• Bons Vivants

    Ναυσικά και Στεφανία Σκούρτη: Για βασίλισσες και it girls

    Ναυσικά και Στεφανία Σκούρτη: Για βασίλισσες και it girls

    Στεφανία και Ναυσικά Σκούρτη


    Έχει η Ιορδανία επίκαιρη σκηνή μόδας; Ο μέσος καταναλωτής θα απαντήσει διαρρήδην όχι.

    Αυτό όμως μη γνωρίζοντας τον ιστορικό πολιτισμό αυτής της εν πολλοίς μουσουλμανικής χώρας. Ούτε τις αδελφές Ναυσικά και Στεφανία Σκούρτη από τη φερώνυμη εταιρεία Nafsika Skourti, με καταγωγή μάλιστα παλαιστινιακή από την πλευρά της μαμάς τους, τη Μάχα.

    Πατέρας τους ο Στέφανος Σκούρτης, γνωστός πολλά χρόνια στην ασφαλιστική αγορά.

    Αθήνα, Ιορδανία, Λονδίνο, Παρίσι

    Τα δύο κορίτσια που γεννήθηκαν στην Αθήνα αλλά μεγάλωσαν με τη μητέρα τους στην Ιορδανία εξακοντίστηκαν με το ξεχωριστό ταλέντο τους στα δυτικά κέντρα της διεθνούς μόδας, Λονδίνο και Παρίσι. Αυτό το πολυπολιτισμικό προφίλ τους, αποδείχθηκε υπεραξία όσον αφορά στη σχεδιαστική και επιχειρηματική τους δύναμη. Υψιπετής πολυτέλεια και θηλυκότητα της μέσης Ανατολής εναρμονίζεται με το πνεύμα της σύγχρονης εποχής.

    Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας παραμένει η πιο αναγνωρίσιμη πελάτισσά τους. Αλλά από τη στιγμή που η Ναυσικά και η Στεφανία Σκούρτη διείσδυσαν στο πιο σνομπ κατάστημα του Λονδίνου, το Harvey Nichols, σημαίνει ότι πλέον the sky is the limit, ο κόσμος τούς ανήκει.

    Στεφανία και Ναφσικά Σκούρτη
    Στεφανία και Ναυσικά

    Word of mouth

    Η Ναυσικά και η Στεφανία Σκούρτη βέβαια διαρκώς πρέπει να αποδεικνύουν τα εχέγγυά τους για να παραμένουν στο χάρτη. Δηλαδή, δοκιμάζονται εκ νέου κάθε σαιζόν σε αυτήν την άκρως ανταγωνιστική πίστα που ονομάζεται ντιζάιν μόδας. Διοχετεύουν τις δημιουργίες Nafsika Skourti και σε διάφορα άλλα καίρια εμπορικά σημεία, όπως το πολυτελές πολυεταιρικό σάιτ Ounass και το δημοφιλές Revolve, μεταξύ άλλων. Ενώ το 2020, το διάσημο μουσείο ενδυματολογίας στο Λονδίνο Victoria & Albert αγόρασε μία από τις δημιουργίες τους για τη μόνιμη συλλογή του. Εξύψωσαν στη σφαίρα του κλασικού ένα πολύ νεαρό μπραντ από τη Μέση Ανατολή.

    Φέτος, η Nafsika Skourti εισβάλλει και στο niche των νυφικών, που πιθανότατα θα κατακτήσουν με τις εκφραστικές, λαμπερές δημιουργίες τους. Και το πελατολόγιό τους που διογκώνεται εξ αντανακλάσεως και με δια στόματος διαφήμιση –αν το φοράει η τάδε, θα το δοκιμάσω και εγώ.

    Resort collection 2024

    Με υψηλές επιδόσεις

    Η Ναυσικά και η Στεφανία Σκούρτη ακολούθησαν αρχικά διαφορετικές τροχιές. Μάλιστα, η πρώτη βρίσκεται εξαρχής στο σχεδιαστικό τιμόνι και η δεύτερη επικεφαλής στο μάνατζμεντ.

    Η Ναυσικά Σκούρτη ξεκίνησε από το περίφημο πανεπιστήμιο Central Saint Martins για την τέχνη και τη μόδα στο Λονδίνο (για παράδειγμα εκεί σπούδασαν οι Στέλλα Μακ Κάρτνεϊ και η Κατράντζου). Επίσης, σπούδασε στην ιστορική σχολή Ecole Lesage στο Παρίσι. Τα πρώτα επαγγελματικά της βήματα τη βρήκαν στη Νέα Υόρκη, στον περίζηλο, διεθνή οίκο μόδας Marchesa.

    Από την άλλη, η Στεφανία Σκούρτη απέκτησε πτυχίο νομικής από το απαιτητικό Warwick University στην Αγγλία, ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Ύστερα εργάστηκε στην Goldman Sachs για πέντε χρόνια, οπότε αποχώρισε για να ενώσει τις δυνάμεις της με την αδελφή της τo 2014. Από την αρχή η μόδα όμως έπρεπε να εξυπηρετεί ευρύτερους σκοπούς.

    2024

    Επιμειξία υψηλών πολιτισμών

    Αυτό που ξεχωρίζει τις δημιουργίες τους σχετίζεται πάντα με την προσωπική τους ιστορία και την ελκυστική επιμειξία υψηλής κουλτούρας. Στα σύνθετα αλλά και διακριτικά κεντήματα, στα πρωτότυπα τυπώματα, στην ενδελεχή επεξεργασία των υφασμάτων, στις πολυτελείς λεπτομέρειες.

    Όλα αυτά συνδυάζουν στα σχέδια της Nafsika Skourti την μεγαλοσύνη της υψηλής ραπτικής με την ευφυή πρακτικότητα της σύγχρονης μόδας. Ενώ η τεχνική και η ποιότητα εγγυάται τη διαχρονικότητα (βιώσιμη διάσταση). Τέλος, οι αραβικές (και ελληνικές) αναφορές μετουσιώνονται με αναθεωρητική ματιά σε κάθε μοτίβο, κοψιά και κέντημα.

    2024

    Μητριαρχία

    Το μότο τους: «Η δημιουργία πολύτιμων προϊόντων που συμβάλλουν με θετικό τρόπο στο μέλλον της ανθρωπότητας».

    Οι συλλογές τους αποτελούν φόρο τιμής στην θηλυκότητα αλλά και την έννοια της μητριαρχίας, τόσο αμφίσημη στη Μέση Ανατολή.

    Δύο παράμετροι που εκφράζονται μέσα από αιχμηρές οπές, εντυπωσιακούς όγκους, απρόσμενους συνδυασμούς υλικών και χρωμάτων.

    Αν και για την κοινή αντίληψη, το ύφος των συλλογών τους εκφράζει το «ούλτρα κουλ» πνεύμα της εποχής τους.

    Ναυσικά Σκούρτη

    «Το συλλογικό μας μέλλον»

    Το 2017 ξεκίνησαν την πρωτοβουλία κοινωνικής συνείδησης με τίτλο Our Collective Future (Το συλλογικό μας μέλλον). Έτσι ενισχύουν συστηματικά πλέον τις γυναίκες της μέσης Ανατολής στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την φτώχια και τα συναφή αδιέξοδα.

    Αφορμή στάθηκε η γνωριμία τους με την χήρα Ουμ Σλάιμαν (Um Sleiman) που διέφυγε από τη Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου με τα τρία της παιδιά υπό μάλης.

    Η Ναυσικά και η Στεφανία Σκούρτη αποφάσισαν να της προσφέρουν την αρμόζουσα εκπαίδευση ώστε να συμβάλει στην επόμενη συλλογή τους. Απέδειξε την ικανότητά της στο κέντημα εκσυγχρονισμένων αραβικών μοτίβων. Εν συνεχεία, ανέλαβε την ευθύνη να εκπαιδεύει η ίδια άλλες πρόσφυγες. Αυτή η αυθόρμητη κίνηση αδελφοσύνης οδήγησε στη σύσταση σταθερής ομάδας από δέκα κεντήστρες πρόσφυγες που εργάζονται στον οίκο μόδας έχοντας επιπλέον εξασφαλίσει και άδεια εργασίας.

    Ναυσικά και Στεφανία Σκούρτη

    Κυρίως στις γυναίκες

    «Η τέχνη του κεντήματος αποτελεί αρχετυπική έκφραση εθνικής κουλτούρας και παράδοσης», δήλωσαν οι Ναυσικά και Στεφανία Σκούρτη.

    «Τα τελευταία χρόνια έχουμε χτίσει αυτό το δίκτυο επαγγελματιών γυναικών που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν καταλύτες στην πρόοδο κοινοτήτων και στις οικογένειες που τις απαρτίζουν. Αυτό το δίκτυο συμβάλλει τώρα στις χειροποίητες λεπτομέρειες που δεσπόζουν σε κάθε συλλογή Nafsika Skourti. Από τα σύγχρονα κεντήματα και τα ντεκόρ από χάντρες που συνθέτουν οι πρόσφυγες από τη Συρία για τις οποίες εξασφαλίσαμε άδειες εργασίας έως τον σύγχρονο εκτυπωτή που επιδέξια πραγματοποιεί τα πρωτότυπα μοτίβα των υφασμάτων μας, έχουμε δεσμευτεί να δημιουργούμε ευκαιρίες βιώσιμης εργασίας σε όσους το χρειάζονται. Και κυρίως στις γυναίκες».

    Έμπρακτος φεμινισμός.

    Εν ολίγοις, ένα μπραντ που αποδεικνύει ότι το βαθιά τοπικιστικό παραμένει πανανθρώπινο.

    2024
    2024
    Εικόνα από τις πρώτες τους συλλογές



    ΣΧΟΛΙΑ