• Business

    Αγωγή της Ryanair στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά της κρατικής ενίσχυσης στην Air France

    Michael O'Leary, CEO της Ryanair

    Michael O’Leary, CEO της Ryanair


    Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατέφυγε ο ιρλανδικός αερομεταφορέας Ryanair καταθέτοντας αγωγή κατά της  κρατικής στήριξης στην Air France από τη γαλλική κυβέρνηση.

    Η Ryanair μιλά για αθέμιτη πρακτική υπέρ των εθνικών αερομεταφορέων που νοθεύει τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, ζητάει να ακυρωθεί η έγκριση της ΕΕ για ένα πρόγραμμα καθυστέρησης πληρωμών φόρων για τις αεροπορικές εταιρείες με γαλλική άδεια, η οποία ωφελεί την Air France και αποκλείει τη Ryanair και την easyJet Plc, οι οποίες πραγματοποιούν πολλές πτήσεις από γαλλικά αεροδρόμια.

    Η Ryanair αμφισβητεί παρόμοια προγράμματα κρατικής διευκόλυνσης από τις κυβερνήσεις στη Σουηδία και τη Δανία, κάνοντας λόγο για αθέμιτες διακρίσεις εις βάρος άλλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων.

    «Αντί οι κυβερνήσεις να συμπεριφέρονται το ίδιο στις εταιρείες, επιδοτούν τις εθισμένες σε κρατική βοήθεια εταιρείες όπως η Lufthansa και Air France. Η Alitalia επανακρατικοποιήθηκε, μία εταιρεία χωρίς κέρδη εδώ και 74 χρόνια. Η Ryanair είναι η μεγαλύτερη εταιρείας στην Ιταλία, η Easyjet νομίζω είναι η τρίτη μεγαλύτερη. Δεν θέλουμε κρατική βοήθειαα αλλά θέλουμε σημαντικές μειώσεις στους δημοτικούς φόρους και τους φόρους των ιταλικών αεροδρομίων αντί για αυτές τις τεράστιες δόσεις κοκαΐνης και κρακ που δίνουν στην Alitalia» δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι στο Euronews.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί την απόφασή της στο Ευρωδικαστήριο, ενώ εκπρόσωποι της Air France-KLM και αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.

    Η Γαλλία θα επιτρέψει στις γαλλικές αεροπορικές εταιρείες να αναβάλουν τις πληρωμές περίπου 200 εκατ. ευρώ του ειδικού φόρου για τις αεροπορικές μετακινήσεις από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Κομισιόν και δεν θα χρειαστεί να το πληρώσουν μέχρι το τέλος του 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ