• Business

    Αγωνία στους ξενοδόχους: Κίνδυνος να χαθεί και το 2021, προοικονομούνται σαρωτικές αλλαγές στον κλάδο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γρηγόρης Τάσιος


    Την αγωνία ότι μπορεί να χαθεί τουριστικά και το 2021 εκφράζουν ήδη πολλοί ξενοδόχοι και κάνουν λόγο για σαρωτικές αλλαγές και νέο τοπίο στον τουρισμό της Μεσογείου λόγω της πανδημίας.

    Προς το παρόν ο Ιούλιος λογίζεται ως «χαμένος μήνας» καθώς κινήθηκε με χαμηλότερες από τις αναμενόμενες ταχύτητες. Όμως και το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου είναι «νεκρό» από μαζικές κρατήσεις. Και πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να δούμε αλλαγές τόσο σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών, όσο και εργασιακών σχέσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο.

    Βρισκόμαστε ήδη στο τέλος Ιουλίου και η Ελλάδα ζει μία δραματική από άποψη κίνησης σεζόν, με τους τουρίστες να είναι ελάχιστοι και οι πληρότητες των ξενοδοχείων να διαμορφώνονται κατά μέσο στο 30% στα δημοφιλή νησιά.

    Την ίδια ώρα οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης «παίζουν» στο 10%, με τον κλάδο να δέχεται ισχυρότατο πλήγμα σε επίπεδο εσόδων, όπως λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

    Στο ερώτημα αν το άνοιγμα των συνόρων με την Μεγάλη Βρετανία, τόνωσε τη ζήτηση η απάντηση του είναι αρνητική καθώς όπως λέει είναι μικρό το ποσοστό των ευρωπαίων που θα ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι και συμπληρώνει πως: «το κλίμα είναι φοβικό για ταξίδια».

    Εξάλλου είναι πολύ πρόσφατη η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να βάζει σε 14ημερη καραντίνα όσους Βρετανούς επιστρέψουν από την Ισπανία….

    «Αν κεφαλαιοποιήσουμε το πρόβλημα της Ισπανίας, αν δηλαδή μας προτιμήσουν Βρετανοί που είχαν κλείσει για Ισπανία, θα το δούμε στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, διότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις σήμερα προορισμό και πακέτο διακοπών, να υπάρξει νέος προγραμματισμός πτήσεων».

    Πέρυσι στην Ελλάδα (σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος) είχαν έρθει περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Γερμανοί, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί, 1,5 εκατομμύριο Γάλλοι, 1,15 εκατομμύρια Αμερικανοί, 580 χιλιάδες Ρώσοι.

    Φέτος η αγορά των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι «κλειστές», και η αγορά εκτιμά πως «είναι ζήτημα αν θα έρθουν 500- 600 χιλιάδες Βρετανοί, άλλοι τόσοι Γερμανοί».

    Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις είναι ελάχιστες για τα ξενοδοχεία της Β. Ελλάδας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

    Οι Έλληνες λοιπόν θα σώσουν τελικά τη σεζόν, ρωτήσαμε τον κ. Τάσιο για να απαντήσει πως: Οι Έλληνες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές. Οι περισσότεροι θα αρκεστούν σε τριήμερες αποδράσεις, ή θα πάνε στο πατρικό τους για λίγες μέρες…Η σεζόν έχει χαθεί» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος και συμπληρώνει:

    -Φοβάμαι και για το 202, οι αλλαγές είναι τόσο μεγάλες, οι εξελίξεις «τρέχουν», δηλαδή τι θα γίνει με τους tour operators, με τις αεροπορικές, αν θα δουλέψει και πόσο ο τουρισμός τον χειμώνα. Και κυρίως ποια θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

    «Έρχονται λοιπόν τεράστιες ανακατατάξεις στην αγορά σε σχέση με τη διάθεση του τουριστικού πακέτου» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και συνεχίζει: «τα προγράμματα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, δεν θέλω να επιβεβαιωθώ όμως η εποχικότητα πλέον δεν θα έχει καμία σχέση με το παρελθόν».

    Βέβαια ο κ. Τάσιος υπογραμμίζει πως στα ξενοδοχεία τα κρούσματα covid-19 είναι ελάχιστα, όπως πολύ μικρός είναι και ο αριθμός των εργαζομένων που έχει βρεθεί θετικός στον ιό….«Αυτό σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία ακολουθούν τα πρωτόκολλα και είναι ασφαλή» συμπληρώνει.

    Στο οικονομικό κομμάτι το πλήγμα φέτος για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι μεγάλο και η απώλεια των εσόδων υπολογίζεται στα 15 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα 18 δισ. ευρώ έσοδα του 2019 θα περιοριστούν στα 3 με 4 δισ. ευρώ….

    Στο νέο σκηνικό που αρχίζει να διαμορφώνεται δεν αποκλείεται να δούμε και μονάδες να αλλάζουν χέρια, όχι άμεσα αλλά σε ορίζοντα 2-3 χρόνων. «Είμαστε σε πόλεμο, θα υπάρξουν και απώλειες», λέει ο κ. Τάσιος.

    Το ζητούμενο για τον ίδιο είναι να υπάρξει σχέδιο ώστε να «ρολάρει» η αγορά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εδώ θα είναι σημαντικός ο ρόλος των τραπεζών, αλλά θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και στα εργασιακά…



    ΣΧΟΛΙΑ