• Business

    ΑΓΕΤ Ηρακλής: Ψίχουλα η πρόταση εξαγοράς της Lafarge

    • NewsRoom


    Τη δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου (Όμιλος Lafarge), για την εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας στην ΑΓΕΤ Ηρακλής έναντι 1,23 ευρώ ανά τεμάχιο με στόχο την έξοδο της εταιρείας από το ΧΑ, ενέκρινε η η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως όλα δείχνουν, το εγχείρημα της Lafarge θα στεφθεί με επιτυχία, καθώς το κρίσιμο όριο βρίσκεται στο 90%, όταν ήδη οι Γάλλοι κατέχουν επισήμως το 89% και ενδεχομένως να ελέγχουν ένα επιπλέον ποσοστό μέσω στελεχών και λοιπών «φίλιων δυνάμεων».

    Στην πραγματικότητα όμως η δημόσια πρόταση (1,23 ευρώ) απέχει… μίλια από τη λογιστική αξία της εταιρείας (με βάση τα στοιχεία της 30ης Ιουνίου στα 3,745 ευρώ).

    Επιπρόσθετα, το προσφερόμενο τίμημα του 1,23 ευρώ -ακόμη και σ’ αυτή τη φτωχότατη χρηματιστηριακή αγορά- απέχει πολύ λίγο από το ελάχιστο του τελευταίου δωδεκαμήνου (1,10 ευρώ) και πολύ περισσότερο από το μέγιστο (1,40 ευρώ).

    O εισηγμένος Όμιλος δηλώνει βέβαια ότι η δημόσια πρόταση είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα και προέρχεται από το γεγονός ότι μετά την απόκτηση των μετοχών της μητρικής Lafarge από τον Όμιλο Holcim (κυρίως μέσα από ανταλλαγή τίτλων), ο τελευταίος απέκτησε έμμεσα το 88,9% της ΑΓΕΤ Ηρακλής.



    ΣΧΟΛΙΑ