείς αυξάνουμε φόρους και τέλη»



    ΣΧΟΛΙΑ