• Business

    Αφορολόγητο: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση


    Όποιος πρόλαβε το… αφορολόγητο είδε! Δύο και κάτι μήνες απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει αρκετές δαπάνες με πλαστικό χρήμα, ώστε να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου και να μη βρεθούν προ (ακόμα πιο) δυσάρεστης εκπλήξεως όταν έρθει στα χέρια τους το εκκαθαριστικό της εφορίας την ερχόμενη χρονιά.

    Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι, παρά το φόβο της επιπλέον φορολόγησης, είναι αρκετοί οι φορολογούμενοι που ακόμη δεν έχουν πραγματοποιήσει αρκετές δαπάνες με πλαστικό χρήμα, και επομένως θα πρέπει να “τρέξουν” μέχρι το τέλος του 2017 για να συμπληρώσουν το όριο που τους αντιστοιχεί.

    Υπενθυμίζεται ότι για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ο φορολογούμενος πρέπει να έχει δαπανήσει το 10% αυτών με πλαστικό χρήμα, για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ το 15%, ενώ για εισοδήματα από 30.001 ευρώ και πάνω το 20%, με μέγιστο όριο δαπάνης τις 30.000 ευρώ. Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τόσες δαπάνες, θα κληθούν να πληρώσουν “πρόστιμο” 22% επί του ποσού που τους λείπει. Αν δηλαδή έχουν δαπανήσει 1.000 ευρώ λιγότερα απ’ όσα θα έπρεπε, τότε θα πληρώσουν πρόστιμο 220 ευρώ.

    Για τα ζευγάρια τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, καθώς αν μόνο ένας από τους δύο συζύγους συγκεντρώνει τις απαραίτητες δαπάνες, το τυχόν πλεόνασμα δαπανών που εμφανίζει μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο, προκειμένου να καλυφθεί το δικό του έλλειμμα. Αν δεν επαρκεί, τότε επιβάλλεται η ίδια επιβάρυνση του 22% στο “κενό” δαπανών που απομένει.

    To θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι στις δαπάνες που προσμετρώνται για τον υπολογισμό του αφορολόγητου περιλαμβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, καθώς και οι πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, εφόσον αυτές γίνονται ηλεκτρονικά. Αντίθετα, δεν προσμετρώνται δαπάνες όπως πληρωμές φόρων και τελών, πληρωμές δανείων και αγορές μετοχών.

    Σημειώνεται ότι από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 70 ετών (που όμως πρέπει να συλλέγουν χάρτινες αποδείξεις, όπως παλιά), καθώς και οι έχοντες αναπηρία 80% και άνω, οι στρατεύσιμοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, καθώς και όσοι δεν έχουν κανένα εισόδημα ή έχουν τεκμαρτά εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 9.500 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποια είναι τα «32» νέα στελέχη της ΝΔ – Όλα τα ονόματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο στην ενέργεια: Γιατί ο κ. Γ. Σταθάκης βιάστηκε να νομοθετήσει νύχτα σε άσχετο νομοσχέδιο;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εσωκομματικές «μπηχτές» στον ΣΥΡΙΖΑ για τα F-16



    ΣΧΟΛΙΑ