• Business

    Αυξημένο το ενδιαφέρον για παραγγελίες νέων τάνκερ – Τι βλέπει η Allied Shipbroking

    tanker ναυλαγορά ναυτιλία


    Αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα των παραγγελιών νέων τάνκερ διαπιστώνει σε ανάλυσή της η Allied Shipbroking, εκτιμώντας ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον, αλλά με αργούς ρυθμούς που δεν θα δικαιώσουν τις προσδοκίες πολλών ναυπηγείων.

    Σύμφωνα με την ανάλυση της Allied Shipbroking, “το ενδιαφέρον στον τομέα των τάνκερ έχει αρχίσει να επιτρέπει μία μικρή εισροή νέων παραγγελιών, με τις τιμές επίσης να έχουν δείξει μία μικρή διόρθωση από τα επίπεδα που έκλεισαν στα τέλη του 2016. Αυτό δε σημαίνει ότι οι παραγγελίες αυτές έρχονται με ευκολία, καθώς τα ναυπηγεία αντιμετωπίζουν σημαντική πίεση από τους αρνητικούς ισολογισμούς τους, με κάποια ναυπηγεία να φέρονται να κινδυνεύουν να χάσουν συμφωνίες που θεωρούσαν ότι είχαν στο χέρι. Η βελτίωση στα επίπεδα δραστηριότητας λογικά θα συνεχιστεί, αν και σε μετριοπαθή ρυθμό, συγκριτικά με αυτό που θα ήλπιζαν τα περισσότερα ναυπηγεία. Ωστόσο, φαίνεται πως για κάποια από αυτά τα ναυπηγεία θα είναι πια πολύ αργά και [η βελτίωση της δραστηριότητας] δεν θα είναι πιθανότατα αρκετή για να τις σώσει από τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες τους”.

    Όσον αφορά στα μεταχειρισμένα τάνκερ, η Allied εντοπίζει επίσης μία σημαντική αύξηση της δραστηριότητας κατά τον μήνα Ιανουάριο, παρά τις αρνητικές κινήσεις στην αγορά των μεταφορών. “Οι αγοραστές ενδιαφέρονται να εκμεταλλευθούν συμφέρουσες ευκαιρίες, με τις τιμές να παραμένουν υπό πίεση, και τα περισσότερα πλοία πωλούνται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που βλέπαμε πριν από ένα μήνα. Σε γενικές γραμμές, το ενδιαφέρον παραμένει σταθερά στα τάνκερ προϊόντων, αν και είδαμε αρκετά μεγάλα VLCCs να αλλάζουν χέρια αυτήν την εβδομάδα”, παρατηρεί η Allied.

    Σημαντική είναι και η δραστηριότητα στα μεταχειρισμένα bulkers, πάντα σύμφωνα με την Allied, που εκτιμά ότι τώρα που τελειώνει η περίοδος των εορτών για το νέο έτος στην Άπω Ανατολή, είναι πιθανόν να υπάρξει βελτίωση του κλίματος και αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ειδικά από ασιατικές εταιρείες που δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήριες τον Ιανουάριο.

    Παράλληλα, τα στοιχεία της VesselsValue μας δείχνουν ότι οι τιμές των πλοίων στην αγορά του dry bulk παρέμειναν σταθερές, ενώ στα τάνκερ παρατηρήθηκε πτώση τιμών, με εξαίρεση τα σύγχρονα τάνκερ aframax και τα μοντέρνα LR1, όπου οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Την ίδια στιγμή στον κλάδο των containerships δεν παρατηρήθηκαν αξιόλογες μεταβολές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γ. Αγγελικούσης: Η νέα σημαντική συμφωνία του εφοπλιστή (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bank of America: Χρυσός και ομόλογα προκαλούν φόβους για επικείμενο κραχ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Grivalia: Συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για ομολογιακό δάνειο 20 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ