• Business

    Α. Ανδρεάδης: Εν αναμονή των δηλώσεων Τσίπρα στη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ, γι΄αυτό και η “σιγή ιχθύος”!


    Την θέση της Κυβέρνησης, όσον αφορά στο μείζον τουριστικό θέμα της επιβολής “τέλους πληρότητας” στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μεθαύριο Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

    Αυτός ίσως είναι και ο λόγος της “σιγής ιχθύος” που τηρεί ο ΣΕΤΕ τα τελευταία 24ωρα για το συγκεκριμένο θέμα. Τουναντίον, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος δια στόματος του προέδρου του κ.Γιώργου Τσακίρη έστειλε, λίγες ώρες μετά τη “διαρροή”, μακροσκελή επιστολή στον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.Γ.Σταθάκη. Την έντονη αντίθεσή της εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), καθώς, όπως εκτιμά, “θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθίζηση τις υφιστάμενες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες ήδη με νύχια με δόντια προσπαθούν να επιβιώσουν”.

     

    Alexis Tsipras, head of the anti-bailout Syriza party, speaks during a financial conference in Athens on Tuesday, Dec. 2, 2014.  Tsipras said that Greece’s battered economy could not recover unless the money owed to other Eurozone country’s was cut significantly. The leader of Greece’s popular left-wing opposition says he will demand a massive debt haircut from bailout lenders if his party comes to power in a possible snap election early next year. (AP Photo/Petros Giannakouris)

    Οπως έγινε γνωστό, χθες, η πρόσκληση του ΣΕΤΕ προς τον Πρωθυπουργό έγινε αποδεκτή οπότε και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του όσον αφορά στο μέτρο που περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο που διέρευσε αργά το Σαββατοκύριακο και προβλέπει την επιβολή τέλους πληρότητας στα ξενοδοχεία άνω των δυο αστεριών και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δυο κλειδιών από την 1/1/ 2017.

    Είναι, λοιπόν, απορίας άξιον, πως δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Ανδρέας Ανδρεάδης για το θέμα και έχει περιορισθεί μόνο στα “τιτιβίσματα” μέσω Twitter του δηλώνοντας απλώς ότι “ο τουριστικός κόσμος αναμένει με ενδιαφέρον τις θέσεις του Πρωθυπουργού στα κρίσιμα θέματα του τουρισμού στη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ”. Σαφώς και τάσσεται κατά της οποιαδήποτε επιβολής τέλους στα ξενοδοχεία όπως άλλωστε είχε δηλώσει σε σχετικές φήμες που είχαν διαρρεύσει πρόσφατα, αλλά και σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ λέγοντας ότι “το τέλος διανυκτέρευσης είναι το τέλος του τουρισμού. Είναι το τελευταίο κερασάκι που θα οδηγήσει τον τουρισμό σε ύφεση”.

    tsipras andreadis

     

    Αραγε τι περιμένει ο κ.Ανδρεάδης αλλά και ο τουριστικός κλάδος γενικότερα να ακούσει από τον Πρωθυπουργό την Πέμπτη; Οτι καταργείται το “τέλος πληρότητας” ή ότι μειώνεται ο ΦΠΑ;

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι ο κ.Τσίπρας δεν “καταδέχθηκε” να εμφανισθεί στη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ ενισχύοντας έτσι την άποψη ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να “ακούσει” το 6% του ΑΕΠ της χώρας.

     

    Οπως επισημαίνουν στελέχη του τουρισμού η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ, δεν είναι άσχετη τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγούν, έχει κάθε λόγο να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ, για να στείλει θετικά μηνύματα προς τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ αλλά και τον κόσμο του τουρισμού. Πολύ περισσότερο, όπως υποστηρίζουν, καθώς τώρα έχει να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές “πακέτο”, στο οποίο περιλαμβάνονται το πακέτο Γιουνκέρ, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το ξεμπλοκάρισμα τουριστικών επενδύσεων, το νέο ΕΣΠΑ, μέτρα για βίζες-εξπρές για Ρώσους τουρίστες αλλά και το ελληνο-ρωσικό φόρουμ για τον τουρισμό που οργανώνεται μια μέρα νωρίτερα στην Αθήνα.

    Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν, πάντως, αφήνουν τα πάντα ανοιχτά. Τόσο για τον χρόνο επιβολής (από φέτος ή το 2017, όπως προβλέπει το μνημόνιο) αλλά και το ύψος του (1 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε όλα τα ξενοδοχεία, μέχρι 1 ευρώ ανά αστέρι για τα ξενοδοχεία κατηγορίας τριών αστέρων και άνω).

    sete11

    Πάντως η εφαρμογή του “τέλους πληρότητας”, όπως διευκρινίζουν τουριστικοί επιχειρηματίες δεν είναι εφικτή επειδή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μηχανισμός που να διασφαλίζει την πλήρη καταγραφή των διανυκτερεύσεων μέσω της υιοθέτησης πληρωμών με κάρτες.

    Η κυβέρνηση, πάντως, έχει διατηρήσει στην επικαιρότητας το θέμα εκούσια ή ακούσια αφού απέφευγε να το κλείσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Τσακίρης είχε αποστείλει επιστολές για το θέμα τόσο στον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη, όσο και στην αρμόδια για τον Τουρισμό Αναπληρώτρια υπουργό Ε. Κουντουρά αλλά και τον υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο.



    ΣΧΟΛΙΑ